Convulsiile febrile - o patologie frecventa a copilului mic

Convulsiile febrile - o patologie frecventa a copilului mic

Paraschiv Teodora

Orice mama se ingrijoreaza cand micutul ei face febra, dar spaima este si mai mare daca acesta incepe sa se miste necontrolat si face convulsii. Afla in continuare ce sunt convulsiile febrile, de ce apar ele si cum iti poti feri copilul de aceata trauma.

Care este cauza convulsilor febrile?

In primul rand trebuie sa stii ca aceste convulsii sunt ocazionale si nu reprezinta o manifestare a unei patologii neuro-psihiatrice. Convulsiile febrile sunt des intalnite la sugar si la copilul mic.

In general acestea apar cand:

- temperatura corpului creste peste 38 de grade;

- copilul are intre 6 luni si 5 ani;

- febra nu se datoreaza unei infectii a sistemului nervos central;

- nu dureaza mai mult de 15 minute;

Afla ca in convulsiile febrile nu apar anomalii neurologice si electroencefalograma (EEG) este normala intre crize. Ele sunt mai frecvente la baieti, in prima zi a unei afectiuni acute febrile.

In concluzie, trebuie sa stii ca singura cauza a acestor convulsii este febra crescuta, ce apare in general in cadrul unor infectii sau postvaccinare (DTP, antipoliomelitica, antirujeoloasa).

Cum se manifesta convulsiile febrile?

Convulsiile febrile apar odata cu cresterea rapida a temperaturii corporale. Probabilitatea ca un copil sa aiba convulsii in timpul febrei este data si de antecedentele familiale; asadar, daca stii ca ai avut convulsii febrile in copilarie, sansele sunt mari sa aiba si copilul tau.

Se disting doua tipuri de crize in convulsii:

- crize simple, benigne

- crize complexe

Crizele benigne sunt mai frecvente. Copilul prezinta brusc o criza motorie generalizata, in general clonica (contractii musculare involuntare si de mare amplitudine), mai rar tonico-clonica (contractii si relaxari succesive) sau atona. Criza este de scurta durata, fara manifestari respiratorii si copilul isi recapata rapid starea de constienta, pana la sosirea medicului.

Crizele complexe reprezinta 20% dintre convulsiile febrile si apar in general la prima criza. Sunt intalnite mai frecvent inainte de 18 luni la copiii cu antecedente de suferinta neonatala  sau la prematuri. Ele se manifesta prin convulsii de tip clonic, durata prelungita a crizei, peste 30 de minute, paralizia post-criza, repetarea crizelor la un interval de 24 de ore.

Somnolenta persistenta, bombarea fontanelei anterioare, rigiditatea cefei, manifestari respiratorii apar in meningita purulenta si impun spitalizarea.

  

Cum se stabileste diagnosticul de convulsii febrile?

Pe baza manifestarilor convulsive, asociate cu febra mare si infectie acuta cu debut recent se poate stabili diagnosticul de convulsii febrile.

Este esential sa fie exclusa infectia sistemului nervos central, in special meningita bacteriana. In acest caz este necesara efectuarea unei punctii lombare cu prelevarea de lichid cefalo-rahidian. Trebuie sa stii ca aceasta punctie trebuie efectuata sistematic, la prima criza de convulsii aparute in context febril. Copilul trebuie si internat in spital daca prezinta si alte semne de meningita. Punctia lombara se mai face la copiii sub 18 luni, pentru ca meningita se traduce doar prin convulsii si febra la aceasta varsta.

Electroencefalograma (EEG) nu prezinta interes si nu are indicatie in prima saptamana dupa convulsii, cand poate arata activitate post critica cu unde lente difuze si alte elemente fara semnificatie. Un traseu EEG obtinut dupa o saptamana sau mai multe este folositor in cazurile incerte.

Radiografia de craniu si ionograma sanguina sunt adesea inutile.

Pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de convulsii febrile, trebuie excluse intoxicatiile medicamentoase; cand se asociaza cu diaree si varsaturi se pot suspecta tulburarile electrolitice, hipoglicemia sau afectarea prin toxine din infectia cu Shigella. Convulsiile febrile sunt greu de diferentiat si de o prima criza de convulsii dintr-o epilepsie ce debuteaza cu febra la sugar.

Cum se trateaza convulsiile febrile?

Criza convulsiva se trateaza cu Diazepam administrat lent intravenos ori sub forma de supozitoare, intrarectal. Trebuie sa stii ca acest medicament se administreaza dosr sub supravegherea medicului pentru ca poate duce la stop cardio-resprator in unele cazuri.

In acelasi timp se iau masuri pentru scaderea temperaturii. Se prefera Paracetamolul sub forma de supozitoare, Eferalgan, Nevralgin sau Algocalmin. Febra se mai poate controla si prin impachetari reci sau baie calda prelungita, progresiv racita.

Aceste crize te pot speria pentru ca au tendinta la recidiva. De aceea trebuie sa supraveghezi si sa controlezi atent febra copilului. Timp de cateva zile pana la tratarea infectiei poti sa ii administrezi micutului si supozitoare cu Diazepam.

Articolul urmator
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!
Incepe quiz
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.