Monstera: ghid complet de îngrijire

Monstera: ghid complet de îngrijire

Redactor Raluca Margean

Originară din Mexic, monstera deliciosa este o plantă de apartament foarte frumoasă și ușor de îngrijit. Cunoscută și sub denumirea de filodendron cu frunze rupte, monstera deliciosa este veșnic verde și adaugă un aer proaspăt spațiului în care este amplasată. Dacă vrei să ții în casă o astfel de plantă, este important să știi cât mai multe despre ea, prin urmare, ți-am pregătit în acest articol diverse informații care îți vor fi utile ca s-o îngrijești bine!

Monstera: ce este și cum se plantează?

Originară din Mexic, Monstera Deliciosa este o plantă de interior exotică, ce provine din pădurile tropicale din America Centrală. Are frunze mari, lucioase, care se remarcă printr-un design unic, în formă de inimă și cu niște găuri mari în interior. Plantele tinere au frunze mai mici, fără găuri, dar pe măsură ce se maturizează, găurile vor deveni mai evidente.

Numele de ”monstera deliciosa” este compus din două cuvinte latine, care țin cont de proprietățile plantei. ”Monstera” înseamnă ”monstru” și face referire la dimensiunile mari ale acestei plante. ”Deliciosa” înseamnă ”delicios” și se referă la fructele sale care pot fi consumate. Acestea au un gust de ananas și banană, sunt pline de vitamina C, dar este important de menționat că ele nu cresc dacă planta este de apartament. De asemenea, trebuie să știi că nu este bine să mănânci fructe necoapte de monstera deliciosa, deoarece acestea pot fi toxice.

Frunză mare de monstera deliciosa
Sursa foto: Unsplash.com

Frunzele mari depășesc 40 de centimetri în lățime. Când planta este tânără, frunzele au o culoare albă - galben pal, dar se schimbă în verde mai închis pe măsură ce se maturizează. Trunchiul este puternic, crește vertical și, cu susținerea corectă, planta poata ajunge la înălțimi de peste 3 metri.

Înmulțirea plantei se face prin butași. Tulpinile lungi și groase de pe această plantă o fac foarte ușor de înmulțit. Pur și simplu se taie o tulpină care are mai multe noduri sau frunze și apoi se pune în apă. Se recomandă folosirea unui borcan mare transparent, astfel încât să poată fi verificată rata de creștere. Borcanul se așează într-un loc cald și luminos, iar apa se schimbă în mod regulat pentru a o menține proaspătă.

Când rădăcinile sunt proeminente și abundente, este timpul pentru plantare! Timpul pentru creșterea rădăcinilor este în general de aproximativ 2-3 săptămâni.

Citește și: Cum se înmulțește ficusul

Cum se îngrijește Monstera?

Monstera are o întreținere destul de redusă. În primul rând, această plantă are nevoie de o zonă spațioasă cu pământ de grădină și compost. De asemenea, îi va trebui un băț pentru a se cățăra.

Mediul trebuie să fie cald, iar pământul umed pentru a se dezvolta. Totodată, necesită îngrășământ organic pentru a stimula creșterea.

Cât de des trebuie udată Monstera?

Monstera delicioasa trebuie udată atunci când observi că cei 2-3 cm de tulpină mai sus de sol s-au uscat. Este bine să uzi bine planta cu o cantitate mare de apă, dar să te asiguri că nu o lași să stea în apa acumulată în farfurie. Acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor.

  • Dacă o uzi prea puțin, frunzele devin galbene și căzute.
  • Dacă o  uzi excesiv, frunzele vor deveni galbene sau maro.

În general, se poate uda bine o dată pe săptămână- dimineața, pentru a-i asigura umiditatea necesară. În plus, se poate crește nivelul de umiditate prin udarea frunzelor pulverizând frunzele de câteva ori pe săptămână,  în special vara, atunci când temperaturile cresc.

De câtă lumină are nevoie o Monstera?

Plantă monstera deliciosa în apartament
Sursa foto: Unsplash.com

Amplasarea plantei în apartamentul tău este extrem de importantă pentru creșterea și dezvoltarea sa armonioasă.

Încearcă să găsești un loc care primește lumină indirectă filtrată, dar puternică. Dacă așezi această plantă în plină lumina soarelui, ea va avea dificultăți să facă față temperaturilor calde, iar frunzele pot deveni maronii și arse de soare. De asemenea, dacă pui planta la umbră, fără nicio lumină, vei avea surpriza să nu se dezvolte!

Fertilizarea plantei Monstera deliciosa

Monstera are nevoie de o doză mică de fertilizare - o dată pe lună - primăvara și vara. Nu fertiliza iarna deoarece în această perioadă a anului planta este latentă și are nevoie de timp pentru a se odihni. Suprafertilizarea poate duce la deteriorarea solului.

Cum se curăță Monstera?

Acumularea de praf pe frunzele Monstera poate împiedica creșterea, de aceea trebuie să cureți planta în mod regulat. Pentru a asigura o sănătate optimă a plantei, umple o sticlă de pulverizare cu apă, adaugă o linguriță de ulei de neem și șterge praful de pe frunze cu soluția de casă și o cârpă curată.

Boli și dăunători care pot afecta Monstera

Chiar și cele mai bine îngrijite plante de apartament pot fi afectate de boli și dăunători. Monstera are și ea câteva probleme cu care se poate confrunta, însă cele mai multe dintre ele pot fi evitate dacă ții cont de informațiile din acest articol.

Iată ce boli poate avea Monstera deliciosa:

Rădăcini putrezite. Aceasta este o problemă obișnuită cu care se confruntă plantele ce au un sol prea umed, pentru perioade lungi de timp. Simptomele includ îngălbenirea rapidă a frunzelor, încetinirea creșterii și o bază maro putrezită.

Scoate planta din ghiveci și verifică starea de sănătate a rădăcinii sub linia solului. Dacă rădăcinile au o tentă albă, planta poate fi vindecată, dar dacă sunt maro și moi, trebuie luate măsuri imediat.

Frunzele ondulate și marginile maro ale frunzelor. Acestea sunt semnele udării insuficiente și a expunerii excesive la soare. Monstera deliciosa iubește lumina indirectă, așa că n-o expune razelor prea puternice deoarece îi pot arde frunzele.  

Gutația. Acesta este fenomenul prin care plantele elimină apa la suprafața frunzelor, sub formă de picături. În general, gutația este normală, însă poate fi un semn al udării excesive sau aerului prea uscat. De cele mai multe ori, gutația este inofensivă și nu necesită nicio măsură suplimentară de îngrijire.

Creșterea exagerată a tulpinilor, fără frunze. Acesta este un semn că planta nu primește suficientă lumină. Monstera deliciosa se va întinde și va crește spre sursa de lumină, rezultând frunze întinse și tulpini lungi.

Mucegai pe frunze. Dacă observi o substanță pudroasă, albă, ciudată, pe frunzele plantei tale Monstera, înseamnă că ai de-a face cu mucegai. Această boală se poate răspândi rapid, acoperind planta și restul plantelor tale de interior, iar dacă nu iei măsuri rapid, plantele tale pot muri rapid.

Dacă Monstera deliciosa are mucegai, izolează planta rapid și verifică restul de plante. În timp ce mucegaiul se șterge cu ușurință, cel mai bine este să tai și să arunci frunzele afectate. Pentru a preveni răspândirea mucegaiului, asigură-te că există suficient flux de aer între toate plantele și evită pulverizarea cu apă pe frunze.

Pudră albă pe frunze. Nu doar mucegaiul este de vină pentru pudra albă pe frunze, ci și coșnițele sau alți dăunători care sug seva și-și depun ouăle, lăsând o substanță albă în urma lor.

Frunze mâncate. Nu doar coșnițele iubesc Monstera, ci și afidele. Dacă observi acești dăunători pe partea inferioară a frunzelor Monsterei, pur și simplu scoate-i, zdrobește-i între degete sau aruncă-i într-un castron cu apă și săpun. Infestările mai mari necesită ulei de Neem sau o soluție de alcool. Cel mai bun mod de a ține acești dăunători departe de plante este să le oferi îngrijirea corespunzătoare și să verifici în mod constant orice semne de infestare.

Pânză de păianjen. Alți dăunători care afectează Monstera deliciosa sunt acarienii. Aceștia sunt minusculi și greu de observat, dar pânza lor este foarte vizibilă. De asemenea, pot lăsa pete galbene sau roșii pe frunze și pot face ravagii pe planta ta. Acarienii păianjen prosperă în medii uscate, pe care Monstera le urăsc, de aceea este important să crești nivelul de umiditate din jurul plantei tale. Infestările mai mari pot necesita săpun insecticid, care sufocă acarienii.

Pete bacteriene galbene. Aceste pete galbene au în centru o zonă bronz, care în timp devine maro închis și secretă o substanță lipicioasă. Dacă este lăsată netratată, o pată bacteriană de frunze poate ucide Monstera și se poate răspândi la celelalte plante de apartament.

Antracnoza. Aceasta este o altă boală comună care poate ucide plantele Monstera. Primul simptom este îngălbenirea marginilor frunzelor. În cele din urmă, galbenul devine maro bolnăvicios și se răspândește până acoperă toată frunza. Antracnoza ucide frunzișul rapid și poate lăsa leziuni mari pe tulpinile Monsterei.

Este Monstera deliciosa toxică?

Monstera deliciosa în ghiveci
Sursa foto: Unsplash.com

Frunzele acestei plante de casă sunt ușor toxice și pot duce la o erupție cutanată în jurul gurii, dacă sunt ingerate cantități considerabile. Dacă ai copii mici sau animale de companie în casă, ar fi bine să optezi pentru o altă plantă până când cei mici vor crește.

Cât costă Monstera?

Prețul diferă în funcție de mărimea plantei. O plantă tânără și mică de 50 cm costă mai puțin de 100 de ron, însă o plantă matură, cu frunze mari și bine îngrijită poate ajunge la sume de peste 1.000 de ron.

Așadar, Monstera deliciosa este o plantă veșnic verde, perfectă de apartament, deoarece este frumoasă și ușor de îngrijit. Ține cont de sfaturile din acest articol, oferă-i condițiile optime pentru dezvoltare și Monstera ta va fi fericită!

Citește și: Opt plante de casă care reduc considerabil stresul și anxietatea

Surse foto:

Unsplash.com 

Surse articol: Moffatts.co.nz, Allaboutgardening.com

Articolul urmator
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!
Incepe quiz
Afla ce ritual de ingrijire a parului ti se potriveste!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.