Conjunctivita neonatala - simptome, diagnostic si tratament

Conjunctivita neonatala - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Conjunctivita este o inflamatie a conjunctivei ochiului - membrana care captuseste o parte a globului ocular si care acopera fata interna a pleoapelor. Atunci cand conjunctivita survine la un nou-nascut vorbim de conjunctivita neonatala.

Desi, in mod normal, o conjuctivita care nu prezinta complicatii se poate trata foarte usor, in cazul copiilor aceasta afectiune poate fi o adevarata provocare pentru parinti. Motivul este simplu: un copil care are conjunctivita resimte disconfortul fizic mai puternic decat un adult si din aceasta cauza este mai dificil de convins sa isi accepte medicatia.

Cauzele conjunctivitei neonatale

Conjunctivita neonatala poate fi cauzata de o blocare a glandei lacrimale, care poate fi tratata printr-un masaj in zona dintre ochi si nas. Iritatiile cauzate de picaturile administrate copiilor la scurt timp dupa nastere pot evolua sub forma unei conjunctivite, care dispare de la sine dupa cateva zile.

Instilarea unei picaturi de solutie de nitrat de argint in ochii nou-nascutului era practicata in spitale pentru prevenirea conjunctivitei neonatale. In mod ironic, ulterior s-a descoperit ca nitratul de argint este toxic pentru conjunctiva ochiului, fiind o cauza a conjunctivitei chimice. Din acest motiv, aceasta solutie nu mai este utilizata, fiind inlocuita de antibiotice sub forma de picaturi oculare.

Nou-nascutii sunt predispusi si la conjunctivite de natura infectioasa, care pot fi foarte serioase. Gonococul conjunctivita gonococica poate provoca cecitatea (orbire). Exceptional, contaminarea se face intrauterin si foarte frecvent - in momentul nasterii prin contact direct cu secretiile vaginale ale mamei ori cu instrumentele nesterilizate. 

Conjunctivitele virale pot fi cauzate de:

- unele adenovirusuri

- virusul herpetic uman

- virusul varicelei

- virusul rujeolei

 

Simptomele conjunctivitei neonatale

Conjunctivita gonococica este mai severa decat celelalte forme de conjunctivita, poate duce in final la cheratita si orbire. Apare in primele 5 zile de viata si se manifesta prin prurit intens, in general bilateral. Nou-nascutul prezinta edem sever al pleoapelor (umflarea lor), urmat de  exsudat abundent. Pacientii prezinta si alte simptome precum:

- rinita

- stomatita

artrita

- meningita

- septicemie

Conjunctivita cauzata de chlamydia  survine la 2 saptamani de la nastere. Variaza de la forme blande cu prurit minimal la un edem sever al pleoapelor, cu secretii purulente abundente si formarea unei pseudomembrane.

Diagnosticul conjunctivitei neonatale

Diagnosticul conjunctivitei neonatale consta intr-o examinare oftalmologica. Secretiile conjunctivale sunt prelevate si analizate pentru depistarea infectiei cu Neisseria gonorrhoaea si Chlamydia trachomatis.

Alte afectiuni mai severe ale ochiului pot sa aiba aceleasi simptome precum conjunctivita, asa ca, in cazul in care copilul plange de durere, are probleme de vedere sau de sensibilitate la lumina, acesta ar trebui sa fie examinat de catre medicul specialist.

Iata cateva dintre complicatiile conjunctivitei neonatale:

- perforarea corneei
- iritatia (inflamatia irisului)
- cecitate (orbire)
- pneumonie  

Tratamentul conjunctivitei neonatale

In general, conjunctivitele care apar la nou-nascuti sunt usor de prevenit printr-un control si ulterior printr-un tratament aplicat viitoarei mame. Aceasta, desi are o astfel de bacterie care poate cauza conjunctivite de natura infectioasa, nu prezinta niciun simptom.

In functie de severitatea infectiei si de cauza acesteia, conjunctivita neonatala este tratata cu antibiotice topice sub forma de picaturi sau unguente, antibiotice orale sau intravenoase. Irigarea ochiului cu ser fiziologic are drept scop indepartarea secretiilor purulente care se acumuleaza.

In majoritatea cazurilor, conjunctivita neonatala dispare de la sine, fara administrarea unui tratament, dar doctorii recomanda adesea terapia locala pentru ca acccelereaza procesul de vindecare si micsoreza posibilitatea ca infectia sa se raspandeasca. Conjunctivitele infectioase, de obicei, nu sunt serioase, dar in cazuri rare pot duce chiar la orbire, asa ca este foarte important instituirea si respectarea unui tratament corect si precoce.

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.