Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Renovarea băii: 7 capcane în care este bine să nu cazi

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când ne apucăm de renovare, ne înhămăm de fapt la o misiune care se poate dovedi adesea mai dificilă decât am crede. Chiar dacă baia e în esență un spațiu mic, gândește-te la multitudinea de utilități pe care o adăpostește, la întrebuințările acestora și la catastrofa pe care o poate presupune funcționarea deficitară a oricărora dintre instalațiile sanitare.

În realitate, renovarea băii are nevoie de cunoștințe temeinice, de un plan vizionar și de o planificare inteligentă la fel de tare cum necesită investiții și mână de lucru profesionistă. În același sens, specialiștii ne îndeamnă să luăm în calcul „așa nu”-urile cu la fel de multă înțelepciune ca și „așa da”-urile. Azi îți spunem care sunt greșelile pe care le poți comite atunci când renovezi baia și cum le poți ocoli!

7 greșeli pe care le faci în renovarea băii

Te-ai hotărât să îți renovezi baia? Înainte de toate, aruncă un ochi peste aceste capcane în care cad mulți proprietari: ocolirea lor poate fi sinonimă cu acel spațiu intim, dedicat relaxării, utilitar și totodată revigorant pe care îl dorim clădit în baia noastră.

baie renovare colaj

Iată de ce greșeli să te ferești în renovarea băii!

Te apuci de renovare fără niciun plan

Imprevizibilitatea e trăsătura ta numărul 1 de caracter? Deși nu o să contestăm că există situații când spontaneitatea e mai mult decât dorită, acestea nu se referă câtuși de puțin la renovarea băii. E adevărat că orice spațiu pe care îți propui să îl reînnoiești are nevoie de o planificare atentă, de calcule exacte și de hotărâri ferme, dar acestea sunt și mai necesare când e vorba despre baie. Dacă în cazul dormitorului mai poți muta patul cel nou cu câțiva centimetri mai la dreapta ca să faci loc unei comode, la baie, simpla idee de a deplasa chiuveta de la locul ei pentru că ai pus ochii de un vas de toaletă mai fancy va fi mai mult decât problematică.

Înlocuiești, în loc să repari

Nu contează cât de nețărmurit e bugetul tău pentru renovarea băii. În unele cazuri, să repari e mult mai înțelept decât să înlocuiești. Facem toate eforturile să depășim era consumerismului și încercăm să lăsăm cât mai puține deșeuri și gunoaie în urma noastră. Așa că nu are rost să înlocuiești întregul sistem de duș când doar capătul acestuia e stricat sau să cumperi o cadă nouă când cea pe care o ai deja e perfect funcțională și are nevoie doar de un strop de email!

Alegi scump, când poți alege mai ieftin

Iată un nou concept care se potrivește perfect în noua filosofie eco-conscious. Deși nu vom nega că instalațiile sanitare de calitate au un preț mai mare și îți vom recomanda întotdeauna să eviți chilipirurile, în anumite situații nu ai nevoie de piese mult prea scumpe în renovarea băii. De exemplu, o cabină de duș walk in, deși arată mai bine, va oferi practic aceeași experiență precum cea clasică, doar că la un preț net superior. Același lucru poate fi spus și despre podelele de baie din piatră sau despre seturile de mobilier din lemn pentru baie: se vor strica mult mai repede și nici nu va merita investiția în majoritatea cazurilor. Chiar merită să plătești atât de mult pentru o poză wow de pe Instagram?

baie in renovare

Nu iei în calcul sistemul de ventilație al băii

Iată un aspect al renovării băii la care e musai să nu te zgârcești. Dacă aerisirea naturală în baia ta e insuficientă, un sistem de ventilare e must-have. Nu numai că va elimina mirosurile neplăcute, dar va proteja și investițiile tale de la cel mai mare pericol posibil, mucegaiul. Mult mai silențioase, mai puternice și mai eficiente, noile sistem de ventilare sunt net superioare variantelor tradiționale și merită toți banii.

Te ocupi singură de renovarea băii

Ești destul de pricepută sau ai un partener prieten la cataramă cu instalațiile și meșteritul, așa că vă hotărâți curajoși să vă ocupați singuri de renovare? Aveți drept aliați numai niște prieteni la fel de descurcăreți și tutorialele de pe Youtube? Nu spunem neapărat că nu va funcționa, dar este destul de probabil ca inițiativa voastră lăudabilă să se sfârșească într-un mic dezastru, unul care se va dovedi și extrem de costisitor, eventualele nereguli trebuind reparate de un profesionist.

Ai mai multe băi și începi cu cea mai mare

E natural, nu? Așa scapi mai repede de ce te frământă! Spre deosebire de proiectele de la muncă (și această abordare nu merge întotdeauna nici în cazul lor), renovarea băii e mai bine să se facă pas cu pas. În loc să începi cu cea mai mare încăpere, mai bine apucă-te de treabă în baia copiilor sau în cea dedicată oaspeților. Așa vei căpăta experiență și vei învăța lecții prețioase pe care le poți aplica apoi în baia principală.

baie inainye si dupa

Alegi materiale sofisticate pentru podeaua din baie

Crede-ne, nu avem nimic împotriva podelelor din lemn masiv în baie, dimpotrivă, considerăm că arată atât de cool… dar nu în casa noastră, ci în cea a vedetelor. În realitate, lemnul nu e deloc rezistent la umezeală și va putrezi cât ai zice „renovare nereușită”. La fel de frumoase, dar nerealiste, se dovedesc și podelele de baie din piatră (piatra e poroasă, deci nepotrivită cu umiditatea, rece, alunecoasă și scumpă) sau parchetul. De partea cealaltă, nu degeaba gresia, gresia porțelanată și vinilul sunt „clasice nemuritoare” pe podeaua din baie: se dovedesc mult mai practice și infinit mai rezistente și mai rentabile decât opțiunile de mai sus.

Acestea sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face atunci când te apuci de renovarea băii. Ocolește-le cu grația de care te știm capabilă și vei avea parte de un proiect de succes 100%!

Vezi și cele mai bune trucuri prin care îți poți curăța chiuveta din baie! Descoperă și 10 culori potrivite pentru baie!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta