Esofagita - simptome, diagnostic si tratament

Esofagita - simptome, diagnostic si tratament

Albu Andreea

Esofagita reprezinta afectiunea prin care esofagul (‚,tubul'' prin care trec alimentele de la nivelul gurii in stomac) se inflameaza. Esofagita este de doua tipuri: esofagita coroziva si esofagita de reflux. Esofagita coroziva apare datorita ingestiei de substante chimice caustice, din greseala sau in scop suicidal.Tipul inflamatiei depinde de tipul, cantitatea si concentratia substantei inghitite. Esofagita de reflux sau Boala gastroesofagiana de reflux este o afectiune destul de intalnita.Ea apare din cauza functionarii improprii a musculaturii segmentului inferior al esofagului, care permite refluxul sucului gastric din stomac.

Semnele si simptomele esofagitei

Simptomele esofagitei includ:inghitit cu dificultate sau/si dureros, senzatia de arsuri pe esofag, greata, varsaturi, senzatia unui blocaj la niveulu gatului. Daca prezinti unul sau mai multe dintre aceste simptome, este recomandat sa consulti un medic. Care sunt cauzele esofagitei?

Esofagita este cauzata de o infectie sau iritatie a esofagului. Infectia poate fi cauzata de bacterii, virusuri, fungi, sau boli care slabesc sistemul imunitar. Infectiile care cauzeaza esofagita includ: candidoza  (infectie prezenta si la nivelul vaginului - candidoza vaginala, apare la organismele cu sistem imun slab, se trateaza prin medicamente antifungice) si herpesul  (apare tot la organismele slabite si se trateaza prin medicamente antivirale).
 

Iritatia in aceasta afectiune se poate produce prin: boala gastroesofagiana de reflux, voma, operatie, medicamente antiinflamatorii de genul Aspirinei, inghitirea de substante toxice, hernii si rani produse de radiatii (dupa tratamentul pentru cancer).

Complicatiile esofagitei

Posibilele complicatii ale esofagitei sunt: disfagia (imposibilitatea de a inghiti), ulcerele gastro-duodenale, durerea la nivelul toracelui, durerea la nivelul abdomenului si stricturile esofagiene (ingustari ale lumenului esofagian).

Diagnosticul de esofagita

Dupa ce medicul a realizat un istoric al pacientului in ceea ce priveste boala si un examen clinic, in care examineaza gatul acestuia, poate efectua cateva teste pentru un diagnostic de certitudine al acestei afectiuni. Aceste teste sunt:Endoscopia superioara (un tub subtire, ce are la capat o camera video, este introdus pe esofag pana in stomac, vizualizand toate formatiunile prezente in aceasta zona), Biopsia (in timpul testului anterior se preleva o bucata mica de tesut din esofag, care este trimisa la laborator pentru teste si este vazut microscopic) si Radiografia cu bariu (in timpul acestei proceduri se efectueaza o radiografie a unui pacient, dupa ce a ingerat bariu ).

Tratamentul esofagitei

Tratamentul esofagitei depinde de cauza de aparitie a acesteia. Tratamentele posibile includ: tratament cu medicamente care scad aciditatea gastrica, antibiotice, antifungice si antivirale, pentru tratarea infectiei; medicatie corticosteroidiana pentru reducerea inflamatiei; nutritie intravenoasa pentru a permite esofagului sa se vindece; operatie pentru a indeparta partile afectate ale esofagului si endoscopia pentru a indeparta corpii straini blocati in esofag. Pana la tratarea esofagitei, mai exista cateva masuri pe care le putem lua pentru a reduce disconfortul creat de aceasta afectiune, cum ar fi:evitarea mancarii condimentate, evitarea mancarii dure, cum ar fi nuci, alune, s.a; evitarea mancarurilor si bauturilor cu aciditate crescuta, cum ar fi citricele. Putem de asemea sa mestecam foarte bine mancarea, pana raman niste bucati foarte mici, usor de inghitit, sa bem cu paiul, sa evitam consumul de alcool si tutun, care de asemenea lezeaza esofagul.

In cazul esofagitei de reflux este de preferat ca mesele sa fie in cantitate mica si dese si, dupa fiecare masa, pacientul sa faca cativa pasi sau sa stea in fotoliu, alimentele nefiind favorizate sa revina.

Trebuie sa avem intotdeauna grija ce mancam si, daca incepem sa prezentam simptomele de mai sus, trebuie sa ne prezentam la medic pentru a depista esofagita de la primele ei semne, fiind astfel mult mai usor de tratat.


Bibliografie

1.,,Harrison-Principiile medicinei interne'', autori:A.S.Fauci, E.Braunwald, K.J.Isselbacher, J.D.Wilson, J.B.Martin, D.L.Kasper, S.L.Hauser, D.L.Longo, editura:Teora, 2002.
2.,,Tratat de gastroenterologie'', autor:Mircea Grigorescu, editura:Medicala Nationala, 2001.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (90)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.