Cum alegi un ceai de matcha bun

Cum alegi un ceai de matcha bun

Redactor Andreea Baluteanu

Într-o lume în care ceaiurile câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor, matcha se evidențiază ca o alegere de top pentru mulți entuziaști ai ceaiurilor. Cu o culoare vibrantă de verde și cu un gust distinctiv, acest ceai are nu doar o aromă delicioasă, dar și beneficii remarcabile pentru sănătate. Dar cum poți distinge o pudră de matcha de calitate superioară de una inferioară? Cu alte cuvinte, cum alegi matcha?

Ce este pudra de matcha

Matcha este un ceai verde pulverizat, care provine din Japonia. Atât ceaiul verde, cât și matcha, sunt obținute din planta Camellia sinensis, dar procesul de creștere și de recoltare este diferit, iar asemănările se opresc aici, așa cum vei vedea în rândurile de mai jos.

Spre deosebire de alte ceaiuri verzi, la matcha, frunzele sunt acoperite cu pânză înainte de recoltare, astfel încât să crească în umbră. Acest lucru provoacă o creștere a nivelului de clorofilă și oferă pudrei acea nuanță intensă de verde. După recoltare, frunzele sunt uscate și măcinate fin pentru a produce pudra de matcha.

De câte feluri este matcha

În principal, matcha poate fi clasificată în două categorii majore:

Ceremonial Grade: Acesta este matcha de cea mai înaltă calitate, folosit în mod tradițional în ceremoniile japoneze de ceai. Este făcut din cele mai tinere frunze de ceai și are o culoare verde aprins și un gust dulceag.

Culinary Grade: Acesta este matcha destinat gătitului și preparării băuturilor, cum ar fi latte-urile sau smoothie-urile. Are o nuanță puțin mai închisă și un gust mai astringent.

Cum alegi cea mai bună pudră de matcha

Alegerea unei pudre de matcha de calitate depinde de mai mulți factori. Ca să poți prepara cel mai bun ceai matcha, ține neapărat cont de aceste indicații.

Cum alegi matcha? Ține cont de...

Culoarea: O pudră de matcha de calitate va avea o nuanță de verde aprins. Evită pudrele cu nuanțe de galben sau maro, deoarece acestea pot indica că sortimentul e vechi sau de o calitate inferioară.

Textura: Matcha ar trebui să fie foarte fină, aproape ca un praf. În cazul în care amestecul e mai degrabă granulat înseamnă că nu a fost măcinat suficient.

Originea: Matcha autentică provine din Japonia. Fii atent la locul de proveniență atunci când alegi pudra.

Ambalaj: Pudra de matcha se deteriorează rapid când este expusă la aer sau lumină. Alege un ambalaj etanș și păstrează-l într-un loc răcoros și întunecat.

Ce gust are ceaiul matcha

Gustul ceaiului matcha poate varia în funcție de calitatea și tipul acesteia. Matcha ceremonială are un gust dulceag și cremos, cu note vegetale și de umami (un gust mai degrabă savuros, de proveniență japoneză, considerat cel de-al cincilea gust).

Pe de altă parte, matcha culinară poate fi mai astringentă și cu o aromă mai puternică de plante. 

Ia în calcul și acest criteriu atunci când te întrebi cum alegi matcha!

Câtă cofeină are pudra de matcha

Ceaiul Matcha conține cofeină, dar în cantități diferite față de alte ceaiuri sau cafea. O porție standard de matcha poate conține între 30 și 70 mg de cofeină. Cu toate acestea, datorită prezenței aminoacidului L-teanină, efectul cofeinei este mai blând, oferind o stare de alertă, dar nu de agitație, ce stimulează concentrarea.

Cum prepari corect ceaiul matcha

Prepararea ceaiului matcha implică câțiva pași simpli. Respectă-i, dacă îți dorești să te bucuri atât de o băutură delicioasă și energizantă, dar și de un ritual relaxant ce invită la reverie.

prim plan cu mana care cerne pudra de matcha deasupra unei cesti

Filtrare: Cum ceaiul matcha poate să se amestece neuniform, e recomandat ca înainte să prepari băutura, să cerni pudra printr-o sită într-un bol sau pe o farfurie.
Cantitate
: Folosește o linguriță de matcha pentru o cană de ceai sau respectă indicațiile care îți sunt oferite de producător.
Temperatura apei: Folosește apă la o temperatură de 75-85°C. Apa fierbinte va face ceaiul astringent.
Mixare: Folosește un bătător de bambus pentru a amesteca pudra în apă. Amestecă cu mișcări rapide în formă de W sau M până când matcha este complet dizolvată și apare o spumă la suprafață.

De ce să mai ții cont? Că ceaiul matcha are, în general, o durată scurtă de viață. În majoritatea cazurilor începe să își piardă din proprietăți după circa 2 luni.

Cum mai poți să consumi această pudră? Într-un ceai sau într-un latte cu turmeric, în budinci de orez sau în deserturi precum înghețată și prăjituri.

Ce beneficii are ceaiul matcha

Matcha nu este doar o alegere delicioasă pentru cei care iubesc ceaiurile, ci și o sursă impresionantă de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai notabile avantaje!

Conține antioxidanți puternici. Matcha este bogată în catehine, în special epigalocatehin galat (EGCG), un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi din organism, protejând celulele și reducând riscul de boli cronice.

Poate preveni unele tipuri de cancer. Studiile în laborator arată rezultate promițătoare, cu toate că mai sunt necesare cercetări. Mulțumim tot EGCG-ului pentru sprijinul în prevenția acestei nemiloase boli.

Îmbunătățește concentrarea și starea de alertă. Datorită combinației dintre cofeină și L-teanină, consumul de ceai matcha oferă o stare de alertă susținută, fără agitație sau nervozitatea tipică cafelei.

Intensifică funcționarea creierului. Nu numai că înlesnește concentrarea și sprijină memoria, dar se pare că ceaiul matcha are efect pozitiv și asupra funcționării creierului, inclusiv la oamenii în vârstă, așa cum arată un studiu.

Susține sănătatea ficatului. Organul detoxifierii, cu rol și în metabolism și în procesarea nutrienților, are un aliat de seamă în ceaiul verde și deci și în matcha. Pe de altă parte, sunt și studii care ne pun pe gânduri, unul dintre acestea arătând că deși ceaiul matcha reduce numărul enzimelor la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic, le poate crește la cele sănătoase.

Sprijină metabolismul. Catehinele din matcha pot ajuta la creșterea ratei metabolice, ceea ce poate contribui la pierderea în greutate.

Detoxifiere naturală. Nivelul ridicat de clorofilă din ceaiul matcha ajută la detoxifierea organismului, eliminând toxinele și metalele grele.

Poate susține activitatea cardiovasculară. Aici, oamenii de știință merg mai degrabă „pe bâjbâite” și proclamă beneficii numai prin similitudinile dintre ceaiul verde și cel matcha. Cum despre primul sortiment se știe că sprijină funcționarea inimii, reducând riscul de boli, dar și de tensiune crescută și de alte complicații la persoanele deja diagnosticate cu afecțiuni cardiace, s-au extrapolat aceste efecte pozitive și la ceaiul matcha, dar există cel puțin o cercetare pe animale care pare să contrazică aceste afirmaţii. Nu putem însă extrage nicio concluzie până ce nu apar studii umane.

Poate să reducă grăsimea abdominală. „Colăceii” nu sunt numai inestetici, ci și periculoși, talia îngroșată prezentând mari riscuri la adresa sănătății tale. Tocmai de aceea e de apreciat ceaiul matcha, despre care cercetările afirmă că poate reduce atât indicele de greutate corporală, dar și circumferința taliei.

Nu o să te mai întrebi acum nici de ce, nici cum alegi matcha!

De ce să înlocuiești cafeaua cu ceaiul matcha

În timp ce cafeaua rămâne o băutură populară în întreaga lume, există argumente solide pentru a considera înlocuirea sau alternarea acesteia cu ceai matcha. Vezi mai jos motivele care ne-au convins pe noi.

blat de lemn pe care se afla pudra de matcha si tel din bambus

Efect calmant, dar alert: Matcha oferă un boost de energie fără „prăbușirea” asociată cu cafeaua. Datorită L-teaninei, te vei simți energizat și concentrat pentru o perioadă mai lungă.

Aciditate redusă: Multe persoane au probleme digestive sau arsuri stomacale după consumul de cafea. Ceaiul Matcha are o aciditate mult mai scăzută și este mai blând pentru stomac.

Beneficii adiționale pentru sănătate: În timp ce cafeaua are propriile beneficii, matcha aduce un spectru mai larg de antioxidanți, vitamine și minerale.

Varietate în rutină: Experimentarea cu matcha poate aduce o schimbare binevenită în rutina zilnică, oferind o experiență nouă și plăcută.

Contraindicații ale ceaiului Matcha

E o băutură tot mai populară și cu siguranță plină de beneficii, dar nu e lipsită de riscuri. Uite la ce ne referim!

Include cafeină. Deși e cert că și cafeina are proprietățile sale pozitive, poate avea repercusiuni asupra stării de sănătate a multor persoane, intensificând, printre altele, ritmul circadian.

Catehinele pot fi și periculoase. Am văzut mai sus cât bine ne fac, să întoarcem însă moneda și să amintim că pot dăuna ficatului. Cercetătorii nuanțează, însă, că riscul e scăzut la Matcha.

Poți suferi intoxicații. Acum contează mult de unde este cules ceaiul, solul infestat de pesticide, chimicale sau chiar arsenic producând o plantă dăunătoare pentru starea ta de bine.

Prin urmare, e bine să consumi ceaiul matcha în mod moderat, oamenii de știință fiind de părere că circa 338 mg de catehină și EGCG  este maximul pe care îl poți consuma, aceste valori fiind echivalente cu 4g de Matcha sau 2 lingurițe rase.

Ceaiul matcha versus ceaiul verde: care e mai bun?

Desigur că totul depinde de preferințe, dar specialiștii nuanțează că ceaiul verde este întrecut de Matcha. Practic, fiindcă este vorba despre o pudră, ingerezi întreaga frunză și astfel crești absorbția de antioxidanți, care este, în medie, de trei ori mai mare ca la ceaiul verde.

Însă acelorași reguli li se supune și conținutul de cafeină: dacă o cană de ceai verde aduce circa 35 de g de cafeină per 237 ml, o porție medie de Matcha dăruiește circa 70 de g!

În concluzie, fie că alegi să înlocuiești complet cafeaua sau doar să încorporezi ceaiul matcha în regimul tău, această pudră verde vibrantă are multe de oferit atât din punct de vedere al gustului, cât și al beneficiilor pentru sănătate. Cum alegi matcha? Informându-te despre ea!

Surse foto: Unsplash, Unsplash, Unsplash

Surse articol: healthline.com, loveandlemons.com, healthline.com

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Cât bun simț ai în tine?
Incepe quiz
Cât bun simț ai în tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - nutritie si boli metabolice

    1. Laptele vegetal: tipuri, beneficii și recomandări (55 vizite)