Bube pe limba: cauze, simptome si tratament

Bube pe limba: cauze, simptome si tratament

Redactor Alexa Galgau

Afectiunile limbii nu sunt tocmai comune, motiv pentru care nu prea te astepti sa ai vreodata motive de ingrijorare din acest punct de vedere. Totusi, cel putin o data in viata, este foarte probabil sa iti apara mici bube pe limba. Nu este cazul sa te alarmezi, pentru ca de cele mai multe ori este vorba despre un simptom inofensiv.

Afla mai multe despre aceasta neplacere si cum sa o tratezi!

De ce apar bubele pe limba?

Bubele pe limba sunt de regula foarte mici, avand o culoare alba sau rosiatica. Umflaturile de acest tip sunt dureroase sau usturatoare si, desi nu te impiedica sa mananci normal, tot iti creeaza disconfort. Cauza aparitiei lor este inflamarea papilelor fungiforme de pe suprafata limbii si sunt diferite de cele cauzate de herpes, care sunt galbene si au un lichid purulent in interior. 

Iata care sunt posibilele cauze ale aparitiei bubelor pe limba!

1. Alergiile alimentare

Exista anumite produse care declanseaza reactii alergice in corpul tau, iar unul dintre simptome este tocmai aparitia umflaturilor pe limba, din cauza faptului ca sistemul tau imunitar incearca sa scoata din corp substanta problematica. Se poate intampla sa iti apara bube pe limba si de la gustari sarate, precum chipsuri sau covrigei, care au o suprafata dure si pot zgaria papilele. 

2. Trauma

Oricui i se poate intampla sa isi muste din greseala limba si, din acest motiv, sa ii apara cateva bube in zona agresata. Durerile trec de regula in cateva zile. 

3. Prea multe grasimi

Atunci cand ingerezi prea multe grasimi, corpul incearca sa le elimine cumva, ceea ce inseamna ca elibereaza mai multe uleiuri prin piele. Astfel, se pot bloca porii de la suprafata limbii, creand un mediu favorabil pentru bacterii. Zonele infectate pot prezenta bube pe limba, care ustura. 

4. Candidoza bucala

Aceasta este declansata de aceeasi ciuperca care determina si candidoza vaginala si se transmite prin sex oral, iar unul dintre simptome este aparitia bubelor la nivelul limbii, alaturi de pete albe care dau senzatia de arsura in zona buzelor si a gatului. 

5. Igiena precara

Stiai ca atunci cand te speli pe dinti ar trebui sa iti speli si limba cu periuta? Multi oameni nu aplica aceasta regula de igiena simpla si, din aceasta cauza, porii se blocheaza si se infecteaza din cauza bacteriilor, rezultand acele bube iritante pe limba.

6. Fumatul

Printre multele efecte nefericite ale fumatului , amintim si de faptul ca iti slabeste gingiile si iti irita si tesutul de la nivelul limbii. 

7. Cancerul oral

Desi sunt foarte mici sansele sa fie vorba de ceva serios, daca cumva ai o umflatura la nivelul limbii care nu trece in 2 saptamani, mergi la un doctor ca sa fii sigura ca nu ai o problema grava. 

Bube pe limba in spate

Daca ai observat mici leziuni de culoare albă, înconjurate de o zonă roşie, pe suprafata limbii, inclusiv pe limba in spate, atunci este posibil sa fie vorba despe afte. Acestea sunt de dimensiuni mici sau mai mari, insa exista si forme de afte herpetiforme grupate ca un ciorchinepe limba.  Nu este cunoscuta o cauza exacta a aparitie aftelor, insa exista specialisti care considera ca acest tip de bube pe limba este cauzat de probleme ale sistemului imunitar ori infecţii bacteriene sau virale. Stresul, fumatul, carenta de fier, traumele sau alergiile mai pot fi factori ai aparitiilor aftelor.

Femeie care scoate limba

Tratament naturist pentru bube pe limba

  • evitarea alimentelor prea grase, prea sarate, cu o consistenta foarte dura;
  • adoptarea unei igiene orale corespunzatoare, prin spalarea limbii atunci cand sunt spalati dintii;
  • gargara cu sare cate 2-3 minute in fiecare zi, pentru a inlatura infectia;
  • folosirea apei de gura medicale in fiecare zi;
  • mestecarea frunzelor de menta cu putin timp inainte de a te culca;
  • aplicarea unei paste de bicarbonat de sodiu pe zonele afectate.

Pete pe limba

Daca ai observat pete extinse pe limba, atunci este posibil sa te confrunti cu afectiunea numita  limba geografica. Aceasta denumire vine de la faptul ca aceste pete par ca formeaza o harta geografica. Aceasta "harta" este formata din ciorchini de puncte rosii de diverse marimi, uneori prezentand o margine alba. Aceste pete isi pot schimba locul, astfel, sunt perioade cand pot aparea intr-o zona, ca ma apoi sa se dezvolte in alta. Acest tip de "bube pe limba" nu este dureros, dar limba ta poate deveni sensibila cand consumi anumite alimente. Daca petele nu dispar in 2 saptamani, consultati medicul stomatolog. Limba geografica nu este o afcetiune care presupune tratament, insa daca medicul pune alt diagnostic, este posibil sa va prescrie si medicamentatia aferenta.

Cosuri pe limba

Daca limba ta arata ca si cum ar suferi de "acnee", nu te speria. Acest aspect al limbii ce pare ca are cosuri este cauzat de cresterea papilelor. Daca aceste formatiuni sunt insa dureroase, nu mai amana vizita la medic, pentru ca poate fi ceva grav.

Cand ar trebui sa mergi la doctor, daca ai bube pe limba

De cele mai multe ori, simtomele bubelor de pe limba sunt inofensive, prin urmare nu necesita consultarea medicului. Cu toate acestea, pot fi si cazuri, mai ales cand afectiunea creeaza probleme de respiratie persoanei, in care asistenta medicala este absolut necesara. 

De aceea, daca simptomele persista mai mult de o saptamana, este mai bine sa discutati cu un medic, recomanda specialistii.

Cum arata limba normala?

Limba sanatoasa are culoare roz si este umeda. Poate avea la suprafata uneori o pelicula alba, pe care se mai pot se pot observa mici excrescente, care par ca niste mici bube, numite papile gustative. Aceste papile fac parte din simtul gustativ al omului. 

Bubele pe limba nu sunt o problema care sa iti dea motive de ingrijorare, insa pot fi un semn ca ai nevoie de o igiena orala mai stricta si o alimentatie cu mai putine grasimi. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Ce limba straina ar trebui sa inveti?
Incepe quiz
Ce limba straina ar trebui sa inveti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (244)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.