Rețete delicioase
Înapoi la

8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci

8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci

Redactor Raluca Margean

Pastele la cuptor sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai bune mâncăruri pe care oricine le poate face. Trebuie doar să urmezi câțiva pași simpli pentru ca preparatul obținut să fie o combinație perfectă de crocant, picant și sărat. Descoperă opt rețete de paste la cuptor uimitor de gustoase, dar și ce greșeli trebuie să eviți, pentru a obține pastele perfecte!

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci

Caracteristici

De ce să gătești pastele la cuptor?

Pastele la cuptor sunt din ce în ce mai populare, fiind servite atât ca feluri principale, cât și garnituri. Cel mai des întâlnit motiv pentru care bucătarii aleg să gătească pastele la cuptor este datorită crustei crocante care se obține prin coacerea brânzei. Aceasta oferă un contrast atât de delicios cu frăgezimea pastei, încât odată ce ai gătit un astfel de preparat vei dori să-l faci din nou și din nou. Asociază pastele cu un pahar de vin roșu și savurează preparatul alături de oamenii tăi dragi!

Rețeta de paste la cuptor cu brânză 

Această rețetă de paste italiene la cuptor conține doar 5 ingrediente și este foarte ușor de făcut. Ai nevoie de 3 feluri de brânză și sos marinara.

Tavă cu paste cu brânză
Sursa foto:iStock.com

Ingrediente:

  • 1 pachet paste (penne sau rigatoni)
  • 4 cești sos marinara
  • 1/2 ceașcă parmezan ras
  • 425 g brânză ricotta
  • 2 cești de brânză mozzarella mărunțită

Mod de preparare:

  1. Fierbe pastele în apă cu multă sare, cu 3 minute mai puțin decât este recomandat pe ambalaj, apoi scurge-le bine.
  2. Între timp, încălziți cuptorul la 230 grade Celsius și pulverizează spray de gătit pe o tavă de copt din sticlă.
  3. Toarnă 2 căni de sos marinara în farfurie, apoi adaugă jumătate din pastele fierte. Amestecă bine.
  4. Presară deasupra 1/4 cană de parmezan, apoi jumătate din brânza ricotta și 1 cană de brânză mozzarella.
  5. Repetă straturile care se termină cu brânză mozzarella.
  6. Acoperă tava cu folie și coace 35 de minute. După această perioadă dă folia jos și mai coace încă 10-15 minute. Lasă apoi la răcit.

Paste cu șuncă și cașcaval la cuptor

Ce se întâmplă când amesteci pastele cu șuncă, cașcaval și condimente? O masă delicioasă pe care o poți prepara atât pentru prânz, cât și pentru cină.

Paste făcute la cuptor cu șuncă și cașcaval
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 340 g de paste fusilli
  • 4 linguri de unt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 4 linguri făină
  • 2 1/2 căni de lapte
  • 1/2 cană frișcă bătută
  • 1 cană apă
  • 1/4 linguriță nucșoară măcinată ( sau mai mult după gust)
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 1 linguriță de amestec de oregano uscat, cimbru și busuioc
  • 3/4 lingurițe sare
  • 85 g brânză de parmezan mărunțită sau rasă
  • 115 g brânză mozzarella mărunțită
  • 283 g șuncă tăiată cubulețe
  • 1/4 cană pătrunjel proaspăt tocat
  • 1/4 cană de ceapă verde proaspătă tocată

Mod de preparare:

  1. Pune o oală mare cu apă cu sare la fiert la foc mare pentru paste.
  2. După ce apa a ajuns la fierbere, adaugă pastele și amestecă pentru a nu se lipi de fundul cratiței. Lasă să fiarbă 9-10 minute, până când pastele sunt „al dente”.
  3. Topește untul într-o oală mare (3 -4 litri), cu fund gros, la foc mediu. Adaugă usturoiul tocat. Lasă câteva secunde, apoi adaugă făina și amestecă astfel încât eventualele cocoloașe să se dizolve. Gătește timp de 1-2 minute.
  4. Pentru sos, adaugă încet laptele și smântâna, câte un sfert de cană pe rând, amestecând până se incorporează după fiecare adăugare. Crește focul de la mediu la mare.
  5.  Adaugă 1⁄4 linguriță de nucșoară măcinată și 1⁄2 linguriță de piper negru măcinat și 1⁄2 linguriță de amestec de condimente.
  6. Adaugă jumătate din brânza Mozzarella și parmezan mărunțită, amestecând până se topește și se încorporează în sos.
  7. Adaugă 3/4 linguriță de sare și 1 cană din apa folosită la fiert pastele.
  8. Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
  9. Combină pastele fierte cu sosul, șunca, pătrunjelul și ceapa verde. Gustă și adaugă mai multă nucșoară, sare și piper dacă este cazul.
  10. Transferă amestecul de paste într-o caserolă rezistentă la cuptor.
  11. Stropește cu brânza rămasă și coace în cuptor timp de 10- 15 minute până când brânza este ușor rumenită deasupra.
  12. Scoate, lasă să se răcească și servește.

Paste la cuptor cu sos de roșii

Această rețetă simplă de paste la cuptor cu sos de roșii este perfectă pentru momentele când vrei ceva delicios, dar nu ai timp să stai prea mult în bucătărie.

Paste la cuptor într-un vas alb, pe masă
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente pentru sosul de roșii:

  • 2 conserve de 400 g  roșii cherry
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 3 căței de usturoi tăiați felii subțiri
  • 1 crenguță rozmarin proaspăt
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt
  • 1 linguriță ierburi italienești
  • ½ linguriță boia afumată (opțional)
  • un praf de fulgi de ardei iute (opțional)
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 1-2 lingurițe de zahăr (opțional)
  • ½ cană supă de legume/vin roșu
  • sare și piper după gust

Ingrediente pentru coacerea pastelor:

  • 500 g penne
  • 1 cană de brânză mozzarella rasă
  • 1 cană brânză Cheddar rasă
  • busuioc proaspăt de servit

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius.
  2. Prăjește ceapa și usturoiul într-un strop de ulei de măsline până când sunt moi și translucide.
  3. Adaugă roșiile, ierburile, condimentele, balsamul, zahărul și supa de legume și lasă la fiert 10-15 minute în timp ce fierbi pastele.
  4. După ce pastele au fiert, rezervă 1 cană din acea apă.
  5. Amestecă sosul cu pastele fierte, adaugă apa salvată de la paste și amestecă bine.
  6. Transferă jumătate din amestecul de paste într-o tavă de copt și adaugă jumătate din brânză. Repetă cu pastele și brânza rămase.
  7. Pune pastele în cuptorul preîncălzit și lasă să se coacă 15-20 de minute până când brânza de deasupra devine maro aurie.
  8. Scoate și lasă să stea timp de 5 minute înainte de a servi cu busuioc proaspăt.

Paste la cuptor cu ou și brânză Cheddar

O rețetă plină de nutrienți și foarte sățioasă de paste la cuptor este aceasta cu ou și brânză Cheddar.

Bol alb cu paste cu ou
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 75 g  penne
  • 1 lingură ulei vegetal
  • 1 ceapă galbenă, tocată mărunt
  • 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
  • 227 g conserve de roșii mărunțite
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • un vârf de zahăr
  • 1 felie șuncă fiartă tăiată gros, tocată grosier
  • 2 ouă medii
  • 25 g brânză Cheddar rasă

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Fierbe pastele în apă cu multă sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurge pastele, rezervând 100 ml din apa în care au fiert.
  3. Între timp, încălzește uleiul într-o tigaie medie la foc mic și prăjește ceapa timp de 5 minute, până se înmoaie.
  4. Adaugă usturoiul și prăjește timp de 2 minute. Amestecă roșiile, cimbru, zahărul, apa rezervată pentru paste și condimente. Fierbe  5-10 min, până scade puțin.
  5. Amestecă șunca și pastele scurse în sos, apoi adaugă într-o tavă și coace la cuptor timp de 10 minute.
  6. Scoate vasul din cuptor și fă 2 găuri mici în amestec cu o lingură.
  7. Sparge un ou în fiecare gaură și mai pune la cuptor încă 5-10 min.
  8. Presară deasupra Cheddar și mai lasă încă 5-10 minute, până când ouăle se întăresc.
  9. Lasă la răcit și servește.

Paste la cuptor cu bacon, spanac și roșii cherry

Dacă vrei un preparat ușor, de vară, încearcă această rețetă de paste la cuptor cu bacon, spanac și roșii cherry!

Bol pe farfurie cu spaghete cu spanac
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 6 felii groase de bacon
  • 340 g paste fusilli
  • 4 căni de baby spanac tocat grosier
  • 425 g sos Alfredo
  • 1 cană de roșii cherry, tăiate la jumătate
  • 1 linguriță muștar de Dijon
  • 1/2 linguriță coajă de lămâie (de la 1 lămâie)
  • 175 g de amestec italian de brânzeturi pre-mărunțit
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 176 grade Celsius.
  2. Pune baconul pe un grătar într-o foaie de copt și coace la cuptor până când baconul este crocant, 25-30 de minute. Toacă grosier și pune-l deoparte.
  3. Crește temperatura cuptorului la 218 grade Celsius.
  4. Gătește pastele al dente, apoi scurge și rezervă 1⁄2 cană din apă.
  5. Pune pastele fierbinți în oală. Adaugă spanacul și apa rezervată și amestecă 1-2 minute.
  6. Adaugă apoi sosul Alfredo, roșiile, muștarul, coaja de lămâie și baconul. Amestecă pentru a se combina.
  7. Întinde amestecul de paste într-un strat uniform  în tava de copt și presară cu brânză.
  8. Coace aproximativ 15 minute, scoate și ornează cu pătrunjel

Paste la cuptor cu carne de porc

Plină de nutrienți și extrem de sațioasă, această rețetă îți va încânta papilele gustative. 

Paste cu carne în tavă pe masă
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 340 g paste în formă de scoici
  • 1  1/4 kg carne de porc tocată
  • 1 1/4 căni de ricotta proaspătă
  • 3/4 cană panko (fulgi de pesmet japonez)
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 ou mare, bătut
  • 1/2 cană parmezan ras fin
  • 1/2 cană pătrunjel tocat mărunt, plus mai mult pentru garnitură
  • 1/2 cană smântână groasă
  • Sare cușer
  • Piper
  • 4 1/2 căni de sos marinara preparat
  • 1/2 kg de mozzarella proaspătă ușor sărată, bucăți

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius.
  2. Într-o oală mare cu apă clocotită cu sare, fierbe pastele până când sunt al dente, aproximativ 9 minute. Scurge-le bine și transferă-le pe o tavă pentru a se răci puțin.
  3. Între timp, într-un castron mare, amestecă bine ricotta cu carnea de porc, panko, usturoiul, oul, parmezanul, 1/2 cană de pătrunjel, 1/4 cană de smântână, 2 lingurițe de sare și 1 linguriță de piper.
  4. Într-un castron mediu, amestecă sosul marinara cu 1/4 cană de smântână rămasă.
  5. Pune jumătate din sos într-un vas de copt. Adaugă pastele, umplutura și apoi adaugă restul de sos și presară mozzarella deasupra.
  6. Acoperă vasul de copt și coace aproximativ 45 de minute, apoi decoperă și mai coace încă 15 minute, până când carnea de porc este bine gătită.
  7. Lasă să stea 10 minute, apoi ornează cu pătrunjel și servește.

Paste la cuptor cu legume de sezon și cârnați

Dacă vrei să-ți impresionezi prietenii atunci când îi inviți la masă, îți recomandăm să înveți să faci paste la cuptor cu legume și cârnați! 

Paste cu cârnați
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 4 cârnați picanți în stil italian
  • Un borcan de sos marinara
  • 1/2 cană apă
  • Două pachete de ravioli cu brânză proaspătă
  • Un pachet de ravioli proaspete cu spanac și brânză
  • 340 gr. brânză mozzarella mărunțită
  • 3 linguri de parmezan proaspăt ras
  • 1 1/2 kg amestec de legume prăjite sau la grătar, tăiate în bucăți

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius.
  2. Pune apă sărată la fiert într-o oală mare.
  3. Separat, într-o cratiță mare, încălzește uleiul de măsline. Adaugă cârnații și gătește la foc moderat, amestecând aproximativ 5 minute.
  4. Adaugă sosul marinara și apa și fierbe timp de 5 minute.
  5. Adaugă pachetele de ravioli proaspete în apa clocotită și gătește al dente. Scurge apoi ravioli și pune-le înapoi în oală.
  6. Adaugă cârnații cu sos marinara și amestecă ușor cu ravioli pentru a se acoperi.
  7. Pune o treime din ravioli și sos într-o tavă de copt într-un strat uniform. Stropește cu 1 cană de mozzarella mărunțită și 1 lingură de parmezan. Deasupra pune încă o treime din ravioli, urmate de toate legumele, 1 cană de mozzarella și 1 lingură de parmezan.
  8. Acoperă cu ravioli rămase, punând cu lingura orice sos și cârnați rămași. Presară deasupra restul de 1 cană de mozzarella și 1 lingură de parmezan și acoperă cu folie de copt.
  9. Coace timp de 30 de minute, până când clocotește, apoi descoperă și mai coace încă 25 de minute, până când se rumenesc ușor și clocotesc.
  10. Scoate pastele și lasă-le să stea 10 minute înainte de servire.

Paste la cuptor fără gluten

Această rețetă de paste la cuptor este perfectă pentru toată familia. Se pregătește foarte ușor și este super delicioasă.

Penne într-un recipient albastru
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 340 g paste fără gluten
  • 450 g de carne tocată la alegere
  • 1 borcan de sos marinara
  • 1 ½ cană de brânză mozzarella mărunțită
  • 1 linguriță de condimente uscate (oregano, busuioc și cimbru)
  • Opțional pentru servire: busuioc proaspăt și parmezan
  • Opțional 3-4 căni de dovlecei și ceapă tăiată cubulețe, spanac tocat gros și/sau broccoli tocat

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 175 grade Celsius.
  2. Pulverizează spray de gătit într-un vas de copt și pune deoparte.
  3. Într-o tigaie la foc mediu, adaugă carnea tocată și gătește până se rumenește. Adaugă legumele tocate și gătește până când carnea nu mai este roz și legumele sunt fragede. Dacă este necesar, scurge excesul de grăsime din tigaie.
  4. În timp ce carnea se gătește, fierbe pastele într-o oală mare de apă cu sare al dente.
  5. Scurge pastele și toarnă în tava de copt.
  6. Adaugă carnea, sosul marinara, 1 cană de brânză și condimentele în tigaia cu paste. Amestecă ușor până se încorporează bine.
  7. Stropește cu 1/2 cană de brânză rămasă, acoperă tava cu folie și coace timp de 15 minute.
  8. Îndepărtează folia și coace încă 5-10 minute până când brânza de deasupra se topește.
  9. Servește presărat cu busuioc proaspăt și parmezan.

Greșeli de evitat când gătești paste la cuptor

Pastele se numără printre mâncărurile cel mai simplu de gătit, însă diferența dintre o porție ”bună ”de paste și una ”excepțională” poate consta în cantitatea de apă în care fierbi pastele, timpul de fierbere sau tipul de sos folosit. Îți prezentăm în continuare cele mai frecvente greșeli pe care trebuie să le eviți atunci când gătești paste:

Greșeala 1: Nu pui suficientă apă când fierbi pastele. Raportul corect apă-paste este de 4 litri de apă pentru fiecare kilogram de paste.

Greșeala 2: Adaugi prea devreme pastele în oala cu apă. Este important să nu adaugi pastele dacă apa nu a ating nivelul de fierbere.

Greșeala 3: Să adaugi ulei în oala cu paste la fiert. Unele persoane adaugă ulei în apa în care fierb pastele pentru ca pastele să nu devină lipicioase. Acest lucru este complet greșit, deoarece uleiul poate împiedica sosul să se lipească de paste, atenuând astfel din savoarea preparatului final.

Greșeala 4: Nu adaugi suficientă sare în apa în care fierbi pastele. Apa trebuie sărată bine pentru a da gust pastelor. Sarea trebuie adăugată pe măsură ce apa se pregătește să fiarbă, dar înainte de a adăuga pastele în oală.

Greșeala 5: Fierbi pastele prea mult. Pricepuții chefi italieni spun că pastele trebuie fierte al dente, ceea ce înseamnă până când sunt moi la exterior și puțin mai tari la interior. Când le gătești la cuptor, redu timpul de fierbere cu 1-2 minute. 

Greșeala 6: Arunci apa în care ai fiert pastele. Specialiștii spun că trebuie să păstrezi o parte din apa în care ai fiert pastele și s-o adaugi în sos împreună cu pastele și apoi să le mai gătești un pic. Sosul nu devine mai apos, ci va avea o consistență mai uniformă.

Așadar, pastele la cuptor sunt printre cele mai gătite și iubite feluri de mâncare. Sunt simplu de preparat, dar extrem de delicioase dacă sunt gătite corect. Ține cont de sfaturile din acest articol și inspiră-te din rețetele prezentate pentru a obține cele mai savuroase paste!

Citește și: Savoarea mediteraneană în farfuria ta - spaghete cu fructe de mare!

Surse foto: Pixabay.com, iStock.com

Surse articol: Foodandwine.comBettycrocker.comsimply-delicious-food.com, Southernliving.com

Articolul urmator
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Anșoa: beneficii și idei de rețete
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?
Incepe quiz
Ce stil vestimentar ar trebui să adopți de Paște?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.