Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi

Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi

Redactor Andreea Baluteanu

Nimeni nu e perfect, dar micile erori comise în bucătărie pot să facă mai mult decât să compromită gustul unei cine delicioase: ele te pot îmbolnăvi de toxiinfecții alimentare grave. Și să nu te gândești că numai durerea sau eventuala absență de la lucru sunt neajunsurile de care te vei lovi; conform The Centers for Disease Control and Prevention (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică din Statele Unite ale Americii), aproximativ 48 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual de la ceva ce au mâncat, aproape 130.000 dintre aceștia sunt reținuți în spital și 3.000 mor. Da, numai în State.

Cum te ferești de aceste greșeli alimentare pe care Salmonella le iubește atât de tare? Învățând să le previi sau, cu alte cuvinte, cunoscându-le! Iată care sunt!

Greșeli alimentare care provoacă toxiinfecții

Salmonella provoacă vărsături, diaree, dureri abdominale și crampe groaznice, denaturând starea de bine, dar să știi că nu e singura bacterie care ar trebui să îți provoace coșmaruri. Toxina botulinică, de exemplu, e eroina celor mai surprinzătoare proceduri estetice și poate că șterge ridurile de pe chip, dar atunci când e ingerată poate să provoace paralizie sau chiar moarte.

Așadar, nu e deloc de glumă cu aceste greșeli alimentare. Nu sunt simple scăpări (deși, în esență, chiar sunt), ele pot constitui factori de risc la adresa vieții tale. Iată despre ce e vorba!

Nu gătești carnea, fructele de mare sau ouăle în mod corespunzător.

E practic cea mai gravă greșeală alimentară pe care o poți comite în bucătărie. Poate că te grăbești sau îți plac „în sânge” fripturile tale, cert e că te predispui singur/ă și pe tine, și pe restul familiei la infecție.

Soluția? Folosește un termometru pentru gătit ca să te asiguri că de fiecare dată bifezi temperatura potrivită. De asemenea, nu servi aceste feluri de mâncare reci; reîncălzește-le astfel încât să aibă minim 60 de grade atunci când le consumi. Găsești aici o listă cu temperaturile potrivite de preparare pentru fiecare aliment!

Pe scurt, friptura de porc, vită sau miel și peștele la cuptor au nevoie de minimum 62 de grade pentru a fi gătite, urmând să aștepți circa 3 minute înainte de a le servi, pentru deplină siguranță, carnea tocată de vită și preparatele cu ou de o temperatură mai mare de 70 de grade, iar curcanul, carnea tocată de curcan, puiul și mâncarea reîncălzită de nu mai puțin de 73 de grade Celsius.

Nu te speli de suficient de multe ori pe mâini când gătești (sau deloc!)

Cât de des e suficient de des, totuși? Poate că e mai sugestiv să îți spunem că într-un experiment desfășurat sub egida Departamentului de Agricultură american, la care au fost studiate obiceiurile a aproximativ 400 de persoane, ce preparau burger de curcan și salată într-o bucătărie în mediu de test, în aproximativ 97% din situațiile în care ar fi trebuit să se spele pe mâini, participanții nu o făceau. Dacă nu ești încă suficient de șocat/ă, ține cont că era o cercetare și că putem presupune că oamenii dădeau dovadă de cel mai exemplar comportament cu putință. Nici nu vrem să ne gândim cum procedau la ei acasă.

O rețetă delicioasă de burgeri de post: vei mânca bine, fără să cazi în păcat

Soluția? Iată de câte ori spun specialiștii că ar trebui să te speli pe mâini: înainte și după ce prepari mâncare, înainte de a lua masa, de fiecare dată când atingi carnea crudă, dar și în cazurile „clasice”, adică după ce ai folosit toaleta sau ai schimbat scutecul unui copil.

Contează, evident, și cum te speli pe mâini: regulile de bună igienă spun să o faci folosind apă caldă și săpun, frecând viguros și între degete și menținând procesul timp de cel puțin 20 de secunde. Mai ales partea cu frecarea pare să fie „buclucașă” conform autorilor studiului.

Speli carnea înainte de a o prepara

De data aceasta, mai indicat e să te înfrânezi. Folosește impulsul ca să te mai speli o dată pe mâini, căci dacă speli, mai ales în chiuvetă și sub jet de apă, carnea crudă sau ouăle, poți să împrăștii bacteriile de pe ele pe suprafețe ce pot contamina și alte alimente, precum fructele sau legumele.

Soluția? Gătește la temperaturile potrivite aceste alimente, căldura se ocupă să distrugă microorganismele periculoase.

Guști cu poftă din alimente care conțin ouă crude sau făină.

Ideea e că nu numai dacă ești însărcinată ar trebui să le eviți. Știm că să bagi degetul în cocă e tentația moștenită dintr-o copilărie zburdalnică, dar mica plăcere te poate costa scump. În această categorie mai intră maioneza, sosul olandez și lichiorul de ouă, toate „bombe alimentare” ce pot fi ușor infestate cu E.coli sau Salmonella.

Soluția? Pur și simplu gătește în integralitate ouăle și făina. Dacă totuși cedezi poftelor, asigură-te că nu calci strâmb des și că deguști preparate de la producători în care ai încredere. De asemenea, ține departe alimentele enumerate mai sus de copii.

bunica si nepoata care gatesc in bucatarie aluat

Usuci vasele cu prosopul.

Da, poate că acest gest a consolidat multe prietenii, dar renunță la imaginea idilică prezentată în filme, cu persoane (de obicei cupluri sau amici) ce își întăresc relația în vreme ce unul spală vasele, iar celălalt le șterge cu prosopul. În realitate, așa împrăștii bacteriile pe veselă. Mai grav e atunci când, relaxându-se într-o atmosferă degajată, musafirul atârnă prosopul pe umăr sau îl abandonează neglijent pe suprafețele nedezinfectate.

Soluția? Lasă vasele să se usuce la aer.

Ții cu dinții de buretele de bucătărie.

E adevărat că e mai eco-friendly să menții cât mai mult funcțional buretele de bucătărie, ca să nu faci risipă, dar să știi că aceste obiecte sunt un rai al bacteriilor, dat fiind faptul că intră în contact cu atât de multe lucruri.

Soluția? Nu numai una, multiple! Cea mai la îndemână ar fi să înlocuiești buretele la 1-2 săptămâni sau atunci când începe să miroasă urât, semn că a fost contaminat cu bacterii. Iată și alte recomandări:

  • clătește și stoarce bine buretele după fiecare utilizare, ca să elimini bacteriile;
  • înlocuiește cu cârpe sau lavete pe care le poți spăla la mașină;
  • igienizează buretele la finalul fiecărei zile, trecându-l prin mașina de spălat vase sau punându-l la microunde pentru un minut (ai grijă dacă conține și metal, va fi fierbinte)
  • nu curăța niciodată cu buretele sucurile provenite de la carne, apelează mai degrabă la un șervețel de hârtie de unică folosință.

Ții carnea gătită și cea crudă pe același recipient

Sunt ca soarele și luna, nu au ce căuta împreună! Așa nu faci decât să lași cale liberă germenilor să treacă de pe carnea crudă pe cea preparată, de unde dispăruseră.

Soluția? Utilizează de fiecare dată farfurii sau platouri diferite pentru carne și fructe de mare crude/pregătite.

Nu găti când ești răcit/ă!

Practic trimiți în voiaj virușii și la ceilalți membri ai casei tale.

Soluția? Dacă nu are cine să îți ia locul, măcar spală-te mai des pe mâini ca de obicei, și de fiecare dată după ce ai strănutat sau tușit, și încearcă, pe cât posibil, să manevrezi mâncarea cu linguri, furculițe, clești, mănuși sau prosoape de hârtie.

Condimentezi frenetic alimentele.

Nu ne referim aici la excesul de sare sau piper, ci la lipsa de grijă în manevrarea lor. Același experiment derulat de Departamentul de Agricultură american (USDA) a arătat că atunci când persoanele care preparau mâncare nu se spălau pe mâini, cel mai adesea bacteriile ce le populau pielea ajungeau și pe recipientele de sare și piper. Și o cercetare publicată în Journal of Food Protection ajungea la aceleași concluzii după ce autorii săi contaminaseră carnea de curcan cu o bacterie altfel inofensivă, pe care o regăsiseră ulterior la mai mult de jumătate dintre respondenți pe seturile de condimente. Merită nuanțat că numai 10% dintre subiecți contaminaseră robinetele și 20% sticlele de detergent. Ținând cont că bacteriile pot supraviețui câteva ore bune pe suprafețe, tragi singur/ă concluziile.

Soluția? Spală-te pe mâini de câte ori asezonezi mâncarea, atingând aceste recipiente, și, ca să fii sigur/ă, șterge-le după ce ai gătit.

Cureți fructele și legumele de coajă fără să le speli.

Stai, dacă tot elimin exteriorul, de ce să îmi bat capul? Pentru că bacteriile ajung cât ai zice „greșeală alimentară” de pe coji în interiorul fructului sau al legumei.

Soluția? Spală toate fructele și legumele, inclusiv bananele sau portocalele, sub jet de apă curată înainte de a le decoji. Nu e necesar să folosești detergent sau săpun, ba e chiar contraindicat. Poți folosi însă o perie pentru legume ca să elimini orice depuneri.

Îți folosești degetele ca să mănânci.

Și le mai și lingi după! Mda, recunoaștem și chiar apreciem scenariul, dar e periculos.

Soluția? Mai bine depozitezi alimentele care nu pot fi consumate decât cu degetele, precum chipsuri, snackuri sau alune în recipiente cu dispozitiv de dozaj sau, și mai bine, le servești cu un clește. Atenție mare mai ales la petreceri, când germenii dansează de la unul la altul prin „servirea liberă”.

Deguști mâncarea cu degetul.

E clar că așa bacteriile de pe degetele tale ajung să „facă pui” și în mâncare. Nu mai spunem că acest gest deloc igienic e și destul de dezgustător, nu crezi? Ia gândește-te, ți-ar plăcea să știi că cei care îți prepară mâncarea la fast food sau la restaurant procedează așa? Suntem sigure că nu!

Soluția? Folosește de fiecare dată când vrei să deguști mâncarea o lingură curată!

femeie cu sort care degusta mancarea cu o lingura in bucatarie

Dezgheți sau marinezi mâncarea pe blatul de bucătărie.

Dacă folosești temperatura camerei pentru a executa aceste proceduri, să nu te mire că bacteriile te vor trece pe lista lor de persoane preferate. Așa le permiți să se multiplice în voie!

Soluția? Dezgheață alimentele în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde ori în multicooker. Marinează mâncarea în frigider.

Refolosești plasele de cumpărături.

Nu ne înțelege greșit, știm că acest obicei e mană cerească pentru protecția mediului, dar se poate dovedi și o greșeală alimentară. De ce? Mai ales când sunt pătate cu sucuri de la carne, aceste plase devin „cuibarul” bacteriilor.

Soluția? Spală plasele frecvent la temperaturi ridicate, la mașina de spălat. Ia în considerare ideea să folosești pungi de plastic pentru carne și să le sigilezi cum trebuie la supermarket sau, mai eco, folosește o plasă textilă numai pentru carne și fructe de mare.

„Reciclezi” marinata

Iar, nu ne considera vinovate pentru că atragem atenția asupra acestor practici ecologice. Nu e vorba să renunți la ele, doar să le regândești. Marinata de la carne poate fi populată de bacterii periculoase pe care le răsfrângi apoi asupra sosurilor sau a mâncării gătite peste care o presari.

Soluția? Încălzește marinata până la punctul de fierbere ca să pui capăt existenței periculoase a acestor bacterii.

Păstrezi carnea pe raftul de sus în frigider.

I-ai asigurat un loc privilegiat, de unde își poate trimite armata de bacterii în expediții de explorare. Dacă nu ne crezi că e riscant, află că americanii au pățit-o pe propria piele. Într-un caz devenit celebru din Connecticut, 60 de lucrători de la aceeași companie fuseseră infectați cu aceeași bacterie potențial ucigașă, E. coli O157, după ce consumaseră carne de pui la cantina firmei. Ceea ce era suspicios era faptul că, de obicei, acest tip de carne nu e infestat cu germenul respectiv. La o investigație mai atentă, oficialii de la departamentul de sănătate au descoperit că vinovată era o porție de carne de vită tocată, așezată deasupra celei de pui în frigider, ale cărei sucuri picuraseră și infestaseră pe cea din urmă.

Soluția? Depozitează carnea pe raftul cel mai de jos al frigiderului sau chiar în compartimente separate. Dacă au curs sucuri, șterge-le imediat, iar cel puțin o dată pe lună igienizează întreg frigiderul.

Lași prea mult mâncarea la aer.

De când e acest gest un păcat? De când în codul genetic al bacteriilor a fost înscris că se înmulțesc într-o veselie în medii calde. Acestea trec la acțiune de fiecare dată când sunt scoase din frigider pentru mai mult de 2 ore.

Soluția? Pune imediat la frigider mâncarea pe care intenționezi să o consumi dacă a fost expusă la temperaturi mai ridicate de 30 de grade (de exemplu, dacă ai ținut-o în mașină). E și mai inteligent să o divizezi în mai multe porții ca să te asiguri că se răcește mai repede. De fapt, așa ar trebui să procedezi și cu mâncarea proaspăt gătită.

Verifici dacă mâncarea mai e bună gustând din ea.

Așa riști, clar, să te îmbolnăvești, și nici nu o să știi ce te-a lovit. Da, și acea îmbucătură minusculă e periculoasă. Ține cont că mâncarea capătă un gust neplăcut abia în ultimă fază; în primele etape de contaminare, nu poți să guști, să vezi sau să miroși bacteriile periculoase.

Soluția? Mai degrabă verifică data de expirare sau consultă durata de viață a alimentelor. Găsești astfel de informații la FoodSafety.

Stai pe telefon când gătești.

E normal să o faci, nu spunem nu. Poate că consulți o rețetă sau asculți muzică ori discuți cu cineva pe rețelele sociale sau fotografiezi mâncarea aceea apetisantă. Poate că ai decis să vizionezi un episod din serialul preferat cât ești „la butoane” în bucătărie. Ideea e că e periculos din două motive. Pe de o parte, poți transporta bacteriile ce mișună pe ecrane pe alimente, dar și invers. Acest lucru a fost evident într-un studiu desfășurat în SUA, în urma căruia aproximativ jumătate din participanți declaraseră că foloseau mobilul când găteau, dar numai o treime din ei se spălaseră pe mâini ulterior.

Soluția? Poți să folosești coatele, articulațiile degetelor sau poate degetul mic, care nu prea intră în contact cu mâncarea, pentru a utiliza telefonul. Desigur, e și mai indicat să te speli pe mâini de fiecare dată căind atingi smartphone-ul.

Lași animalele de companie să se plimbe în voie pe blatul de bucătărie și suprafețele de lucru.

Să știi că specialiștii englezi sunt super duri și ne sfătuiesc inclusiv să nu permitem deloc accesul pisicuțelor sau câinilor în bucătărie, dar dacă ți se pare o măsură prea radicală, măcar nu le lăsa să se preumble pe masă.

Soluția? Cum le dezveți? Știm că e greu să disciplinezi mai ales pisicile, așa că te ajută sfaturile specialiștilor. În primul rând, evită să lași mâncare pe masă, pentru ca animalul să nu mai fie curios să își facă veacul în acest loc. Util e și un truc de la Animal Humane Society: conform lor, ar fi de folos să acoperi marginea mesei cu bandă dublu adezivă, animăluțele urăsc senzația de lipicios pe lăbuțe și vor evita zona. Dacă nu, nu îți mai rămâne decât să ștergi masa de câte ori au trecut prin zonă.

Tu te așteptai că aceste mici greșeli alimentare pot fi atât de periculoase? Te simți vinovat/ă pentru că le cazi pradă mai rar sau mai des?

Surse foto: iStock

Surse articol: cdc, extension.umn.edu, consumerreports.org/, cbsnews.com

Articolul urmator
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce sunt insectele comestibile și cum pot înlocui carnea
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.