Reteta delicioasa de salata de vinete fara maioneza
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Dificultate:
- Rețete ușoare
Cuprins
Caracteristici
- Rețete rapide
- Rețete de post
- Mic-dejun
- Prânz
- Cină
- Rețete românești
Consistenta si delicioasa, salata de vinete este o prezenta constanta pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare. Din nefericire, insa, de regula nu vorbim despre o salata usoara, menita sa echilibreze un meniu altfel greu si bogat in calorii, ci despre un preparat nu tocmai sanatos, incarcat cu maioneza.
In zilele calduroase de vara, insa, e pacat sa nu introduci in dieta ta vinetele sub forma unei salate la fel de gustoase, insa mult mai saraca in calorii si mai prietenoasa cu organismul. Exista o multime de metode de a face acest lucru, iar daca iti pui imaginatia la treaba pot iesi preparate minunate. In plus, vanata in sine are o textura cremoasa grozava, care nu mai trebuie „ajutata" cu grasimi. Azi iti propunem o reteta de salata de vinete fara maioneza din care sa te inspiri in periplele tale culinare printre legumele de sezon.
Salata de vinete fara maioneza
Ingrediente pentru salata de vinete fara maioneza:
- o vanata mare;
- o rosie mare;
- o jumatate de ceapa de dimensiune medie (poti folosi si ceapa verde);
- capere;
- ulei de masline (2-3 linguri);
- o lamaie sau otet;
- sare si piper dupa gust;
- daca iti plac ierburile, poti adauga oregano, pantrunjel, busuioc sau orice altceva iti place.
Mod de preparare:
- Coace vanata pana s-a inmuiat complet, apoi scoate miezul cu o lingura, marunteste-l si pune-l intr-un bol.
- Pune rosia intr-o cratita cu apa clocotita, las-o pentru 30 de secunde - 1 minut, apoi scoate-o si curat-o de pielita. Tai-o cubulete si adaug-o peste vanata. Pont: rosia va fi mai usor de curatat daca inainte sa o pui in apa clocotita ii faci doua crestaturi in x pe partea opusa locului unde se prinde codita.
- Poti lasa rosia cubulete sau, pentru o textura mai fina, pune vanata si rosia intr-un blender si mixeaza pana ce obtii o pasta omogena. Daca optezi pentru folosirea blender-ului, in acest punct poti pune si lamaia sau otetul (pune cate putin si gusta, mai adauga daca e nevoie) si sarea si piperul.
- Taie ceapa si ierburile foarte marunt si adauga-le peste amestecul obtinut. Amesteca bine.
- La final orneaza cu capere si serveste pe feliute de paine prajita.
Pofta buna!
Salata de vinete fara maioneza este un aperitiv delicios! In loc de capere poti folosi masline verzi, pentru un pic de iuteala adauga un ardei iute (sau doar o jumatate), in loc de paine poti servi salata pe lipie libaneza prajita un pic sau chiar cu tortillas, iar daca vrei sa-ti impresionezi invitatii pregateste niste cosulete din foi de placinta si pune salata de vinete in ele. Posibilitatile sunt nelimitate! Cui ii mai trebuie maioneza?