Guarana: beneficii și proprietăți

Guarana: beneficii și proprietăți

Redactor Andreea Baluteanu

E unul dintre cele mai populare ingrediente din băuturile energizante și poate de aceea e atât de discutată acum, dar adevărul despre beneficiile guarana e, ca de obicei, undeva la mijloc. Dacă a început să aibă o reputație proastă e pentru că e tot mai des asociată cu efectele negative ale energizantelor cu care nu are nimic în comun. Pe de altă parte și cei care o preamăresc nu sunt întrutotul conștienți că multe dintre proprietățile magice ale guarana dispar la procesare.

Așadar, ne propunem să ridicăm azi vălul de pe știința despre beneficiile guarana și să îți dezvelim această plantă în toată splendoarea ei unică, dar și cu zonele întunecate de care îi era imposibil să scape.

Ce este guarana?

Înainte să îi discutăm beneficiile, să descoperim ce este guarana pentru cei care nu sunt încă familiari cu istoricul său. Este principalul ingredient din multe băuturi energizante, datorită potențialului de a estompa starea de oboseală și de a dărui beneficii cognitive întărite de compușii bioactivi pe care îi posedă.

Frisoane fara febra:cauze, simptome si remedii

Practic, guarana este un extract dintr-o plantă ce crește în regiunea Amazonului, pe numele său Paullinia cupana (P. cupana). Popoarele băștinașe o foloseau de secole, între altele pentru a alina durerile de cap și febra.

Fructele de guarana sunt de dimensiunea boabelor de cafea, dar altfel seamănă mai tare cu un fruct de pădure. Mulți le-au asemuit cu ochiul uman, datorită cojii de culoare roșie care învăluie o sămânță neagră acoperită cu un strat alb. Destul de bizar, nu?

Dincolo de aspect, această plantă abundă în beneficii și în antioxidanți prețioși.

Ce beneficii are guarana?

O să vezi mai jos că povestea noastră abundă în beneficii ale guarana ce par de-a dreptul uimitoare, așa că la un moment dat te vei întreba de ce nu o avem cu toții pe masă. Însă oamenii de știință avertizează că multe dintre efectele sale pozitive dispar atunci când e prelucrată pentru a fi adăugată în cafea, în băuturi energizante sau în suplimente.

Iată care sunt beneficiile guarana!

Energizează

E de la sine înțeles acest atu, dată fiind prezența sa în băuturile energizante, nu? Ca să înțelegi mai bine de ce impresionează la acest capitol, află că deține toți cei trei compuși ce dau potențial revigorant de la principalele băuturi de acest tip: cafeina din cafea, teofilina din ceaiul negru și teobromina din ciocolata neagră.

Stimulează funcțiile cognitive

Pe lângă faptul că reduce oboseala, ceea ce ne ajută să ne concentrăm, se pare că guarana blochează adenozina, un compus organic implicat și în instaurarea somnului. Totodată, planta crește vigilența, concentrarea, alerta și timpul de reacție. Ideală înainte de un test sau de un examen, nu?

Îmbunătățește memoria și învățarea

Ar putea deveni cea mai bună prietenă a studenților cu toate aceste daruri, nu? Testele realizate pe animale au arătat că poate să îmbunătățească memoria, dar și mai efectivă e o cercetare ce compara efectele guarana cu ale ginsengului. Cu toate că ambele ameliorau memoria și performanța la teste, se pare că persoanele care consumaseră guarana se impuneau și pentru că se dovediseră mai atente la exerciții și le rezolvaseră mai rapid.

Poate să trateze și diareea, și constipația

Interesant duo, nu? din cele mai vechi timpuri, guarana a fost utilizată pe post de tonic stomacal. Taninurile, compuși vegetași cu proprietăți antioxidante, proveniți din plante, au capacitate astringentă, lipindu-se de pereții stomacali și prevenind pierderile de apă care duc la diaree. Pe de altă parte, cafeina are atribute laxative, astfel diminuând constipația.

Cum faci diferența între aceste funcții aparent opuse? Guarana în doze mici reduce diareea, și în doze mari constipația.

Are caracter antiinflamator

Un studiu din 2021 nuanța acest efect la șoareci. Comparativ cu cafeaua, guarana reducea în grad mai mare inflamația la populațiile cu un nivel crescut de colesterol.

Poate să te ajute să slăbești

Din nou, sunt aduse ca evidență teste realizate pe șoareci, supuși la mai multe diete populare. Cei care încercaseră guarana au prezentat o scădere în greutate, o rezistență mai bună la insulină și îmbunătățiri ale metabolismului. Explicația cercetătorilor a fost aceea că această plantă extinde stratul de grăsime maro, despre care știm că ajută la arderea caloriilor, generează mitocondrii noi, astfel că determină producția de mai multă energie, ameliorează structura microbiomului și activează AMPK, o proteină ce stimulează metabolismul.

Susține sistemul cardiovascular

Se pare că beneficiile guarana țintesc aici două direcții: pe de o parte previn apariția cheagurilor, facilitând circulația sângelui, iar pe de alta scad gradul de oxidare al colesterolului „rău” LDL.

Pot preveni îmbătrânirea prematură

Wow, încă o super veste legată de coeficientul său antioxidant! Deși mai sunt necesare cercetări, într-un studiu s-a constatat extinderea duratei de viață, reducerea declinului muscular și prevenirea bolilor neurodegenerative în urma consumului extractelor acestei plante.

Îmbunătățește aspectul pielii

E posibil să fi prefigurat acest beneficiu al guarana de mai sus, dar iată și efectele directe asupra pielii: fluidizează circulația sângelui, irigând astfel țesuturile și împrospătând pielea, și reduce daunele provocare de stresul oxidativ. Efectele au fost cât se poate de vizibile: mai puțină piele lăsată, țesuturi mai ferme și mai puține riduri în zona ochilor.

Poate să accelereze vindecarea rănilor.

Un studiu din 2022 aducea laolaltă guarana cu extracte de acai pentru a realiza o „poțiune de vindecare” utilizată pe râme cărora li se amputase coada. După administrarea mixului s-a constatat grăbirea procesului de vindecare și creșterea producției de colagen, dar și beneficii postoperatorii.

Are proprietăți antimicrobiene

Datorită lor poate să reducă simptomele colitei degenerative sau bolii Crohn. De fapt, un studiu din 2022 sublinia că guarana putea să modifice metabolizarea Escherichia coli (E. coli), reducând astfel toxicitatea din mediul intestinal ce poate să producă inflamație răspunzătoare de diverse boli.

Are potențial antioxidant

Aceste beneficii ale guarana stai la baza multora dintre calitățile sale. Un studiu din 2017 indica că extractele sale pot inhiba radicalii liberi ce produc daune la nivelul organelor, crescând și rezistența la stresul oxidativ.

Poate reduce riscul de cancer

Sigur ai anticipat acest beneficiu atunci când ai citit despre acțiunea contra radicalilor liberi. Inflamația provocată de ei e o sursă a apariției cancerului, după afirmațiile cercetătorilor. Un studiu din 2015 nuanța aceste capacități, arătând că extractele plantei, împreună cu chimioterapia, încetineau dezvoltarea celulelor canceroase cu mai mult de 40% după 72 de ore!

Un alt aspect de luat în considerare e că planta poate să diminueze și câteva dintre efectele secundare ale acestei nemiloase boli, precum anxietatea, depresia, starea de somnolență, oboseala, pierderea apetitului, problemele cu somnul sau scăderea în greutate.

Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?

Susține sănătatea oculară

Și ochii au de câștigat după ce au făcut cunoștință cu guarana! Adulții în vârstă care consumaseră aceste extracte raportau o vedere mai bună, dar studiul nuanța și alte consecințe pozitive, precum scăderea ratei de moarte celulară și un nivel mai bun al proteinelor.

Calmează durerea

Grație capacității sale antiinflamatorii, printre beneficiile guarana se poate număra și cea de calmant. Un review de studii din 2018, cu participanți care suferiseră un tratament cu radiații pentru cancer la cap sau la gât, demonstra că nivelurile de durere percepută fuseseră diminuate în urma administrării a 100mg de guarana zilnic, pe parcursul a 3 săptămâni.

boabe de guarana alaturi de o lingura cu pulbere pe un blat de lemn

Ceai de guarana: beneficii

Dacă dorești să valorifici beneficiile guarana, dar într-o băutură mult mai sănătoasă decât cele energizante, un ceai poate fi ideea ideală. Acesta are numeroase efecte pozitive, precum reducerea oboselii, energizare și revitalizare, combaterea epuizării mentale, stimularea funcțiilor cognitive, a atenției și a capacității de memorare, reducerea stresului, tratarea migrenelor, prevenirea insomniilor și stimularea poftei de mâncare. Deloc de neglijat, nu?

Ceaiul de guarana poate avea de asemenea și efecte potențial pozitive în pierderea libidoului sau în atenuarea crampelor, pentru slăbire, dar și în tratamentul impotenței, indigestiei și flatulenței.

Cum îl prepari? Adaugă 2 lingurițe de boabe de guarana, peste care să torni 500 de ml de apă fiartă. Acoperă și lasă la infuzat 10-15 minute. Strecoară și bucură-te de această băutură energizantă cu mare potențial!

Contraindicațiile guarana

Ne-am lăsat amețite de beneficiile guarana, recunoaștem, și parcă nu ne vine să credem că e totul roz. Tocmai aici intervin potențialele contraindicații și riscuri. În general, acestea sunt similare supraconsumului de cafeină și pot include:

  • Palpitații;
  • Insomnie;
  • Convulsii;
  • Anxietate;
  • Dureri de cap;
  • Stare de nervozitate;
  • Probleme stomacale;
  • Hipertensiune;
  • Creșterea ritmului cardiac;
  • Deshidratare;
  • Agitație și confuzie;
  • Greață;
  • Tremurături.

Ai mare grijă cu administrarea guarana dacă suferi de ciroză sau de alte boli ale ficatului, căci poate dăuna. Dacă ești însărcinat/ă, limitează consumul la fel cum procedezi și cu cafeaua.

Efectele severe pot să includă reacții alergice ce pot pune inclusiv viața în pericol, dar foarte rar, și aritmie cardiacă.

Cafea cu guarana: de ce să o încerci

Tot mai răspândită e azi cafeaua cu guarana. Dacă e să comparăm de fapt cele două băuturi, trebuie să aducem în discuție neapărat un studiu din 2023, care vedea conținutul mai ridicat în cafeină al guarana: semințele sale prezentau un nivel de 2-8% de cafeină, în timp ce cea mai populară băutură a dimineților noastre avea numai 1-3% per bob de cafea.

Mai departe, o altă cercetare sublinia că guarana pură poate să includă până la 5,3% conținut de cafeină, în vreme ce cafeaua espresso, cea mai tare, abia ajunge la 0,21% cafeină. Așadar, cafeaua cu guarana energizează, revitalizează și stimulează în grad mai ridicat concentrarea și starea de alertă.

Grijă mare, însă, căci și corpul reacționează diferit la cafeina din guarana. Se pare că efectele sunt chiar mai intense, dincolo de conținutul mai ridicat. Cafeina din guarana e metabolizată mai lent, treptat, așa că „lovitura” sa se va simți mult mai mult decât în cazul cafelei. Pe de o parte, asta ne bucură, pentru că se presupune că nu vom mai experimenta acele căderi de energie, dar pe de alta ai grijă căci te poate predispune la insomnii!

Cafeaua cu guarana conține și flavonoide și proantocianidină, un puternic antioxidant, astfel că reduce inflamația și colesterolul. Însă studiile nu au afirmat până acum cu dovezi susținute că cafeaua cu guarana ar fi superioară altor băuturi cu aceste extracte sau cafelei.

lingurita cu cafea cu guarana alaturi de boabe pe un blat de bucatarie

Cum poți consuma guarana

Pe lângă ceai, cafea și băuturi carbogazoase, guarana e sintetizată sub formă de suplimente, dar și ca arome. E disponibilă sub formă de capsulă, tabletă, lichid sau pudră, pe lângă semințele naturale.

În ceea ce privește dozajul, studiile arată că poți consuma liniștit/ă până la 1000mg de guarana. Dacă exagerezi, însă, poți cădea pradă efectelor negative ale toxicității sau poți risca să devii dependent/ă. Evident, e bine să minimizezi sau să elimini complet cafeaua din dietă când ai legat o relație cu guarana.

Numeroase beneficii are guarana, acoperind practic întreaga arie a sănătății umane. Deși oamenii de știință avertizează că promițătoarele studii au fost realizate mai ales pe animale, această plantă divinizată în Brazilia are însă numeroși adepți. Tu te-ai lăsat convins/ă?

Surse foto: iStock

Surse articol: medicalnewstoday.com, healthline.com, chasdomundo.pt/en, medicalnewstoday.com, verywellhealth.com, health.clevelandclinic.org, talendo.ch/en, medbrane.com

Articolul urmator
Sirop de brad: beneficii și proprietăți
Sirop de brad: beneficii și proprietăți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.