Rețete delicioase
Înapoi la

Cum sa prepari un suc de rodii sanatos

Cum sa prepari un suc de rodii sanatos

Luiza Valsan

Iti plac bauturile putin acrisoare? Atunci urmatoarea reteta de suc de rodii va fi pe placul tau. Sucul de rodii este delicios, se prepara rapid si usor. Foloseste acest ghid si vei avea propriul pahar cu suc de rodii in doar cateva minute.


Cum se prepara un suc de rodii

Pentru a prepara un pahar cu suc de rodii proaspat si delicios ai nevoie de: o rodie, 240 de ml de apa si zahar, dupa gust.

1. Taie rodia in patru bucati si scufunda partile intr-un bol cu apa la temperatura camerei.
2. Scoate semintele in apa, cu o lingura sau direct cu mana. Boabele vor ramane pe fundul vasului, iar pielita alba sau galbena se va ridica la suprafata. Apa te ajuta sa desprinzi boabele de fruct fara sa stropesti totul in jur sau sa-ti patezi hainele.
3. Indeparteaza coaja de rodie si pielitele din apa.
4. Scurge boabele de apa si pune-le apoi intr-un blender. Mixeaza-le atat cat este nevoie pentru ca semintele sa se sparga si sa obtii o pasta.
5. Pune o strecuratoare deasupra vasului si toarna amestecul de rodii. Preseaza pulpa astfel incat sa iasa tot sucul din ea.
6. In lichidul rezultat adauga un sfert de cana de zahar la fiecare lingura si jumatate de suc de rodii daca vrei ca bautura sa fie mai dulce. In loc de zahar, poti adauga miere.
7. Adauga cei 240 de ml de apa.

Sucul de rodii contine vitamine si minerale esentiale

Un pahar cu suc de rodii proaspat, mai exact 236.5 ml, contine aproximativ 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Multe dintre sucurile de rodii existente in comert au mai putine elemente nutritive, deoarece sunt distruse in timpul pasteurizarii.

De asemenea, sucul de rodii este o sursa bogata de vitamina A, E, acid folic, complexul B (riboflavina, tiamina, niacina). Aceste fructe mici, rosii si suculente sunt o sursa buna de fibre, minerale - potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru si hidrati de carbon, substante responsabile de furnizarea energiei.

Acest delicios suc de rodii are puternice proprietati antioxidante: contine o cantitate de trei ori mai mare de antioxidanti (polifenoli, taninuri, antociani si acid elagic) comparativ cu vinul rosu ori cu ceaiul verde.

Un mic dezavantaj al sucului de rodie proaspat este nivelul ridicat de zahar natural: 30 de grame de zahar la o cana.

Bea suc de rodii pentru o inima sanatoasa

Studii recente au aratat ca sucul de rodii poate subtia sangele si poate imbunatati circulatia sanguina spre inima. In plus, s-a demonstrat ca reduce formarea de placi de aterom pe artere si creste nivelul de colesterol bun din organism, in timp ce scade valorile colesterolului rau.

Sucul de rodii are efecte benefice asupra sanatatii inimii datorita fitonutrientilor din compozitie (fitosteroli si betacaroten): previne aparitia infarctului, a bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale.

Conform cercetarilor, pentru a ameliora problemele de inima trebuie sa tii o cura timp de doua luni cu 240 de ml de suc de rodie consumat zilnic. Pentru ca acest regim sa aiba rezultate, combina sucul de rodii cu o dieta sanatoasa si cu un program de exercitii fizice adecvat. Inainte de a incepe orice tratament, consulta medicul de familie sau alt specialist.

Sucul de rodii lupta impotriva cancerului

Proprietatile antioxidante din sucul de rodii sunt utile in combaterea anumitor tipuri de cancer. Conform unor studii, aceasta bautura acrisoara reduce incidenta cancerului la san si a cancerului de piele.

Mai mult, testele pe cobaii de laborator au aratat ca sucul de rodii opreste dezvoltatea cancerului de prostata (se acumuleaza in prostata niste substante benefice din clasa taninelor, numite elagitanine). Extractul de rodie poate opri si dezvoltarea cancerului pulmonar, al doilea tip de cancer ca mortalitate la barbati, conform revistei Cancer Research.

Combate osteoartrita cu suc de rodii

Sucul de rodii tinde sa actioneze precum un inhibitor asupra enzimelor responsabile de distrugerea cartilajului in bolile articulare. 

Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe studii care sa explice mai bine relatia de tip cauza-efect dintre administrarea pe cale orala a tratamentului pe baza de rodie si incetinirea distrugerii cartilajului.

Avand in vedere toate aceste beneficii pe care le are rodia pentru sanatatea organismului, nu iti ramane decat sa bei cat mai mult suc de rodii sau pur si simplu sa mananci fructul.

 

Articolul urmator
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Semințe de chia: rețete pe care să le încerci
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (31)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.