Rețete delicioase
Înapoi la

Cea mai savuroasa reteta: aluat frantuzesc direct de pe malul Senei!

Cea mai savuroasa reteta: aluat frantuzesc direct de pe malul Senei!

Edda Bild

Nu stiu care sunt sentimentele sau poate chiar prejudecatile tale cu privire la Franta, dar crede-ma ca nimic nu poate anticipa realitatea pariziana, marseilleza sau alsaciana! Savoarea, aroma, bunul-gust sunt emanate de oameni, de cladiri, chiar si de banalele produse de patiserie. Fireste, nu este nimic banal intr-o fabuloasa reteta de aluat frantuzesc autentic...

Reteta: aluat frantuzesc autentic

Aluat frantuzesc

Ingrediente:

Pentru inceput:

120 g faina alba (o cana plus 2 linguri)
un varf de drojdie uscata
125 g de apa rece (2/3 cana)

Pentru aluat frantuzesc:

350 g faina alba (2 cani su un sfert plus o lingura)
1 lingurita si 3/4 de drojdie uscata
150 g de apa rece (3/4 cana)
1 lingurita si 3/4 de sare fina
ulei vegetal

Preparare:

  1. Prepara partea de inceput - secretul unui aluat frantuzesc desavarsit: amesteca impreuna faina, drojdia si apa cu o spatula de cauciuc intr-un bol de dimensiuni medii. Acopera cu o folie de plastic si lasa la temperatura camerei pana a crescut un pic si apar bule la suprafata - 12-15 ore.
  2. Prepara aluatul: amesteca faina si drojdia intr-un bol mare. Adauga apa si partea de inceput, preparata cu jumatate de zi inainte si amesteca cu o spatula pana cand aluatul devine omogen, avand o consistenta usor lipicioasa.
  3. Intoarce cu grija aluatul pe o suprafata de lucru fara faina. Presara cu sare.
  4. Pentru a framanta: aduna aluatul, ridicandu-l usor de pe suprafata de lucru. Tine un capat al aluatului aproape de tine pe masura ce intinzi cealalta parte in fata ta, pe suprafata de lucru. Trage capatul aluatului din mainile tale spre tine, intinzandu-l usor, apoi impatureste aluatul in jumatate, punand partea dinspre tine deasupra aluatului de pe masa. Repeta cam 8-10 minute, pana cand aluatul capata o consistenta fina, supla si elastica (aluatul va fi lipicios dar nu adauga faina spre final; cand e nevoie, toarna putina faina pe degete). Formeaza o bila.
  5. Pune aluatul intr-un bol uns putin cu ulei. Acopera cu o folie de plastic de asemenea unsa cu ulei. Lasa sa creasca la temperatura camerei timp de 45 de minute.
  6. Rastoarna cu grija aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina (nu il tranti). Impatureste in 3 parti - asa cum ai face cu o scrisoare oficiala. Apoi impatureste in 2, pe latime. Pune inapoi in bol, acopera si lasa sa creasca inca cel putin 75 de minute.
  7. Rastoarna cu grija aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina. Folosind un cutit, imparte aluatul in bucati egale (depinde pentru ce ai nevoie). Acopera cu o folie de plastic unsa cu ulei si lasa sa se odihneasca timp de inca 20 de minute.
  8. La final, pune cu grija bucatile de aluat pe o suprafata de lucru presarata cu faina. Din nou formeaza un dreptunghi din aluat, impatureste-l ca la pasul 6 si apoi da-i forma preparatului de patiserie pe care doresti sa il prepari.
Un aluat frantuzesc te cucereste si te poarta pe noi culmi gastronomice. Incearca aceasta reteta de aluat frantuzesc si descopera savoarea aromatelor produse de patiserie a la francaise!  Reteta aluat frantuzesc
Articolul urmator
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Plăcintă de post cu varză, după rețeta lui chef Sorin Bontea. Care este secretul
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.4 (39)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    florin (anonim)
    26 februarie 2012 11:11

    Nu mai bateti cimpii cu denumirea de aluat frantuzesc nu e nici pe departe ce ai facut tu acolo . E un aluat da nu frantuzesc .

    vali (anonim)
    7 aprilie 2011 11:11

    unde este untul sau margarina si ce cantitate altfel nu iese aluat frantuzesc