Rețete delicioase
Înapoi la

Zacusca de vinete pentru iarna

Zacusca de vinete pentru iarna

Redactor Alexa Galgau

Zacusca este un preparat indragit de cei mai multi dintre romani si, datorita ingredientelor pe care le contine, este o gustare sanatoasa si cu putine calorii. Tocmai pentru ca este delicioasa si nutritiva, probabil ca iti surade ideea sa iti faci un mic depozit de zacusca de vinete pentru iarna, cu care sa te delectezi in lunile sezonului rece.

Asadar, invata de mai jos reteta clasica pentru acest preparat traditional si fa-le o bucurie membrilor familiei tale, care se vor inghesui sa deguste acest minunat mix de legume!

Zacusca de vinete: provizii pentru iarna

Timp de pregatire: 1 ora
Timp de gatire: 1 ora
Portii: 8 borcane medii

Ingrediente:
- 3 kg vinete ;
- 2 kg ardei rosii, preferabil capia, pentru ca sunt mai dulci;
- 1 kg ceapa;
- 1 l bulion de rosii, dar nu pasta, ci de consistenta semi-lichida;
- 500 ml ulei;
- foi de dafin dupa gust;
- sare;
- piper macinat si piper boabe.

Mod de preparare:

1. Inainte de toate, pentru a prepara zacusca, trebuie ca vinetele sa fie coapte pe gratar sau pe o plita. Se lasa pe foc pana cand coaja este carbonizata, iar miezul este moale. Apoi, se pun intr-o strecuratoare in chiuveta, ca sa se scurga lichidul amar din ele. Ideal ar fi sa le acoperi, pentru ca se vor inmuia si se vor decoji mai usor.

2. Ardeii trebuie si ei copti, din doua motive: gustul va fi mai intens, iar coaja va putea fi indepartata, ceea ce este indicat, deoarece este greu digerabila. Se aplica aceeasi metoda ca la vinete, lasandu-se la aburit pana cand poti fi decojiti cu mana. Pentru ca gustul de copt sa persiste, legumele preparate astfel nu mai trebuie spalate dupa ce au stat pe foc.

3. Pune vinetele si ardeii in doua vase separate, aruncand lichidul scurs de la vinete si pastrandu-l pe cel de la ardeii copti. Acestia din urma trebuie trecuti prin tocator.

4. Se taie ceapa foarte marunt sau se trece prin tocator si se adauga cu uleiul intr-o cratita, cel mai indicat fiind pe o plita, nu direct pe flacara. Se pune si o lingurita de sare.

5. Ardeii se adauga dupa ce ceapa s-a inmuiat (circa 8 minute) si se amesteca compozitia bine, lasand-o pe plita pana da in clocot. Abia apoi se adauga vinetele tocate, bulionul, condimentele si plantele aromatice.

6. Se amesteca bine, apoi se da focul mic si cratita se acopera cu un capac, dar nu complet, ci putin dat la o parte, pentru ca aburii sa aiba pe unde sa iasa. Daca nu pui un capac, te vei trezi cu peretii si cu toate obiectele inconjuratoare improscate cu zacusca, care stropeste din cauza consistentei vascoase.

7. Zacusca de lasa la fiert o ora, dar se amesteca din 10 in 10 minute, insistandu-se pe fundul oalei, ca sa nu se lipeasca de acesta. Consistenta pe care trebuie sa o obtii este pastoasa, dupa cum probabil bine stii.

Pofta buna!

Mica ta rezerva de zacusca de vinete pentru iarna va deveni, probabil, optiunea preferata a ta si a membrilor familiei tale, atunci cand nu veti sti ce gustare sa luati.

Sursa: retetecalamama.ro

Articolul urmator
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce accesoriu de iarna ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.