Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie

Ce scade glicemia noaptea: lista alimentelor de care ai nevoie

Redactor Raluca Margean

Nivelurile de zahăr din sânge se schimbă pe parcursul nopții, fie în sensul de creștere, fie de scădere. Aceste fluctuații sunt normale și nu ar trebui să te îngrijoreze, dacă ai o sănătate generală bună. Însă, dacă ai diabet, menținerea nivelurilor de glucoză stabile peste noapte te va ajuta să gestionezi mai bine diabetul ziua următoare. Află ce scade glicemia noaptea și ce trebuie să mănânci înainte de culcare, pentru a controla nivelul de glucoză din sânge pe tot parcursul nopții!

De ce crește glicemia în timpul somnului?

Există mulți factori care pot favoriza creșterea glicemiei pe timp de noapte, inclusiv: ce alimente ai mâncat în timpul zilei sau înainte de culcare, cât de mult ai mâncat, când ai făcut mișcare, când ți-ai administrat insulina și care este nivelul tău de stres. În general, poți experimenta mai multe tipare de creștere a glicemiei. De exemplu, se poate să ai un nivel ridicat de glucoză atunci când mergi la culcare, apoi să ai glicemia normală, dar să crească câteva ore mai târziu. De asemenea, este posibil să ai glicemia normală în cea mai mare parte a nopții, iar la orele dimineții să crească. Prin identificarea tiparelor corpului tău, poți să-ți dai seama ce cauzează creșterea zahărului din sânge și cum să o rezolvi.

Cele mai frecvente cauze ale creșterii glicemiei pe timp de noapte includ:

Mesele prea târzii. Dacă mănânci prea aproape de ora de culcare (indiferent dacă iei o gustare sau mănânci o cină târzie), o creștere a glucozei după masă poate duce la niveluri ridicate de glucoză peste noapte. Cele mai periculoase sunt mesele bogate în grăsimi și carbohidrați (pizza sau pastele cu sosuri cremoase). Acestea pot întârzia absorbția glucozei, provocând o perioadă prelungită de niveluri ridicate de zahăr din sânge.

Nerespectarea tratamentului pentru diabet. Dacă ai diabet zaharat de tip 2, ai nevoie de un plan de tratament adecvat care să gestioneze corect rezistența la insulină pe timp de noapte. Dacă nu ai un astfel de plan sau dacă ai uitat să-ți iei medicamentele ce scad glicemia noaptea, cel mai probabil te vei confrunta cu niveluri ridicate de glucoză pe timp de noapte (și adesea și în timpul zilei).

Supracorectarea unui nivel scăzut de glucoză înainte de culcare. Dacă ai un nivel foarte scăzut de glucoză înainte de a dormi, este esențial să iei suficientă glucoză pentru a-ți stabiliza glicemia.

Dacă iei insulină, nivelurile tale de insulină pot fi inadecvate în timpul nopții. În funcție de doza și timpul de administrare a insulinei bazale, este posibil ca insulina să nu reziste în organism până dimineața. În acest caz, va trebui să discuți cu medicul pentru a stabili ce tip de insulină ai nevoie sau cum te pot ajuta pompele de insulină și sistemele automate de livrare a insulinei pentru a rămâne în intervalul țintă de glucoză peste noapte. 

Fenomenul Dawn - cauza pentru creșterea glicemiei noaptea

Fenomenul Dawn este un proces fiziologic natural care apare la mulți oameni, în special la persoanele cu diabet. Implică creșterea nivelului de glucoză din sânge dimineața devreme, de obicei între 3-8 dimineața, înainte ca persoana să se trezească. Această creștere a nivelului de glucoză din sânge are loc ca urmare a diferitelor modificări hormonale și a ritmului circadian al organismului. 

Persoană care stă în pat
Sursa foto: Pexels.com

Principalii hormoni implicați în Fenomenul Dawn sunt cortizolul și hormonul de creștere, care sunt eliberați în cantități crescute în primele ore ale dimineții. Acești hormoni au ca efect promovarea eliberării glucozei din ficat în fluxul sanguin, pentru furnizarea energiei organismului pe măsură ce se pregătește să se trezească.

Pentru persoanele fără diabet, creșterea glicemiei cauzată de Fenomenul Dawn este în general bine reglată de organism, iar insulina este eliberată pentru a ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge într-un interval normal.

În schimb, la persoanele cu diabet zaharat, această creștere naturală a glucozei nu este gestionată în mod eficient de organism.

Efectul Somogyi și creșterea glicemiei noaptea

Cunoscut și sub denumirea de hiperglicemie posthipoglicemică, Efectul Somogyi este un fenomen care poate apărea la persoanele cu diabet zaharat, în special la cei care folosesc insulina pentru a-și gestiona nivelul zahărului din sânge.

Efectul Somogyi implică un model de variații ale glicemiei în care o persoană experimentează noaptea:

Hipoglicemie: Nivelurile de zahăr din sânge ale persoanei scad la un nivel periculos de scăzut în timpul nopții, de obicei între orele 2-3 dimineața. Acest lucru poate fi cauzat de prea multă insulină, aport alimentar insuficient sau activitate fizică excesivă la începutul zilei.

Hiperglicemie posthipoglicemică: Ca răspuns la nivelul scăzut de zahăr din sânge, organismul inițiază un mecanism de contrareglare, care eliberează hormoni de stres (cortizol și epinefrină) pentru a crește nivelul de zahăr din sânge. Ca urmare, glicemia crește la niveluri anormal de ridicate dimineața.

Efectul Somogyi poate crea confuzie pentru persoanele cu diabet, deoarece poate părea că nivelul crescut al zahărului din sânge de dimineață necesită mai multă insulină. Cu toate acestea, în timp, creșterea continuă a dozelor de insulină poate duce la un ciclu de hipoglicemie pe timp de noapte, urmat de hiperglicemie posthipoglicemică.

Simptomele glicemiei crescute pe timp de noapte

Noaptea, simptomele hiperglicemiei includ:

  • Lipsa somnului de calitate (nu dormi bine)
  • Trezirea frecventă pentru a urina sau a bea apă
  • Apariția durerilor de cap
  • Gura uscată
  • Senzația de greaţă
  • Dificultăți de respirație

Complicațiile hiperglicemiei noaptea

Dacă ai doar ocazional niveluri ridicate de glucoză pe timp de noapte, nu ar trebui să te îngrijorezi foarte tare. Majoritatea persoanelor cu diabet se confruntă cu astfel de fluctuații ale glicemiei. Cu toate acestea, creșterile frecvente sau pe termen lung – în special niveluri extrem de ridicate (peste 250 mg/dl) – pot fi periculoase, deoarece:

1. Pot deteriora vasele de sânge și nervii, iar acest lucru poate afecta ochii, inima, rinichii și alte organe.

2. Pot fi un semn al cetoacidozei diabetice, care poate pune viața în pericol.

Ce să consumi înainte de culcare pentru a scădea glicemia noaptea?

Specialiștii recomandă pacienților cu diabet să aibă un regim personalizat, care să includă tipul de alimente și gustări necesare pentru gestionarea glicemiei, cantitățile și orele la care să fie consumate.   

Deși nu există dovezi științifice care să stabilească o gustare ideală ce scade glicemia noaptea, medicii spun că alimentele cele mai benefice înainte de culcare ar trebui să conțină:

  • Niveluri ridicate de proteine
  • Grăsimi sănătoase
  • Carbohidrați limitați

Aceste alimente pot ajuta la păstrarea unor niveluri echilibrate de glucoză în sânge pe timpul nopții și pot asigura o glicemie mai scăzută dimineața.

Iată câteva exemple de gustări ce te pot ajuta să păstrezi glicemia sub control pe timpul nopții:

Nuci

Mix de nuci
Sursa foto: Pixabay.com

Migdalele, nucile și arahidele conțin multe vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, necesare persoanelor cu diabet. Migdalele conțin o cantitate semnificativă de vitamina E, iar nucile sunt bogate în acizi grași omega-3.

Un ou fiert tare

Ouăle sunt bogate în proteine și conțin o cantitate redusă de carbohidrați. Cel mai bine este să combini oul cu biscuiți integrali pentru a adăuga fibră. Fibra este esențială pentru controlarea glicemiei deoarece încetinește procesul digestiv, eliberând energia din alimente pe o perioadă mai lungă.

Brânză cu conținut scăzut de grăsime și biscuiți integrali

Brânza furnizează proteine, în timp ce biscuiții integrali adaugă fibră dietetică. Este recomandat să alegi o brânză neprocesată. Biscuiții integrali au un indice glicemic mai scăzut, ceea ce înseamnă că au un impact mai mic asupra nivelurilor de glucoză din sânge.

Morcovi, roșii cherry sau felii de castravete

Dacă ești în căutarea unor alimente ce scad glicemia noaptea, aceste legume sunt o alegere excelentă pentru tine. Ele sunt foarte sărace în calorii, grăsimi și carbohidrați, oferind în schimb multe vitamine și minerale. De asemenea, conțin antioxidanți și fibre care ajută la păstrarea sănătății inimii și a tractului intestinal. Dacă vrei mai multe proteine, adaugă la aceste legume și o felie de brânză cu conținut scăzut de grăsime.

Țelină cu humus

Țelina este un aliment sărac în calorii și bogat în fibre, vitamine și minerale. Pentru a adăuga proteine gustării tale, mănâncă țelina cu humus făcut în casă cu năut, tahini și lămâie.

Popcorn

Bol de popcorn
Sursa foto: Pixabay.com

Popcornul poate fi o gustare ușoară și sănătoasă deoarece conține vitamine, minerale, fibră și proteine. Îl poți combina cu nuci mixte pentru a obține o sursă suplimentară de proteine.

Năut prăjit

Năutul conține proteine și fibre și este foarte ușor de preparat.

Felii de măr cu unt de arahide

Merele conțin vitamine, minerale și antioxidanți, iar untul de arahide este bogat în proteine, fibră și grăsimi sănătoase. Poți încerca și unt de migdale sau caju.

Iaurt grecesc fără zahăr

Lingură cu iaurt
Sursa foto: Pexels.com

Acest iaurt este foarte sănătos deoarece conține calciu și proteine de înaltă calitate.

Semințe

Poți încerca semințe de floarea-soarelui, susan și dovleac, deoarece acestea sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase și fibră.

Așadar, după ce ai aflat ce scade glicemia noaptea, citește și ce alimente să mănânci la micul dejun pentru a menține sub control nivelurile de glucoză în sânge.

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Surse articol: Medicalnewstoday.comDiatribe.org

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Cum va fi noaptea nuntii tale?
Incepe quiz
Cum va fi noaptea nuntii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.