De ce să gătești somon la friteuză cu aer
Dacă ești obișnuită cu alte metode de preparare a somonului, de exemplu în cuptor sau la tigaie, este bine să încerci ceva nou. Iată câteva motive de ce să gătești somonul la friteuză cu aer:
1. Gătire rapidă. Somonul se gătește în doar câteva minute și nu necesită un efort foarte mare.
2. Își păstrează toate aromele și este foarte sănătos. Acest fel de mâncare necesită foarte puțin ulei sau deloc, rezultând un preparat gustos, cu conținut scăzut de grăsimi.
3. Somonul are textura perfectă. Friteuza cu aer creează o crustă crocantă în exterior, păstrând interiorul suculent.
4. Curățare ușoară. Somonul la friteuză cu aer lasă mai puțină mizerie și grăsime în comparație cu metodele tradiționale de gătit.
Sfaturi pentru cel mai bun somon gătit la friteuza cu aer
Înainte de a descoperi cele mai bune rețete de somon gătit la friteuză cu aer, ține cont de următoarele sfaturi pentru a obține cel mai bun preparat:
1. Alege file-uri de somon de grosime uniformă pentru o gătire consistentă.
2. Preîncălzește friteuza cu aer pentru rezultate optime.
3. Șterge bine somonul cu prosoape de hârtie înainte de a-l găti pentru o textură crocantă.
4. Pulverizează ulei pe somon înainte de a-l introduce în friteuză.
5. Nu supraîncărca coșul friteuzei, lasă spațiu între bucățile de somon pentru circulația aerului.
6. Verifică temperatura internă a somonului - ar trebui să atingă 63°C .
7. Păstrează pielea somonului când îl introduci în friteuză. Deși acest lucru nu este obligatoriu, bucătarii spun că pielea împiedică fărâmițarea peștelui în friteuză.
8. Lasă somonul să se odihnească 3-5 minute după gătire.
Ce condimente și sosuri de marinadă să folosești
Poți folosi ce condimente și sosuri preferi, însă specialiștii îți recomandă următoarele pentru cele mai bune rezultate:
Sare, piper, suc de lămâie și ierburi. Dacă ai un somon proaspăt, sălbatic, un strop de sare și piper înainte de a-l găti este tot ce ai nevoie. După ce scoți peștele din friteuza la aer, poți adăuga ierburi proaspete și puțin suc de lămâie.
Muștar de arțar. Amestecă muștarul de Dijon și o cantitate mică de sirop de arțar, după gust. Înainte de a găti somonul, unge fileul cu un strat generos din această glazură dulce, apoi condimentează cu sare și piper.
Maioneză și ierburi proaspete. În mod surprinzător, maioneza poate face minuni la somon deoarece protejează suprafața somonului, astfel încât să-l mențină frumos și umed. Pe lângă maioneză, adaugă busuioc sau mărar înainte de a-l găti.
Sos de soia si sos de peste. De obicei, bucătarii nu recomandă marinarea somonului, însă dacă ai la dispoziție sos de soia și sos de pește, trebuie să faci o excepție. Pune sosurile peste somon și lasă-le să acționeze puțin înainte de a introduce fileul în friteuza cu aer.
3 rețete de somon la friteuza cu aer
Iată cele mai delicioase rețete de somon gătit la friteuză cu aer!
Somon simplu cu lămâie și ierburi
Nu este nevoie de foarte multe ingrediente pentru a găti cel mai bun somon. Această rețetă este genială prin simplitatea sa.
Ingrediente:
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper
- 1 linguriță ierburi amestecate
- 1 linguriță granule de usturoi (opțional)
- 4 fileuri de somon
- ½ linguriță ulei de măsline
- Sparanghel, quinoa sau orez brun, pentru garnitură
Mod de preparare:
- Combină sarea, piperul, amestecul de ierburi și granulele de usturoi într-un castron, apoi împrăștie totul pe o farfurie. Adaugă pe fiecare file de somon puțin ulei de măsline, apoi trece bucățile de pește prin condimente.
- Pune într-un singur strat în coșul de friteuză și gătește la 180C timp de 8-10 minute, până când sunt fierte. Dacă ai fileuri de somon mai mari, acestea vor trebui să fie lăsate mai mult timp. De obicei, după 10 minute poți verifica dacă peștele este făcut, apoi mai gătește câte 1-2 minute, până când este gata.
- Servește cu sparanghelul gătit sau cu quinoa sau orez.
Somon la friteuză cu aer în crustă crocantă
Acest somon gătit la friteuză cu aer este deosebit de bun. Crocant și auriu la exterior, untos și suculent la interior, preparatul este gata în 15 minute și are un gust excepțional.
Ingrediente:
- 450 gr de somon
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 linguriță boia
- 1 linguriță boia afumată
- 1/2 linguriță pudră de chili
- 1 linguriță praf de ceapă
- 1/2 linguriță praf de usturoi
- 1 linguriță amidon de porumb
- 3/4 linguriță sare cușer grunjoasă
- 2-3 lingurițe ulei de avocado sau de măsline
Mod de preparare:
- Îndepărtează pielea de pe somon, apoi șterge peștele cu prosoape de hârtie, astfel încât suprafața să fie în mare parte uscată.
- Taie somonul în cuburi, de 4-5 cm.
- Amestecă condimentele într-un castron mic, apoi introdu bucățile de somon în condimente și ulei.
- Pune somonul în airfryer și lasă-le să se gătească timp de 8 minute! În acest moment ar trebui să fie crocant și auriu la exterior și suculent și delicios la interior.
Somon glazurat cu miere și usturoi
Dacă vrei un gust cu adevărat special, încearcă această rețetă delicioasă de somon cu miere gătit la friteuza cu aer.
Ingrediente:
- File de somon
- 2 lingurițe de miere
- 1/2 praf de usturoi
- 1 linguriță de sos de soia
- 2-3 lingurițe de ulei de susan
Mod de preparare:
- Amestecă mierea, usturoiul, sosul de soia și uleiul de susan, apoi unge somonul cu această glazură.
- Introdu somonul în friteuză și gătește la 180°C timp de 10-12 minute, ungând din nou la jumătatea timpului.
Somon cu crustă de parmezan și ierburi
O altă rețetă de somon în crustă crocantă este aceasta cu parmezan.
Ingrediente:
- File de somon
- 1-2 lingurițe de parmezan ras
- 1 linguriță de pesmet panko
- 1 linguriță de pătrunjel tocat
- 2-3 lingurițe de ulei de măsline
Mod de preparare:
- Amestecă parmezanul, pesmetul și pătrunjelul, apoi unge somonul cu acest amestec și ulei.
- Introdu somonul in airfryer și gătește la 190°C timp de 9-11 minute.
Aceste rețete simple și delicioase de somon gătit la airfryer (friteuza cu aer) sunt perfecte atunci când vrei să încerci ceva nou în bucătărie. Experimentează cu diverse condimente și arome pentru a găsi combinația preferată!