Cartofi copti in staniol, cu sos de iaurt: o garnitura gustoasa si usor de preparat
La ceas de seara ne-am gandit noi ca nu ne-am vazut toata saptamana cu nasii si ni s-a facut brusc dor de ei. Asa ca i-am chemat la noi si am pus-o de un gratar, nimic dinainte pregatit. Am taiat felii suculente de ceafa (din productie proprie), le-am condimentat pe gustul nostru, adica foarte simplu, doar cu sare si piper proaspat rasnit si cateva fire de rozmarin, am facut salata si... mai trebuia o garnitura!
Asa ca am facut acesti cartofiori, atat de buni incat au devenit ei insisi vedetele cinei:
Ingrediente:
1 kilogram de cartofi noi (merg si cartofi obisnuiti, doar ca dureaza prepararea mai mult)
folie de aluminiu
Sos:
1 pahar de iaurt
1/2 ceapa rosie
coaja si zeama de la 1/2 lamaie
1 legatura de marar tocat
sare, piper
1 lingura de ulei de masline
Foarte simplu de facut: se spala cartofii si se impacheteaza in bucati potrivite de folie de aluminiu:
Se arunca de-a valma-n cuptorul incalzit la 200 de grade (nu trebuie sa fie preincins la aceasta temperatura, pur si simplu
Trebuie sa dezvalui ca au fost situatii cand am facut cartofii direct pe gratar, punand deasupra lor o tava de metal adanca, rasturnata, si intorcandu-i dupa 10 minute. Acum, insa, gratarul era complet ocupat de feliile de ceafa, asa ca am recurs la cuptor ca sa castig timp. Au fost gata in 25 de minute (se verifica introducand o furculita prin folie, daca intra cu usurinta, cartofii sunt gata).
In acest timp am preparat sosul, amestecand iaurtul cu sarea si piperul dupa gust, coaja si zeama de lamaie, uleiul de masline si ceapa si mararul tocat.
Printr-o sincronizare perfecta, ceafa a fost gata deodata cu cartofii si sosul.
Cartofii i-am taiat in doua, cu tot cu folie (se poate indeparta folia, dar mie mi se pare fain sa fie serviti asa), si in taietura am pus cate o lingura generoasa de sos:
Aceasta reteta ti-a fost oferita de: http://cuinabanateana.blogspot.com/ .
|