Trucul prin care hainele nu îți mai intră la apă

Trucul prin care hainele nu îți mai intră la apă

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Atunci când îți speli hainele, cu siguranță ai observat cum puloverele tale preferate devin mai mici cu o mărime sau două. Acest lucru nu provoacă niciun fel de tragedie, asta până când îți dai seama că tricoul sau rochia preferată este pe măsura... pisicii tale. Dacă te recunoști în această descriere, află că nu ești singura. Micșorarea hainelor este una dintre cele mai comune greșeli pe care oamenii le fac atunci când își spală hainele.

De ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, se pare că răspunsul ține de temperatura apei. Apa extrem de fierbinte și uscarea hainelor la o temperatură ridicată duc la strângerea țesăturii. Deși fibrele polimerilor sunt scurte în mod natural, acestea sunt alungite atunci când sunt transformate în haine. Aplicarea oricărui tip de căldură eliberează tensiunea, făcând fibrele să se întoarcă la mărimea lor naturală și să fie mai scurte.

femeie intinsa peste haine

Trucul prin care hainele nu îți mai intră la apă

Deși apa fierbinte ne asigură că hainele noastre sunt igienizate, micșorarea acestora nu este un lucru deloc plăcut. Totuși, ce este de făcut? Secretul se află în eticheta articolului nostru de îmbrăcăminte preferat. 

Bumbacul și lâna sunt cunoscute pentru capacitatea acestora de a absorbi apă și de a-și schimba mărimea rapid, motiv pentru care trebuie să speli hainele confecționate din aceste materiale cu apă călduță, uneori rece. Amestecurile de materiale sintetice naturale, așa cum sunt nailonul și poliesterul, absorb mai puțină apă și sunt mai rezistente la căldură.

În filmulețul de mai jos vei afla care este trucul prin care hainele tale nu mai intră la apă atunci când le speli!

Un alt truc prin care poți preveni această neplăcere este să cumperi haine care sunt deja spălate și „micșorate” din fabrică. Tensiunea din fibre a fost deja eliberată, iar spălarea la o temperatură ridicată nu va afecta în niciun fel articolele tale de îmbrăcăminte preferate.

De asemenea, atunci când îți cumperi haine, ai grijă ca cele din bumbac și din lână să fie cu cel puțin o mărime mai mari. Astfel, atunci când le vei spăla, acestea își vor pierde din lungime, însă vor putea fi purtate oricum. Hainele fixe pe care le cumperi, pe de altă parte, pot fi imposibil de purtat după o singură spălare!

Este ușor să eviți intrarea la apă a hainelor, mai ales dacă ții cont de aceste sfaturi!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Tu stii ce apa bei?
Incepe quiz
Tu stii ce apa bei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.0 (19)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.