Tehnici de meditatie: recomandari si metode bune pentru incepatori

Tehnici de meditatie: recomandari si metode bune pentru incepatori

Viorica Ghinea, redactor

Stresul este unul dintre cei mai mari dusmani ai organismului, in special daca nu reusesti sa gasesti calea spre linistea interioara. Adu echilibrul in viata ta prin meditatie si experimenteaza noi senzatii. Iata cum poti sa te pregatesti pentru o sedinta de limpezire a mintii si care sunt cele mai bune tehnici de meditatie!

Cum intri in starea de meditatie?

Daca nu ai mai facut niciodata o sedinta de meditatie, atunci ti se va parea dificil sa intri in acea stare de relaxare totala. Nu te vei putea concentra si detasa de tot ce este in jurul tau, pentru ca te vei gandi la tot felul de probleme cotidiene. Ca sa beneficiezi de toate lucrurile bune pe care ti le ofera o sedinta de relaxare, trebuie sa pregatesti terenul asa cum se cuvine.

Gaseste un moment potrivit pentru meditatie. In primul rand, trebuie sa te asiguri ca nu te va deranja nimeni. De obicei, dimineata este cel mai recomandat moment pentru inceperea unui ritual de relaxare, fiindca ai mintea mai clara si este o perioada linistita a zilei. Trezeste-te mai devreme cu 15-20 de minute si fa-ti un obicei din aceste sedinte. Daca dimineata nu este cel mai bun moment pentru tine, alege-ti alt interval.

Alege locul perfect pentru meditatie. Opteaza pentru un spatiu in care te simti linistita, ceea ce inseamna ca este bine sa eviti locurile in care lucrezi sau iti faci exercitiile fizice. Apeleaza la orice truc care te calmeaza. Aprinde lumanari, foloseste avantajele aromoterapiei sau concentreaza-te pe respiratie.

cum sa meditezi

Nu te gandi ca ceea ce faci este ridicol, pentru ca ar fi cea mai mare greseala. Poti sa practici tehnici de meditatie si in aer liber, insa trebuie sa alegi un loc linistit.

Experimenteaza mai multe tehnici de meditatie, pentru a-ti da seama care ti se potriveste mai mult. Daca nu reusesti sa tii ochii inchisi in timpul sedintei de relaxare, aprinde o lumanare si foloseste flacara ei pentru concentrare. Simte fiecare parte a corpului, incepand cu picioarele si urcand treptat spre restul corpului. Nu sari peste organele interne.

Incheie sedinta cu gratitudine. Dupa ce ai terminat ritualul de relaxare, gandeste-te 2-3 minute cu recunostinta la aceasta posibilitate de limpezire a mintii.

Tehnici de meditatie

Exista mai multe tipuri de tehnici de meditatie, insa important este sa o alegi pe cea care consideri ca te ajuta mai mult sa-ti redobandesti bunastarea emotionala.

Meditatia prin respiratie

cum sa meditezi

Tehnicile de meditatie care pun accent pe modul in care respiri te pot ajuta sa te relaxezi mai mult decat crezi. Fie te intinzi pe pat, fie te asezi in pozitie turceasca, important este sa iti indrepti atentia spre respiratie. Fii atenta asupra fiecarei inspiratii si expiratii, dar si pe ridicarea si coborarea toracelui. Inspira incet pe nas, apoi elibereaza aerul usor pe gura. Uita de toate problemele, lasa tensiunea interioara sa se elibereze si vei fi un alt om la final.

Meditatia pentru reglarea energiilor interne

Aceasta este alta tehnica de meditatie potrivita pentru incepatori, care te ajuta sa te relaxezi si sa iti mentii organismul sanatos.

In medicina traditionala chineza exista cinci energii care lucreaza in corpul nostru si se refera la organele interne. Aceasta tehnica de relaxare implica asocierea organelor cu anumite culori. De exemplu: verde pentru ficat, rosu pentru inima, galben pentru splina, alb pentru plamani si albastru pentru rinichi. Ia fiecare organ in parte si asociaza-l cu nuanta indicata, acordand aproximativ 2-5 minute fiecarei parti. Apoi imagineaza-ti cum arata impreuna. Acest exercitiu mental are ca scop reglarea energiilor interne.

Tai chi

Tai chi este o forma de meditatie in miscare, exista in lume de aproximativ 2000 de ani si provine din China. Miscarile acestui tip de meditatie se executa intr-un ritm lent, insa nu se face pauza intre ele pana la final. Printre avantajele acestor exercitii se numara imbunatatirea echilibrului interior, reducerea stresului zilnic, favorizarea circulatiei sanguine, cresterea nivelului de energie, imbunatatirea abilitatilor fizice, inlaturarea depresiei si a anxietatii si cresterea rezistentei musculare. Desi te vei simti obosita la inceput, cu timpul te vei obisnui cu acest tip de exercitii de relaxare. In timp ce practici Tai chi trebuie sa te concentrezi pe respiratie si pe miscarile pe care le faci. Aceasta tehnica poate fi practicata cu succes de persoane de toate varstele.

Tehnicile de meditatie nu au ca scop doar restabilirea linistii interioare, ci si progresarea ta ca individ in societate. Iti poti transmite diferite idei legate de altruism, modestie, bunatate, timiditate sau legate de modul in care reactionezi atunci cand esti intr-o situatie de criza.
Articolul urmator
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
8 exerciții antistres pe care le poți face acasă
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te vrea barbatul dorit?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.