Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta

Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta

Redactor Andreea Baluteanu

E destul de probabil ca, atunci când auzi termenul de constelație familială, să te aștepți la un conținut astrologic, dar nu ai putea fi mai departe de adevăr. E vorba de fapt de o practică de terapie psihologică utilizată în cazul persoanelor care suferă de probleme după abuzuri în copilărie sau în urma traiului cu o familie disfuncțională.

Află tot ce trebuie să știi despre constelațiile familiale din rândurile de mai jos!

Ce sunt constelațiile familiale?

Constelațiile familiale reprezintă o formă de intervenție terapeutică în care mai mulți indivizi, de regulă necunoscuți, vor juca rolul membrilor familiei personajului central (clientul) pentru ca acesta să poată identifica comportamente și tipare disfuncționale, să asimileze evenimente trecute, să depășească traume sau să poată să gestioneze în mod sănătos conflicte pe care nu le poate rezolva pe altă cale.

Practic, constelațiile familiale fac parte din categoria terapiilor expresive (care încurajează persoana în cauză să exprime gânduri, emoții și sentimente), scopul terapeutului fiind de a descoperi dinamicile și istoricul familial.

62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația

Practica a fost dezvoltată de terapeutul german Bert Hellinger, care a avut ca puncte de plecare terapia Gestalt (tip de terapie în care accentul e pus pe prezent, nu pe trecut, balanța fiind reorientată dinspre identificarea unei vini spre asumarea responsabilității) și terapia psihodinamică.

Deși procesul poate fi inconfortabil la început, în unele cazuri are mari șanse de reușită, aducând credibilitate și chiar autenticitate.

Tipuri de constelații familiale

Specificul constelației familiale a ținut expres, la începuturi, de reconfigurarea legăturilor de familie într-un grup. Tehnica se inspira din practicile străvechi de vindecare realizate în cadrul tribului Zulu din Africa de Sud. Cu timpul, însă, în terapia modernă, mecanismul a virat spre un cadru individual, în care pacientul să se simtă în elementul său.

Azi există două tipuri de constelații familiale.

În cadru de grup. Rolul membrilor familiei e preluat de diverse persoane dintr-un grup, urmând ca fiecare membru să beneficieze de același „tratament”. Terapeutul sau, în unele cazuri, clientul direcționează postura, mimica, gesturile și discursul fiecărui „membru al familiei” în timp ce clientul le adresează cuvântul în mod direct sau doar observă interacțiunile.

În cadru individual. Poate fi dificil să te deschizi față de niște străini, de aceea multe persoane preferă să urmeze practica aceasta pe cont propriu. Se pot folosi aici diverse tehnici, așa cum e terapia cu nisip (sau terapia jocului cu nisip), în care clientul primește o lădiță cu nisip și câteva figurine reprezentative pentru membrii familiei sale. Astfel se creează un spațiu sigur și intim în care poate prelucra emoțiile și, alături de terapeut, înțelege mai bine mecanismele familiale.

De asemenea, și terapia cu artă poate funcționa în acest cadru al constelațiilor familiale, persoana în cauză fiind încurajată să deseneze sau să folosească resursele creativității sale pentru a străpunge „jungla” legăturilor cu rudele, frații și părinții.

Ce presupune terapia prin constelații familiale  

În formatul tradițional, constelațiile familiale porneau de la un grup de indivizi (15-30 de persoane în medie), în general necunoscuți care, pe parcursul a câteva întâlniri, își formau constelațiile familiale apelând la ajutorul celorlalți.

Se folosesc elemente care provin din terapia prin teatru, constelațiile familiale semănând mult cu o psihodramă.  De fapt, cel mai adesea exact așa te simți, de parcă ai privi un film sau o piesă de teatru ce are în centru viața ta de familie. Tocmai de aceea, participanții trebuie să fie cât mai expresivi, folosind gesturi și mimică, exprimând în mod liber gânduri și emoții, dar și senzații fizice pentru a aduce mai multă claritate sesiunii.

Totul pornește de la client, cel care trebuie să se simtă confortabil în acest proces ca să ajungă la revelațiile necesare. De aceea se obișnuiește ca acesta să desfășoare interviuri pentru a conferi rolurile din familia sa celorlalți membri, urmând ca apoi să decidă dacă interacționează cu ei sau stă deoparte. Terapeutului îi revine rolul să asigure un climat sigur pentru fiecare.

8 comportamente care arată că cineva suferă de depresie ușoară

Putem sintetiza constelațiile familiale în 8 pași:

  1. Mai întâi se constituie un grup din membri necunoscuți condus de un terapeut.
  2. Ca să constituie constelațiile familiale, fiecare membru adresează întrebări sau dezvăluie informații celorlalți.
  3. După un scurt interviu, fiecare membru (client) va stabili grupul său.
  4. Clientul sau terapeutul ghidează „membrii familiei” în diverse poziții sau le indică diverse gesturi sau mimica ce trebuie preluată cât mai fidel.
  5. Mai întâi, în tăcere, fiecare membru al constelațiile familiale e rugat să „rumege” emoțiile și sentimentele sale și ale celorlalți.
  6. Terapeutul adaugă membri noi, care reprezintă generațiile anterioare.
  7. Sunt lăsate spații goale pentru membrii care lipsesc/nu mai sunt.
  8. Când aceste spații sunt umplute, fiecare membru va experimenta o senzație de ușurare.

Apoi, membrii sunt încurajați să își rostească adevărurile, gândurile și emoțiile pentru a rebalansa relațiile personale.

În ambientul individual de constelații familiale, clientul folosește desene, picturi sau diferite figurine pentru a marca rudele sale. Terapeutul face diverse observații sau propune exerciții, în urma cărora clientul va remarca conexiunile din familie, eventualele traume intergeneraționale sau tipare transgeneraționale ce țin de sănătatea mentală și de relații.

desen cu figurine sau copaci care marcheaza constelatiile familiale

Cui se adresează constelațiile familiale?

Nu e un anumit candidat ideal pentru constelațiile familiale, dar iată care sunt cazurile în care această practică e recomandată:

  • clientul vrea să identifice și să depășească tiparele negative sau disfuncționale din familia sa;
  • un cuplu dorește să se cunoască mai bine sau să își înțeleagă reciproc familia;
  • o persoană are nevoie să discute cu un membru al familiei la care nu mai are acces fiindcă nu mai e prezent în viața sa, a murit sau îi este teamă să îl abordeze;
  • o persoană vrea să se confrunte într-un spațiu sigur cu o traumă din copilărie.

În general, constelațiile familiale sunt recomandate în cazuri de abuz familial, familii disfuncționale, anxietate, depresie sau după ce persoana în cauză a trecut printr-un eveniment traumatizant, cum e moartea cuiva din familie.

Cum te ajută terapia prin constelații familiale

Te ajută terapia cu constelații familiale? Depinde de la caz la caz. Această practică e însă utilă fiindcă sprijină clientul să experimenteze catharsisul după diverse experiențe dificile, conflicte sau traume.

De asemenea, îi este facilitată revelația tiparelor disfuncționale, a dinamicilor ce i-au modelat comportamentul și a pattern-urilor pe care nu le conștientizase. Acest lucru îi poate îmbunătăți relațiile de familie.

Nu în ultimul rând, constelațiile familiale creează un spațiu sigur pentru procesarea traumelor din trecut și înfruntarea emoțiilor dificile.

Iată și alte beneficii:

  • schimbări comportamentale;
  • eliberare emoțională puternică;
  • relații mai sănătoase;
  • o înțelegere mai profundă a relațiilor de familie.

Riscuri și puncte de luat în considerare privind constelațiile familiale

Practica constelațiilor familiale a fost supusă unui tir de acuzații, dar acestea au vizat în general tehnicile lui Bert Hellinger, despre care s-a speculat că ar nutri vederi antisemite, misogine și homofobe.

Cu toate acestea, trebuie notat că această intervenție psihologică a evoluat. Contează în continuare să ai un terapeut specializat în constelații familiale și să fii dispus/ă să experimentezi.

Trebuie avut în vedere și că în urma acestor sesiuni pot apărea izbucniri violente și emoții dureroase. Clientul trebuie să fie apt să aibă grijă de sine după întâlnirile ce se pot dovedi dificile, dar și să dețină resursele de a continua terapia pentru a gestiona efectele constelațiilor familiale.

Totodată, atât clientul, cât și terapeutul vor acorda o atenție deosebită confortului psihologic al celui dintâi. Dacă dorești o asemenea practică, decide în primul rând dacă vei opta pentru un ambient de grup sau individual.

Sunt și voci care afirmă că sesiunile de constelații familiale pot reînvia traume ale trecutului.

Eficiența constelațiilor familiale

Deși sunt dovezi care atestă că această practică poate da rezultate, amintește-ți că totul depinde de tine. Pot exista îmbunătățiri, dar numai dacă terapeutul folosește tipul de intervenție corectă.

Filme/seriale ce te pot ajuta să înțelegi constelațiile familiale

Arta e magică în terapie, și pentru că acest concept e atât de interesant, a fost explorat în filme și seriale.

Cel mai notabil exemplu este popularul serial turcesc Another Self, găzduit de Netflix, în care protagoniștii reușesc să se vindece de traume după ce explorează legătura cu strămoșii până la a șaptea generație prin constelațiile familiale.

De urmărit e și documentarul Sex, Love & Goop, în care, în al cincilea episod, un expert în constelațiile familiale arată cum a îmbunătățit viața unui cuplu folosind aceste practici.

Nu te poți detașa de trecut? Simți că familia ta e cumva răspunzătoare pentru traumele sau eșecurile tale? Atunci constelațiile familiale îți pot fi de ajutor. Găsești acum terapeuți și în România.

Surse foto: iStock

Surse articol: familyconstellationvirtual.com, verywellmind.com, linkedin.com, positivepsychology.com

Articolul urmator
Ce sunt nanofibrele?
Ce sunt nanofibrele?
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (670 vizite)