Rețete delicioase
Înapoi la

10 secrete care te vor ajuta să faci cel mai pufos blat de tort

10 secrete care te vor ajuta să faci cel mai pufos blat de tort

Redactor Andreea Baluteanu

Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
10 secrete care te vor ajuta să faci cel mai pufos blat de tort

Caracteristici

Când vine vorba despre un blat de tort pufos, parcă deja lumea din jur începe să se schimbe. Puține dulciuri se pot dovedi la fel de apetisante precum o prăjitură care ți se topește în gură. Dacă te numeri și tu printre femeile care preferă să cumpere blatul gata preparat decât să se supună procesului complicat de a-l pregăti chiar ele, noi îți oferim trucuri salvatoare.

Descoperă în rândurile de mai jos cele 10 secrete pentru un blat de tort pufos, ca în cele mai luxoase cofetării!

10 trucuri pentru cel mai pufos blat de tort

Dacă ai impresia că procesul de pregătire a unui tort seamănă cu o complicată ecuație de matematică, îți împărtăşim trucurile de la cofetari pentru excelență în bucătărie. Sunt mult mai ușoare decât ai crede!

Femeie face tort

  1. Totul pornește de la ingredientele pe care le amesteci împreună... și de la cum o faci. Ți se pare că rețeta pe care vrei să o pregătești e prea dificilă sau nu ai în frigider ingredientele necesare, așa că improvizezi? Mare greșeală! Numai cei mai experimentați bucătari reușesc să modifice o compoziție astfel încât să obțină aceleași rezultate (sau superioare). Am comparat mai sus rețeta unui blat de tort cu o formulă matematică, dar adevărul e că ea reprezintă mai degrabă o reacție chimică, în care ordinea elementelor e la fel de importantă precum cantitatea lor. Un blat de tort pufos, moale și aerat pornește de la mixarea zahărului și a grăsimilor, peste care se adaugă ouăle, apoi ingredientele uscate și alternându-le cu cele umede, precum laptele sau zerul. La fel de important este să bați ouăle bine, până ce acestea se transformă într-o spumă voluminoasă, aerată, care va imprima aceeași textură blatului. Oricum, sfatul primordial rămâne următorul: respectă cu scrupulozitate rețeta.
  2. Alege tava corectă, atât ca dimensiuni, cât și din punctul de vedere al culorii. Dimensiunile din rețete sunt stabilite în funcție de calcule foarte exacte: blatul unei prăjituri crește de până la 50-100 de ori, iar dacă recipientul care o adăpostește e mai mic, rezultatele vor fi dezastruoase. Dar și culoarea e importantă: tăvile de sticlă sau în nuanțe închise au nevoie de o reducere cu 25 de grade a temperaturii față de recipientele argintii.
  3. Cunoaște-ți puterea cuptorului! Parafrazând o replică celebră, niciun cuptor nu e egal cu altul. Investind într-un termometru de bucătărie, vei rezolva această problemă, reușind să fixezi exact temperatura perfectă pentru coacere. Un alt sfat important pentru un blat de tort pufos este să închizi cu grijă ușa cuptorului: dacă recurgi la gesturi brutale, poți prinde mase de aer în cuptor. Plasează prăjitura întotdeauna la mijloc, ca să previi arderea.
  4. Ai grijă la sortimentul de făină folosit. Toate numerele acelea plasate pe punga de făină au un scop! Făina utilizată pentru pâine conține mai multe proteine și gluten, în timp ce făina specială pentru prăjituri conține o cantitate mai mică din acestea. Făina universală e undeva la mijloc.
  5. Nu măsura, ci cântărește făina. Dacă nu ai grijă să nivelezi și „să aerisești” bine cantitatea de făină din instrumentul de măsurare, poți include uneori în prăjituri chiar și o cantitate de două ori mai mare. De aceea e recomandat să apelezi la un cântar de bucătărie profesional, pentru a te asigura că blatul tău de tort pufos are tot ce îi trebuie.
  6. Întoarce-te la lecția de chimie! Fiecare ingredient dintr-o prăjitură e inclus nu neapărat pentru gustul său (deși și acest aspect contează), cât pentru reacția pe care o produce. Astfel, făina conferă structură prăjiturii și îngroașă blatul, dar e extrem de important să nu mixezi prea mult. Ingredientele cu potențial de a dospi, precum praful de copt, au rolul de a elibera dioxid de carbon în timpul coacerii și ajută blatul să crească. Grăsimile (unt, margarină, ulei) conferă umiditate și textură moale, iar zahărul absoarbe lichidele și se caramelizează apoi, conferind un gust bogat și o nuanță apetisantă. Nu în ultimul rând, ouăle se întăresc atunci când sunt puse la cuptor, astfel că tortul tău capătă acea formă fermă, cu un interior incredibil de pufos. Nu e magie, e chimie!
  7. Oferă-i timp prăjiturii să se răcească! După ce ai copt-o numai bine (fă testul scobitorii), oprește cuptorul și lasă blatul să se „răcorească” în tavă sau pe un suport special din sârmă. După 20 de minute, acoperă tava cu o farfurie, întoarce-o, apoi presează blând pereții săi pentru ca prăjitura să se desprindă ușor. După ce s-a răcit, trece o spatulă îngustă peste margini, pentru a le nivela.
  8. Decorează tortul precum o profesionistă! La prima vedere, poți considera că decorarea tortului nu are nicio legătură cu cât de pufos e blatul, dar contează. Începe neapărat cu vârful tortului, pentru că va conferi stabilitate. Continuă cu marginile, folosind un strat subțire. Pune tortul la frigider pentru 15 minute, apoi scoate-l și finisează cu grijă.

    decor tort
  9. Mai ușor cu fondantul! La prima vedere pare soluția ideală, deoarece conferă un aspect impecabil tortului tău. De fapt, fondantul e o combinație de gelatină, glicerină și zahăr, care nu doar că nu are un gust formidabil, dar nici nu „face bine la sănătate”.
  10. Dar ce fac cofetarii care trăiesc la înălțime? Ți-am spus că formula unui blat de tort pufos e atât de complicată, de parcă ar fi fost concepută de Einstein. În cazul în care locuiești la o altitudine de peste 1.000 de metri, e cazul să intervii un pic asupra rețetei originale, deoarece presiunea aerului determină evaporarea mai rapidă a lichidelor. Ce trebuie să faci? Crește temperatura cuptorului până la 190 de grade Celsius și adaugă câte 2 linguri din ingredientele lichide la fiecare cană folosită. Pune cu o lingură de zahăr mai puțin la fiecare cană, redu cu câte 1/8 fiecare linguriță de praf de copt și coace mai puțin cu 5 minute. E secretul blatului de tort incredibil de pufos!

Acum, că ți-am dezvăluit secretele blatului de tort pufos, abia așteptăm să ne spui cum te-au ajutat. Să te bucuri de prăjitura ta delicioasă și fă-ne părtașe la minune: recomandă-ne și nouă rețeta!

Află de aici și de ce nu este bine să tai un tort rotund în triunghiuri!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Dulceața de smochine: cele mai bune rețete
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.