Rețete delicioase
Înapoi la

Aluat fraged: afla cum sa il prepari corect

Aluat fraged: afla cum sa il prepari corect

Roxana Gheorghe

Vrei sa prepari rondele, covrigei, tarte sau o foaie de placinta cu fructe? Eu iti propun o reteta de aluat fraged indiferent ce prajiturele vrei sa pregatesti. Acest aluat nu are nevoie de praf de copt, bicarbonat de sodiu, de amoniu sau drojdie care sa il fragezeasca, doar daca in compozitia lui se adauga smantana sau lapte. Altfel, fara aceste adaosuri devine cleios la copt.

 aluat fraged

 Ingrediente:

- 300 g faina
- 200 g unt
- 100 g zahar pudra
- 2 galbenusuri
- un varf de cutit sare
- un plic cu zahar vanilat

Cum reusim sa obtinem un aluat fraged?

Intr-un lighenas frecam cu lingura, timp de 3 minute, grasimea cu zaharul, ca sa se inmoaie si sa se omogenizeze, pentru a se putea incorpora repede celelalte adaosuri, fara sa se amestece prea mult. Daca framantam prea mult, aluatul se va taia, adica grasimea din el se branzeste. In cazul in care ne confruntam cu asa ceva, putem sa il reparam adaugand putin lichid (apa, lapte, smantana), care il va inmuia, incorporand grasimea care s-a separat.

Daca vrem sa devina din nou fraged, trebuie sa adaugam o substanta care sa il afaneze (praf de copt, bicarbonat de sodiu sau amoniu). Aceste substante se amesteca cu faina care, de obicei, se adauga in compozitie la urma. Acestea se descompun in prezenta unui lichid din aluat si degaja bioxid de carbon, insa numai cand preparatul este in cuptor, la caldura. Important este ca bioxidul de carbon sa se raspandeasca in toata masa aluatului, adica dupa ce au fost adaugate toate ingredientele sa devina nisipos, nu cleios. De aici tragem concluzia ca este gresit obiceiul de a "stinge" praful de copt sau bicarbonatul cu otet, in afara aluatului.

Se poate folosi orice substanta acra (iaurt, zeama de lamaie sau otet) in aluaturile in care s-a pus bicarbonat sau praf de copt, dar cu conditia ca una dintre ele, fie praful de crescut, fie substanta acra sa fie adaugata chiar la urma, pentru ca degajarea bioxidului de carbon, produs prin combinarea lor, sa aiba loc in toata masa aluatului, pentru a-l fragezi.

aluat fraged

Aceasta reteta de luat fraged sigur nu va da gres si va va scoate de multe ori din impas cand doriti sa pregatiti ceva bun si dulce.

Articolul urmator
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
Rețete inedite de Crăciun. Cum să faci biscuiți fragezi cu dulce de leche ca la „America Express”
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale
Incepe quiz
1 din 10 oameni identifică corect aceste animale

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (68)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.