Rețete delicioase
Înapoi la

Pâinea îngerilor: cum realizezi reţeta cu gust divin

Pâinea îngerilor: cum realizezi reţeta cu gust divin

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Pâinea îngerilor: cum realizezi reţeta cu gust divin

Caracteristici

O pâine aburindă, cu un miros apetisant care îţi mângâie irezistibil nările, un interior moale şi pufos şi o crustă crocantă, în care dinţii ţi se înfig, iremediabil cuceriţi. Ţi se pare că această reţetă ţine de o poveste a timpurilor străvechi, cu bunici zâmbitoare care găteau după taine magice?

Trebuie să te contrazicem, pentru că noi am descoperit o reţetă de-a dreptul divină: este vorba despre pâinea îngerilor, care ţi se topeşte în gură! Descoperă mai jos acest secret bine păstrat al gospodinelor de aur!

Pâinea îngerilor, reţeta divină care îţi va schimba viaţa

Odată ce vei deprinde această reţetă, toate problemele vieţii ţi se vor evapora ca prin farmec: musafirii vor face coadă la uşa ta, nicio fiinţă omenească nu îţi va rezista după ce îi vei servi pâinea ta magică şi chiar şi cea mai dificilă zi va fi alinată după ce vei gusta din acest miracol.

Mai mult, aluatul de pâine îngerească poate fi pregătit în cantităţi mai mari, pe care să le păstrezi la congelator. Astfel, nu vei rămâne niciodată în pană de idei culinare: este suficient să deschizi frigiderul şi să pui la copt mica ta minune, care e gata cât ai zice „mi-e foame”.

Iată care sunt ingredientele magice:

- 5 căni de făină (o cană este egală cu aproximativ 250 de g);

- ½ cană de zahăr;

- 3 linguriţe de praf de copt;

- 1 linguriţă de sare;

- 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu;

- opţional, 1 cană de grăsime vegetală specială pentru produse de panificaţie/patiserie/brutărie (o găseşti pe site-urile de profil sub numele de shortening);

- 2 pacheţele de drojdie uscată;

- ½ de cană cu apă caldă;

- 2 căni de lapte bătut (dacă nu ai lapte bătut la îndemână, pune în fiecare cană câte o lingură de suc de lămâie sau oţet şi umple cu lapte, apoi lasă să se întrepătrundă cinci minute).

Modul de preparare al aluatului este extrem de simplu: amestecă făina, zahărul, praful de copt, sarea şi bicarbonatul de sodiu, apoi adaugă grăsimea vegetală, care va face ca aluatul să devină incredibil de pufos. Separat, mixează drojdia cu apa caldă, apoi cu laptele bătut. La sfârşit, alătură cele două compoziţii şi amestecă bine, până ce aluatul tău are o consistenţă bine închegată.

Aluatul-minune se pune într-un bol cu capac cu închidere etanşă (sau într-un castron acoperit bine cu o folie de plastic, care să împiedice pătrunderea aerului) şi se lasă la frigider pentru minimum 8 ore (îl poţi îngheţa pentru maximum 2 săptămâni, servindu-te din el cu bucăţi la alegere, în tot acest răstimp).

Înainte de coacere, rupe din aluat cantitatea pe care doreşti să o prepari. Unge tava cu ulei de măsline sau tapeteaz-o cu hârtie de copt, apoi întinde aluatul în ea, cu mâinile „alintate” la rândul lor de ulei de măsline (pâinea îngerilor îţi va oferi şi o piele mai catifelată). În cazul în care compoziţia se găureşte, pur şi simplu umple orificiile cu aluat, ajutându-te de degete. După ce ai întins la maximum pâinea ta îngerească, las-o la dospit, acoperită cu un prosop, pentru aproximativ o oră.

Între timp, preîncălzeşte cuptorul la 230 de grade Celsius. Odată ce aluatul tău a crescut voinicel, presează cu degetele (sau cu o furculiţă), formând adâncituri din loc în loc.

Opţional, poţi intensifica factorul de atracţie al bunătăţii tale de pâine turnând deasupra sa un jet magic de ulei de măsline, sare mare, rozmarin, piper, oregano, busuioc, felii uscate sau proaspete de roşii, ceapă, usturoi sau ce îţi mai face cu ochiul.

Pune pâinea îngerilor la adăpostul magic al cuptorului şi coace-o timp de 15-20 de  minute, până ce capătă o crustă aurie delicioasă.

Pregăteşte-ţi nările să fie gâdilate cu cel mai plăcut parfum de pâine coaptă aburindă, iar papilele gustative să fie răsfăţate cu „cea mai cea” bunătate din viaţa lor.

În cazul în care ai preferat ca pâinea îngerilor să fie la fel de pură precum făpturile pe care le reprezintă şi nu ai acoperit-o cu nimic, o poţi consuma aburindă, cu ulei de măsline picurat deasupra, mângâiată cu busuioc parfumat sau prăjită, după ce s-a răcit, şi aromată cu roşii şi usturoi.

Invită-ţi familia la masă (suntem sigure că s-au lipit deja de uşa de la bucătărie, cu năsucurile vrăjite de mirosul apetisant) sau, dacă eşti singură şi liberă să te bucuri de toată această delicatesă, toarnă-ţi un pahar aromat cu vin roşu şi dă drumul unui film cu suava Audrey Hepburn. E reţeta unei seri de toamnă din Rai, a cărei protagonistă este pâinea îngerilor!

Poftă bună!

Te mai ispitim cu o reţetă desprinsă din ceruri, pâine umplută cu usturoi şi brânză, gata în 30 de minute!

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.