Cea mai savuroasa reteta: aluat frantuzesc direct de pe malul Senei!

Marţi, 06.04.2010

Cuprins

Nu stiu care sunt sentimentele sau poate chiar prejudecatile tale cu privire la Franta, dar crede-ma ca nimic nu poate anticipa realitatea pariziana, marseilleza sau alsaciana! Savoarea, aroma, bunul-gust sunt emanate de oameni, de cladiri, chiar si de banalele produse de patiserie. Fireste, nu este nimic banal intr-o fabuloasa reteta de aluat frantuzesc autentic...

Vezi si
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Marţi, 06.04.2010

Reteta: aluat frantuzesc autentic

Ingrediente:

Pentru inceput:

120 g faina alba (o cana plus 2 linguri)
un varf de drojdie uscata
125 g de apa rece (2/3 cana)

Pentru aluat frantuzesc:

350 g faina alba (2 cani su un sfert plus o lingura)
1 lingurita si 3/4 de drojdie uscata
150 g de apa rece (3/4 cana)
1 lingurita si 3/4 de sare fina
ulei vegetal

Preparare:

  1. Prepara partea de inceput - secretul unui aluat frantuzesc desavarsit: amesteca impreuna faina, drojdia si apa cu o spatula de cauciuc intr-un bol de dimensiuni medii. Acopera cu o folie de plastic si lasa la temperatura camerei pana a crescut un pic si apar bule la suprafata - 12-15 ore.
  2. Prepara aluatul: amesteca faina si drojdia intr-un bol mare. Adauga apa si partea de inceput, preparata cu jumatate de zi inainte si amesteca cu o spatula pana cand aluatul devine omogen, avand o consistenta usor lipicioasa.
  3. Intoarce cu grija aluatul pe o suprafata de lucru fara faina. Presara cu sare.
  4. Pentru a framanta: aduna aluatul, ridicandu-l usor de pe suprafata de lucru. Tine un capat al aluatului aproape de tine pe masura ce intinzi cealalta parte in fata ta, pe suprafata de lucru. Trage capatul aluatului din mainile tale spre tine, intinzandu-l usor, apoi impatureste aluatul in jumatate, punand partea dinspre tine deasupra aluatului de pe masa. Repeta cam 8-10 minute, pana cand aluatul capata o consistenta fina, supla si elastica (aluatul va fi lipicios dar nu adauga faina spre final; cand e nevoie, toarna putina faina pe degete). Formeaza o bila.
  5. Pune aluatul intr-un bol uns putin cu ulei. Acopera cu o folie de plastic de asemenea unsa cu ulei. Lasa sa creasca la temperatura camerei timp de 45 de minute.
  6. Rastoarna cu grija aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina (nu il tranti). Impatureste in 3 parti - asa cum ai face cu o scrisoare oficiala. Apoi impatureste in 2, pe latime. Pune inapoi in bol, acopera si lasa sa creasca inca cel putin 75 de minute.
  7. Rastoarna cu grija aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina. Folosind un cutit, imparte aluatul in bucati egale (depinde pentru ce ai nevoie). Acopera cu o folie de plastic unsa cu ulei si lasa sa se odihneasca timp de inca 20 de minute.
  8. La final, pune cu grija bucatile de aluat pe o suprafata de lucru presarata cu faina. Din nou formeaza un dreptunghi din aluat, impatureste-l ca la pasul 6 si apoi da-i forma preparatului de patiserie pe care doresti sa il prepari.
Un aluat frantuzesc te cucereste si te poarta pe noi culmi gastronomice. Incearca aceasta reteta de aluat frantuzesc si descopera savoarea aromatelor produse de patiserie a la francaise! 
Articolul urmator »
"Vă pupă mamaia!" Cel mai bun pandișpan cu prune, după rețeta bunicii Gherghina
Ramona Jurubita | Joi, 07.11.2024
Incepe quiz
Ce zodie îți va provoca cea mai mare suferință?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024
Macrou la cuptor cu lămâie: cea mai bună rețetă
Raluca Margean | Duminică, 08.12.2024
florin (anonim)
26 februarie 2012 11:11

Nu mai bateti cimpii cu denumirea de aluat frantuzesc nu e nici pe departe ce ai facut tu acolo . E un aluat da nu frantuzesc .

vali (anonim)
7 aprilie 2011 11:11

unde este untul sau margarina si ce cantitate altfel nu iese aluat frantuzesc

Ne găsești pe