Cum sa faci bere de casa

Joi, 03.07.2014

Cuprins

Berea este una dintre cele mai consumate bauturi, in special in sezonul estival, cand oamenii vor sa se racoreasca si sa se relaxeze. Vestea buna este ca exista retete usoare pentru bere de casa, astfel ca poti sa prepari aceasta bautura singura, in propria bucatarie.

Iata care sunt ingredientele cheie si cum decurge procedeul de preparare!

Vezi si
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Joi, 03.07.2014
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 03.07.2014

Ingrediente pentru berea de casa

500 g de malt (orz prajit);
20 g de hamei (flori sau conuri);
1 kg de zahar;
un cub de drojdie;
12 l de apa.

Cum se prepara berea de casa

Pune 12 litri de apa intr-o oala, dupa care adauga maltul si hameiul si lasa totul sa fiarba la foc mic. Tine compozita pe foc vreo 2-3 ore, pana cantitatea de lichid scade cu cateva degete. Tine vasul acoperit in acest timp. Dupa ce este gata, lasa compozitia la racit pana ajunge la temperatura camerei. Pune oala in chiuveta pentru a nu astepta prea mult timp pana la racire.

Dupa ce se raceste lichidul, strecoara-l intr-un alt recipient. Foloseste o sita si cateva bucati de tifon pentru ca bautura sa fie limpede. Daca vrei sa sari peste acest pas, pune de la inceput maltul si hameiul in niste saculeti din panza (pe care ii vei scoate la timpul potrivit). Adauga 800 g de zahar in compozitie, amestecand usor. Cele 200 g de zahar ramase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarna o cantitate mica din lichidul preparat peste pasta obtinuta. Amesteca bine si toarna in oala cu bere.

Mai lasa la racit o perioada scurta de timp, apoi adauga si drojdia dizolvata. Toarna berea de casa in sticle cu ajutorul unei palnii, lasand cativa centimetri liberi sub dop. Depoziteaza sticlele intr-un loc racoros si lasa bautura sa fermenteze cateva zile.

Trucuri pentru o bautura de calitate

Ai grija la calitatea ingredientelor pe care le folosesti, daca iti doresti sa obtii o bautura foarte buna. De exemplu, este bine sa utilizezi apa imbuteliata sau de izvor. Poti sa folosesti si apa de la chiuveta, insa este bine sa o fierbi inainte, dupa care sa o lasi la racit. Nu folosi drojdie uscata (la plic), ci proaspata. Daca ti se pare ca vei pierde mult timp in cautarea ingredientelor perfecte, poti sa apelezi la magazinele specializate. Acolo nu vei gasi doar ingredientele potrivite si recipiente speciale, ci vei avea parte si de sfaturi valoroase. De asemenea, curata bine recipientele si ustensilele pe care le vei folosi la prepararea berii, altfel calitatea bauturii poate fi afectata.

Daca esti o pasionata a acestei bauturi sau cunosti pe cineva care o consuma foarte des, merita sa incerci aceasta reteta de bere de casa. Nu numai ca te vei bucura de un produs de calitate, dar vei face si economii considerabile.
Articolul urmator »
10 ceaiuri răcoritoare perfecte pentru vară
Raluca Margean | Duminică, 25.08.2024
Incepe quiz
Ce fel de casa ti se potriveste?
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Duminică, 06.10.2024
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Cum faci acasă cea mai sănătoasă rețetă de tofu
Raluca Margean | Duminică, 26.05.2024

Ne găsești pe