Ceai de galbenele: beneficii, indicatii si contraindicatii

Ceai de galbenele: beneficii, indicatii si contraindicatii

Emilia Prisacariu

Bogat în antioxidanți, ceaiul de gălbenele își merită reputația de vindecător. Este folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale terapeutice, care includ vindecarea rănilor sau tratarea problemelor digestive. Află la ce este bun ceaiul de gălbenele, dar și ce contraindicații are!

Ce sunt gălbenele?

Planta de gălbenele (Calendula officinalis) este foarte răspândită în zona mediteraneană a Europei și în Europa de Nord-Est. Aparține familiei Asteraceae, fiind o specie de erbacee anuale, cu flori galbene. Această plantă își menține florile aproape toată perioada anului, închizându-le noaptea și deschizându-le în zori de zi.

Cum se culeg florile de gălbenele? 

Flori de gălbenele în bol
Sursa foto: Pixabay.com

Florile de gălbenele trebuie culese și uscate rapid într-un mediu aerisit, fără a folosi vreo sursă artificială de căldură. De obicei se consumă petalele, dar și întreaga plantă. Aceasta conține următoarele substanțe active: ulei esențial, carotinoidă, mucilagiu, fermenți, acizi organici, etc.

Beneficiile ceaiului de gălbenele

Prin consumul de ceai de gălbenele se pot trata ulcerul gastric și infecțiile cavității bucale și ale gâtului, în același timp fiind îmbunătățită digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de gălbenele previne apariția crampelor menstruale, a bolilor hepatice și a constipației.

Ceaiul de gălbenele are și proprietăți antiinflamatorii și antispasmice, fiind folosit pentru tratarea vânătăilor, a rănilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor și a arsurilor.

Deoarece are proprietăți antiinflamatorii, ceaiul de gălbenele este bun și pentru a trata ciuperca unghiei. Tot ce trebuie să faci este să ții unghia bolnavă în acest lichid miraculos, de două ori pe zi, câte 20 de minute.

Gălbenelele sunt bogate în vitamina A, uleiuri esențiale și zaharuri care stimulează sistemul imunitar. Când ești răcită, bea cu încredere ceai de gălbenele, pentru că va grăbi vindecarea. Apelează la același remediu și când te doare gâtul. Acest ceai acționează asupra membranelor inflamate și calmează durerea. Iar partea cea mai bună este că îți scade și febra. 

Beta-carotenul este un alt ingredient miraculos care se găsește în gălbenele. Această substanță scade riscul apariției cancerului, reduce inflamația oaselor și previne apariția artritei reumatoide. 

Dacă nu ești mulțumită de dantura ta, poți încerca să faci gargară cu ceaiul de gălbenele. Ține departe cariile și previne apariția unor boli ale gurii, precum gingivita. De asemenea, ajută la tratarea aftelor.

Specialiștii susțin că aceste plante sunt foarte bune și pentru piele, deoarece cresc producția de colagen în organism. Păstrează o sticluță de ceai de gălbenele în frigider și curăță-ți fața cu el în fiecare seară. Pe lângă faptul că tenul tău va căpăta un aspect proaspăt, vei scăpa și de coșuri. La fel de bun pentru piele este și uleiul de gălbenele. Îl poți folosi chiar și pe pielea sensibilă din jurul ochilor, deoarece este foarte eficient împotriva inesteticelor pungi.

Ceaiul de gălbenele poate fi folosit și ca nuanțator de păr. Clătește-te cu acest lichid de câte ori te speli pe cap, iar podoaba ta capilară va căpăta reflexe aurii. Dacă este masat pe cap, ceaiul de găbenele poate ameliora mâncărimea scalpului.

Ceai de gălbenele pentru ficat

Studiile în laborator au arătat că extractul de gălbenele poate avea un potențial efect hepatorenoprotector împotriva leziunilor hepatice provocate de aflatoxine. În timpul cercetărilor, animalele au fost hrănite cu o dietă contaminată cu aflatoxine. Acestea au prezentat tulburări semnificative ale parametrilor biochimici serici, citokinelor inflamatorii și patologiei ficatului.

Extractul de gălbenele a reușit să îmbunătățească parametrii biochimici, citokinele inflamatorii, a scăzut stresul oxidativ și a îmbunătățit imaginile histologice în ficatul animalelor testate. Ca urmare a acestor teste, oamenii de știință au concluzionat că extractul de gălbenele poate avea efecte hepatoprotectoare datorită proprietăților sale antioxidante și activității de captare a radicalilor.

Ceaiul de gălbenele constipă?

Ceaiul de gălbenele sprijină sănătatea digestivă. El are un efect calmant asupra sistemului digestiv și poate ajuta la ameliorarea balonării, constipației și crampelor stomacale. 

Ceai de gălbenele pentru stomac

Ceaiul de gălbenele este folosit în mod obișnuit ca remediu tradițional pentru tratarea mai multor probleme digestive, precum: boala de reflux gastroesofagian, boala inflamatorie intestinală și ulcerul.

Datorită proprietăților antiinflamatorii și antimicrobiene, ceaiul de gălbenele sprijină vindecarea inflamației gastrice și intestinale de la infecție sau iritație.

Ceaiul de gălbenele slăbește?

Ceaiul de gălbenele ajută procesul de digestie, fiind recomandat dacă ai probleme cu greutatea. De asemenea, conține antioxidanți și zero calorii, cu condiția să nu fie băut cu niciun îndulcitor. Deși nu sunt suficiente srudii pentru a confirma faptul că ceaiul de gălbenele slăbește, el poate fi considerat un adjuvant în orice dietă.

Contraindicațiile ceaiului de gălbenele

Cană de ceai pe tavă
Sursa foto: Pixabay.com

Ceaiul de gălbenele nu trebuie folosit în cazul hipersensibilităților sau dacă ai alergie la plantele ce aparțin aceleiași familii. Nu consuma această plantă în timpul sarcinii și al alăptării, deoarce nu se cunosc încă efectele pe care le poate avea. Interacțiunile cu medicamentele nu sunt cunoscute, dar în prezenta mucilagiului crește riscul unei absorbții încetinite a altor produși activi.

Cum se pregătește ceaiul de gălbenele?

Pentru a prepara ceaiul de gălbenele fierbe un litru de apă, apoi adaugă una sau două linguri de gălbenele și lasă la infuzat pentru 10 minute. Împotriva problemelor de bilă bea 2-3 căni/zi, dar asigură-te că ceaiul se află la temperatura camerei în momentul consumului.

Așadar, ceaiul de gălbenele conține de compuși vegetali benefici care pot oferi efecte antioxidante, antiinflamatorii, antifungice și de vindecare a rănilor. Proprietățile sale au fost testate în studii de laborator pe animale și, ca oricare plantă medicinală, are și anumite contraindicații. Discută cu medicul dacă să introduci ceaiul de gălbenele în dieta ta, mai ales dacă ești însărcinată, alăptezi sau iei anumite medicamente.

Citește și: Ceaiul de mușețel slăbește: Află dacă este adevărat sau nu!

Surse foto: istock, Pixabay.com

Surse articol: ncbi.nlm.nih.govhealthline.com

Articolul urmator
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos
Doctorul Vlad Ciurea recomandă cel mai bun ceai pentru un creier sănătos

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (193)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.