Rețete delicioase
Înapoi la

5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă

5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă, din diverse motive, nu poți găti cu făină din grâu, ai intoleranță la gluten sau doar îți dorești să experimentezi în bucătărie, atunci următoarele rețete cu făină de orez vor fi cu siguranță o experiență demnă de încercat.

10 tipuri de făină fără gluten pe care să le încerci

Un înlocuitor comun pentru făina de grâu, făina de orez este preparată din orezul crud, măcinat fin. Află de mai jos tot ce trebuie să știi despre acest aliment din bucătăria orientală din ce în ce mai iubit și la noi!

Timp de gătire:
5-10 minute
15-30 minute
45-60 minute
Porții:
1-2 porții
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
5 rețete cu faină de orez care nu te îngrașă

Caracteristici

Ce este făina de orez?

Practic, sunt mai multe tipuri de făină de orez: integrală, făină de orez brun, făină de orez lipicioasă sau de orez glutinos, deși aceste două ultime sortimente sunt mai greu de găsit și necesită experiență culinară consistentă la integrat în rețete.

Ce trebuie să știi înainte de a te apuca de rețetele cu făină de orez? Că nu poți substitui în raport de 1:1 făina de grâu din rețete cu făină de orez. Motivul este că aceasta din urmă e mai dură și nici nu absoarbe lichidele atât de bine.

Cu toate acestea, făina de orez are multiple avantaje: nu conține gluten, fiind potrivită dacă tu sau cineva din familie aveți intoleranță, e economică, orezul fiind o cereală răspândită, și are un gust delicat, permițând condimentelor pe care le folosești să își desfășoare pe deplin aroma.

În general, dacă îți place să coci prăjituri, pentru o textură fină și aromată, chiar și fără gluten, e recomandat să combini făina de orez cu alte tipuri de făină.

Câte calorii are făina de orez?

Să știi că făina de orez poate da impresia, fiind lipsită de gluten, că e potrivită pentru dietă, dar în realitate nu e cea mai bună opțiune dacă vrei să slăbești. Include circa 578 de calorii la o cană de făină (aproximativ 158 de grame), dintre care 2,2g de grăsimi și un deloc de neglijat conținut de 127g de carbohidrați, nu mai puțin de 46% din doza zilnică recomandată.

Pe de altă parte, are doar 9,4g de proteine, 16mg de calciu, 0,6 mg de fier și 120mg de potasiu.

Cum consumi corect făina de orez

Ți-am spus mai sus că e indicat să o combini în unele rețete cu alte tipuri de făină, mai ales când e vorba de prăjituri. Folosește-o, însă, cu încredere în noodles și în clătite, dar și pentru a îngroșa supele și sosurile de la friptură.

Totodată, făina de orez e o alternativă bună pentru cea convențională în rețete de biscuiți și checuri. Nu va funcționa, însă, dacă vrei să faci pâine, deși este o adiție bună (cu câteva artificii culinare) în banana bread.

Cum se păstrează făina de orez

Nu avem probleme nici când vine vorba despre depozitarea făinii de orez. E, în general, rezistentă și nu cere condiții speciale.

„Găzduiește-o” într-un recipient închis ermetic, într-un loc întunecat și rece, precum o cămară.

Păstrată în bune condiții, făina de orez poate să fie folosită timp de un an.

Lipii cu făină de orez

Deși făina de orez, nedeținând gluten, nu e cea mai bună recomandare pentru a face pâine, ea strălucește în rețete de lipii sau, mai pe românește, de turtițe.

lipii puse pe un blat de bucatarie

De ce ai nevoie pentru câteva lipii care vor merge „ca unse” cu humus sau cu salată de vinete?

Reteta delicioasa de salata de vinete fara maioneza

Iată!

Ingrediente:

  • 2 căni de făină de orez
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • aproximativ o cană de apă călduță

Modalitate de preparare

  1. Mai întâi, amestecă toate ingredientele, și pe cele solide, și pe cele lichide.
  2. Frământă până ce obții un aluat omogen.
  3. Formează din aluat biluțe.
  4. Întinde pe blatul mesei, după ce ai presărat făină în prealabil.
  5. Coace pe ambele părți într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei de măsline.

Clătite cu făină de orez

Poate cel mai celebru preparat dulce cu făină de orez sunt clătitele! În filmulețul de mai jos vei regăsi o rețetă inspirată de mâncărurile orientale.

Prăjitură cu făină de orez și mere

Dacă vrei un preparat care să îți lase gura apă și să îți umple bucătăria de o aromă divină, iată-l în rândurile de mai jos!

felie de prajitura cu mere in farfurie

Această prăjitură e moale, umedă și pufoasă precum un vis, iar conținutul scăzut de zahăr o face prietenosă cu sănătatea. Pune pe lista atuurilor și prezența scorțișoarei și a merelor, cu multiple beneficii.

Ingrediente:

  • 1 – 1 ½ ceașcă de făină de orez
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • ½ ceașcă de zahăr pudră
  • 2 ouă
  • ½ ceașcă de ulei
  • ½ ceașcă de smântână maturată
  • ½ ceașcă de zer
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 2 lingurițe de rom sau de brandy
  • 3 mere decojite și tăiate în cubulețe sau felii

Modalitate de preparare

  1. Ca să te pregătești de prăjitură, dă drumul la cuptor la 180 de grade și tapetează cu ulei/unt și făină o tavă dreptunghiulară sau rotundă cu diametrul de 20/22 cm.
  2. Într-un bol amestecă făina, scorțișoara și praful de copt.
  3. Într-un al doilea bol (poți să îl folosești pe cel de la robot) adaugă ouăle bătute în prealabil, uleiul, vanilia, smântâna, zerul, zahărul și romul până ce obții un mix omogen și pufos. Include apoi amestecul de făină și mixează până ce este încorporat. Adaugă merele, lăsând deoparte câteva felii.
  4. Toarnă aluatul în tigaie, așteptând să se niveleze.
  5. Deasupra, presează feliile date deoparte de măr și împinge-le ușor înăuntru până ce le acoperi de aluat.
  6. Pune la copt până ce trece testul scobitorii (timp de 40-45 de minute).
  7. Lasă să se răcească și servește cu ceai sau pe post de gustare pentru cei mici.

Chec cu făină de orez

Tradiționalul și mult iubitul nostru chec ia o întorsătură revoluționară atunci când face cunoștință cu făina de orez.

felie de chec cu afine si glazura pe racitor

Această rețetă cu făină de orez e inspirată de sortimentul Madeira și e atât de moale și de aromată. Textura umedă, ușor sfărâmicioasă, se potrivește de minune cu fructe de pădure, înghețată sau frișcă.

Ingrediente:

  • 175 g unt nesărat la temperatura camerei
  • 175g zahăr pudră + 1 lingură de zahăr pudră
  • coaja de la o lămâie
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • 4 ouă
  • 125g de făină de orez
  • 100 g făină de migdale
  • 1 linguriță de praf de copt
  • ½ linguriță de sare
  • 2 linguri de lapte

Modalitate de preparare

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și tapetează o formă pentru chec.
  2. Amestecă la robotul de bucătărie sau cu un mixer untul, zahărul și coaja de lămâie.
  3. Adaugă ouăle, unul câte unul, apoi încorporează esența de vanilie.
  4. Alăturat, combină cele două tipuri de făină, praful de copt și sarea și apoi mixează-le cu preparatul de mai sus.
  5. După ce ai obținut un amestec omogen, subțiază-l cu laptele și toarnă în tavă.
  6. Pune la copt timp de 50 de minute.
  7. Lasă să se răcească, scoate din formă pe un suport pentru răcire și decorează cu restul de zahăr.
  8. Servește cu bucurie!

Biscuiți cu făină de orez

Încheiem cu această rețetă delicioasă cu făină de orez preluată de la blogger-ul culinar Laura Adamache.

biscuiti cu faina de orez

Ingrediente:

  • 250 g făină de orez
  • 80 g zahăr
  • 2 ouă
  • 50 g ciocolată albă
  • 50 g ciocolată neagră
  • 70 ml ulei
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 vârf cuțit de sare

Modalitate de preparare

  1. Tapetează o tavă cu hârtie de copt și preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
  2. Mixează într-un vas făina, zahărul, ouăle, uleiul, zahărul vanilat și sarea. Frământă până ce ai un aluat sfărâmicios.
  3. Rupe ciocolata în bucățele (te înțelegem dacă nu te abții și mai guști și tu), adaug-o în aluat și frământă până ce o încorporezi.
  4. Rulează aluatul într-un cilindru în folie de plastic alimentară și pune la răcit în frigider timp de 30 de minute.
  5. Taie apoi aluatul în feliuțe de circa 1 cm grosime.
  6. Coace biscuiții timp de 15 minute sau până ce se rumenesc pe margini, suprafața lor rămânând însă în continuare albă.
  7. Așază biscuiții pe un grătar de răcit și servește cu cafea sau cu lapte.
  8. Poftă bună!

Rețetele cu făină de orez de mai sus sunt nu numai sănătoase și lejere, dar recomandate cu căldură dacă eviți glutenul. Ce părere ai despre ele?

Surse foto: Unsplash, Unsplash, Unsplash, Unsplash, Unsplash

Surse articol: chefjacooks.com, bbc.co.uk, fromthelarder.co.uk, fromthelarder.co.uk, gustos.ro, lauradamache.ro, archanaskitchen.com

Articolul urmator
10 rețete rapide cu conopidă
10 rețete rapide cu conopidă

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.