Cea mai bună rețetă de sos caramel

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
200
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Redactor Raluca Margean
Joi, 13.06.2024

Sosul de caramel este un adevărat deliciu culinar, cunoscut pentru capacitatea sa de a transforma orice desert obișnuit într-o experiență de neuitat. Fie că îl folosești pentru a îmbogăți o înghețată simplă sau pentru a orna prăjiturile, sosul de caramel adaugă o notă de lux și rafinament unui desert. În acest articol, îți vom arăta cum poți prepara acasă sosul de caramel și îți vom spune cum îl poți integra în bucătăria ta.

Cuprins

Caracteristici

Ce este sosul de caramel?

Caramelul se obține prin încălzirea zahărului, cel mai adesea cu puțină apă într-o cratiță până când zahărul se dizolvă și are loc o reacție chimică. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 160-180 grade Celsius. În acest moment, zahărul dizolvat începe să se rumenească și să capete o aromă deosebită.

Un sos de caramel bun trebuie să aibă o culoare de chihlimbar intens, iar pentru a avea gustul perfect, trebuie scos de pe foc înainte să înceapă să se ardă. Dacă se arde chiar și un pic, caramelul va avea un gust amar.

Originea sosului de caramel

Sos de caramel într-un bol
Sursa foto: Pexels.com

Caramelul își are originea acum mai bine de 1.020 de ani în urmă, mai exact în anul 1000 d.Hr. Se spune că arabii au descoperit caramelul, amestecând zahărul cu apa pentru a crea un lichid cristalizat pe care-l foloseau ca produs de frumusețe.

Deși caramelul a existat în diverse bucătării din întreaga lume, de-abia în secolul al XIX-lea, bucătarii francezi au început să adauge lapte și smântână în amestecul de zahăr și apă. Așa a fost creat caramelul moale, pe care îl cunoaștem noi astăzi.

În 1977 a fost inventat caramelul sărat de către un ciocolatier din Bretania, Franța. Henri Le Roux făcea caramel când a adăugat din greșeală niște sare de mare în amestec. În loc să arunce lotul de caramel, a gustat și a fost plăcut surprins de combinația de arome dulci și sărate. A continuat să creeze caramel sărat, numind produsul „caramel au beurre salé” sau „caramel cu unt sărat”.

Caramelul sărat a lui Le Roux a devenit un succes uriaș în toată Franța și în alte țări europene vorbitoare de franceză, în special în Belgia și Elveția, țări care aveau deja o tradiție pentru ciocolată fină și cofetărie. Ani de zile copiii francezi, belgieni și elvețieni l-au adăugat în goûter-ul lor, o masă consumată în jurul orei 16:00, care-i ajuta să-și refacă energia după școală. Goûter-ul constă de obicei din pâine cu gem sau caramel tartinat, cornuri sau pain au chocolat, fructe și ciocolată caldă.

La sfârșitul anilor 1990, patiserul parizian Pierre Hermé a introdus macaroanele cu unt sărat și caramel. În 2008, caramelul sărat a început să fie comercializat în masă de către Häagen-Dazs și Starbucks.

Sos de caramel: valori nutriționale

Valorile nutriționale ale unui sos de caramel pot varia în funcție de mărcile de smântână și unt utilizate, precum și de mărimea porției și cantitatea exactă de zahăr adăugată.

În general, o porție de 28 de gr de caramel conține:

  • Calorii: 105
  • Grăsimi: 0.8 g (0.4 g grăsimi saturate și 0.4g grăsimi nesaturate)
  • Carbohidrați: 24.1g
  • Proteine 0.8g

Caloriile provin în principal din zahărul și grăsimile adăugate (untul și smântână). Sursa de carbohidrați este zahărul, iar cantitatea foarte mică de proteine este provenită din smântână și unt.

Sos de caramel: rețeta clasică

Această rețetă de caramel se face super rapid, cu doar trei ingrediente. Se poate folosi adăugat la înghețată sau la prăjituri.

Linguriță cu sos de caramel
Sursa foto: Unsplash.com

Ingrediente:

  • 250 g zahăr tos
  • 142 ml de smântână grasă
  • 50 g unt

Mod de preparare:

  1. Pune zahărul într-o tigaie cu bază grea, amestecă cu 4 linguri de apă, apoi pune la foc mediu până când zahărul se dizolvă.
  2. Dă focul mai tare și amestecă timp de 4-5 minute până când obții caramel.
  3. Ia de pe foc, apoi amestecă cu grijă smântâna și untul. Lasă sosul de caramel să se răcească, apoi toarnă-l într-o sticlă.

Sos de caramel fără zahăr

Sosul de caramel se poate face și fără zahăr, și anume cu un îndulcitor bio organic.

Biscuiți cu sos de caramel
Sursa foto: Unsplash.com

Ingrediente:

  • 1 cană de smântână lichidă pentru frișcă (35% grăsime)
  • 1/2 cană de îndulcitor granulat (eritritol, xilitol sau ștevie granulată)
  • 1/4 cană de unt nesărat
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță medie, pune îndulcitorul granulat la foc mediu. Amestecă constant pentru a preveni arderea, până când îndulcitorul începe să se topească și să se caramelizeze. Acest proces poate dura câteva minute.
  2. După ce îndulcitorul s-a topit și a căpătat o culoare ușor aurie, adaugă untul. Amestecă bine până când untul este complet topit și combinat cu îndulcitorul caramelizat.
  3. Redu focul la mic și toarnă treptat smântâna lichidă, amestecând continuu. Sosul va începe să fiarbă și să se îngroașe. Continuă să amesteci pentru a obține o consistență uniformă.
  4. Odată ce sosul are o consistență omogenă, adaugă extractul de vanilie. Amestecă bine.
  5. Lasă sosul să se răcească la temperatura camerei înainte de a-l transfera într-un borcan sau un recipient etanș.
  6. Păstrează-l în frigider timp de aproximativ 1-2 săptămâni. 

Sos de caramel sărat

Delicios și aromat, acest sos de caramel sărat poate fi folosit pe aproape orice. De la budinci și clătite, până la mere coapte sau diverse prăjituri. Iată ce ușor se face!

Prăjituri cu caramel
Sursa foto: Unsplash.com

Ingrediente:

  • 200 de grame de zahăr alb
  • 2 linguri de apă rece
  • 90 de grame de unt min. 80% grăsime
  • 200 ml. smântână pentru frișcă (de 35% grăsime)
  • 10 g sare
  • 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
  • 1 linguriță miere (opțional)

Mod de preparare:

  1. Pune smântâna la încălzit într-o oală, la foc mediu. Smântâna nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie fierbinte când o vei turna peste zahărul topit.
  2. Separat, în altă oală, pune zahărul la topit cu 2 linguri de apă rece. Nu amesteca în zahăr, doar mișcă puțin oala.
  3. Când zahărul devine auriu, se adaugă untul și sarea și se amestecă rapid cu un tel.
  4. Când untul s-a topit, dai oala de pe foc și adaugi smântâna fierbinte, amestecând rapid cu telul câteva minute. Apoi, pui deoparte la răcit.
  5. Când sosul de caramel s-a răcit, se transferă în borcane de sticlă și se păstrează la frigider 1 săptămână sau se folosește la prăjitură, budincă, înghețată sau alte deserturi.

Întrebări frecvente despre sosul de caramel

Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru a pregăti cel mai bun sos de caramel.

Ce zahăr este cel mai bine de folosit pentru a face caramel?

Cel mai bun zahăr pentru caramel este zahărul alb rafinat granulat sau tos. Nu se utilizează zahărul brun sau zahărul brut din trestie, deoarece acestea conțin impurități care inhibă caramelizarea. De asemenea, acest zahăr este deja maro și astfel nu-ți poți da seama ușor când are loc reacția chimică și trebuie luat de pe foc.  

Care este secretul pentru a face caramel?

Există mai multe aspecte de care trebuie să ții cont pentru a face cel mai bun sos de caramel, și anume:

1. Cristalizarea și arderea sunt cele două mari probleme atunci când faci sosul de caramel. Zahărului îi place să revină la forma sa cristalină și este important să ai o tigaie curată. De asemenea, este important ca tigaia să fie destul de mare pentru că, doar așa, caramelul începe să facă bule atunci când adaugi smântână.

Dacă amesteci caramelul cu o lingură, atunci lingura poate încuraja și cristalizarea. De aceea, se recomandă evitarea amestecării caramelului. În schimb, încearcă pur și simplu să răsucești tigaia în loc să o amesteci.

2. Pe măsură ce lichidul se evaporă, s-ar putea să observi o cristalizare care are loc pe părțile laterale ale tigăii. Folosirea unei pensule umede de patiserie pentru a umezi marginea interioară a cratiței poate preveni formarea cristalelor de zahăr.

3. Caramelul devine foarte fierbinte. Odată ce ajunge la stadiul corect, trebuie să fie răcit imediat sau se va arde. Există câteva moduri diferite de a face acest lucru, în funcție de tipul de caramel pe care îl faci. Dacă vrei să faci un sos mai lichid, adaugă smântână, unt sau apă pentru a opri căldura. Altă metodă pe care o folosesc adesea bucătarii este umplerea unei chiuvete cu apă foarte rece și gheață și scufundarea bazei cratiței în aceasta pentru a opri căldura.

4. Asigură-te că toate ingredientele tale sunt gata pregătite pentru a fi folosite înainte de a începe, astfel încât să poți turna smântâna atunci când este nevoie, fără să pierzi minute prețioase căutând smântâna în frigider! Când caramelul devine auriu, durează doar câteva secunde și se arde!

De unde știu când caramelul este gata să fie îndepărtat de pe foc?

Pentru acest lucru, trebuie să cauți semne vizuale. De exemplu, amestecul trebuie să aibă o culoare aurie închisă și să aibă o aromă de nuci prăjite. Dacă ai un termometru pentru zahăr, acesta ar trebui să indice în jur de 170C.

Cum și cât se păstrează sosul de caramel?

După ce sosul de caramel se răcește, toarnă-l într-un borcan de sticlă cu capac sau într-un recipient termorezistent. Dacă îl păstrezi la frigider, se poate solidifica pe măsură ce se răcește, dar îl poți încălzi în cuptorul cu microunde sau pe plită pentru a-l face din nou mai moale.

Caramelul făcut cu smântână se poate păstra într-un borcan la frigider până la 1 săptămână. Îl poți congela odată răcit într-un recipient sau într-o pungă de congelare și va rezista timp de 3 luni.

Așadar, sosul de caramel este un adevărat deliciu culinar, care poate îmbogăți orice desert. Indiferent dacă îl vrei dulce sau sărat, sosul de caramel este un ingredient pe care trebuie să-l ai în bucătărie.

15 rețete de deserturi pe care oricine ar trebui să le știe

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

Surse articol: Bbcgoodfood.com

Articolul urmator »
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Cea mai bună cremă de vanilie cu unt
Andreea Baluteanu | Vineri, 19.07.2024
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe