Rețete delicioase
Înapoi la

Burger vegetarian: cea mai bună rețetă pe care să o faci acasă

Burger vegetarian: cea mai bună rețetă pe care să o faci acasă

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Calorii:
500
Burger vegetarian: cea mai bună rețetă pe care să o faci acasă

Caracteristici

Dacă ai o pasiune pentru burgeri, poate ți se pare ciudat să încerci unul fără carne. Însă există câteva rețete cu adevărat delicioase de burger vegetarian pe care le poți încerca acasă. Sunt foarte ușor de făcut și plini de substanțe nutritive. Iar dacă îți plac și vrei să renunți cu totul la carne, îți recomandăm câteva rețete vegane pentru fiecare zi a săptămânii. 

1. Burger vegetarian cu pastă miso, mentă și rodie

burger vegetarian

Sursa foto: Pinterest

Acești burgeri cu năut, mentă și rodie sunt atât de delicioși, încât nu va fi ultima dată când îi vei prepara.

Ingrediente pentru burger:

  • 75 de grame de bulgur
  • 2 cepe tocate
  • 4 căței de usturoi tocați
  • 2 morcovi rași
  • 1 ardei roșu iute, tocat
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 1 lingură de coriandru măcinat
  • 30 de grame de tulpină și frunze de coriandru
  • 1 lămâie pregătită astfel: de la ½ de lămâie storci sucul, iar pe cealaltă jumătate rămasă o tai în 4 bucăți (rade și coaja de lămâie)
  • 400 de grame de boabe de năut, scurse
  • 2 ouă mari
  • 2 linguri de pastă miso

Ingrediente pentru salată:

  • ½ de varză mică, mărunțită
  • 1 ceapă roșie tăiată în felii subțiri
  • 2 morcovi rași
  • semințele de la o rodie
  • 2 linguri de mentă mărunțită
  • 1 lingură de oțet de cidru
  • 1 linguriță de ulei de rapiță extravirgin

Mod de preparare:

1. Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius și lasă bulgurul într-un recipient mic cu apă timp de 5 minute în cuptor. Între timp, încălzește uleiul într-o tigaie antiaderentă și prăjește ceapa și usturoiul, timp de 5 minute sau până când amestecul începe să se facă auriu. Adaugă morcovii și ardeii și lasă pe foc încă 5 minute, până când legumele se înmoaie. Adaugă chimen, coriandru măcinat, tulpinile de coriandru și coaja de lămâie și amestecă bine.

2. Pune năutul într-un bol și zdrobește-l cu o furculiță, apoi adaugă ouăle și pasta miso pentru a forma o pastă tare.

3. Scurge bine bulgurul și amestecă-l cu legumele picante. Se modelează amestecul în 8 burgeri și se așază pe o foaie de copt. Se dă la cuptor timp de 15-20 minute sau până ce amestecul este ferm și începe să se facă auriu.

4. Pentru a realiza salata, combină toate ingredientele într-un bol mare cu sucul de lămâie și frunzele de coriandru. Servește împreună cu burgerii și bucățile de lămâie.

2. Burger vegetarian cu năut și nuci, alături de chipsuri de cartofi dulci

burger vegetarian

Sursa foto: Pinterest

Acest burger are un gust deosebit și poate fi servit atât cald, cât și rece.

Ingrediente pentru burger:

  • 1 ceapă roșie mică, tocată
  • 1 cățel de usturoi mare, descojit și tăiat în jumătate
  • 25 de grame de nuci mixte (migdale, alune, caju, nuci, nuci pecan)
  • 1 lingură de chimen măcinat
  • 1 lingură de coriandru măcinat
  • 400 debgrame de boabe de năut, clătite și scurse
  • 25 de grame de făină integrală
  • 1 legătură mică de coriandru
  • 1 lămâie preparată astfel: de la ½ de lămâie storci sucul, iar pe cealaltă jumătate rămasă o tai în 4 bucăți
  • 2 lingurițe de ulei de rapiță presat la rece

Ingrediente pentru chipsuri:

  • 300 de grame de cartofi dulci descojiți și tăiați pe lungime
  • 2 linguri de ulei de rapiță presat la rece

Ingrediente pentru salată:

  • 50 de grame de spanac și salată verde
  • 2 roșii coapte, tăiate în bucăți
  • o jumătate de castravete, feliat
  • 2 cepe feliate subțire
  • 2 linguri de oțet balsamic

Ingrediente pentru sosul de iaurt:

  • 50 de grame de iaurt gras bio
  • 2 linguri de mentă proaspătă tocată

Mod de preparare:

1. Pentru a prepara sosul, amestecă iaurtul cu menta într-un bol și lasă-l acoperit.

2. Încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Pune apă la fiert într-o cratiță, adaugă cartofii dulci și gătește-i timp de 4 minute. Scurge apa și lasă cartofii în cratiță. Toarnă uleiul peste cartofi și condimentează cu piper negru.

3. Pune cartofii într-o tavă mică de copt și lasă-i la cuptor timp de 15 minute. Scoate-i din cuptor și întoarce-i pe cealaltă parte, apoi lasă-i la copt încă 10 minute sau până când sunt fragezi și rumeniți ușor.

4. În timp ce se coc cartofii, prepară burgerii. Pune ceapa, usturoiul, nucile și condimentele într-un blender și adaugă mult piper negru proaspăt măcinat. Amestecă până obții o pastă cât mai netedă, apoi adaugă năutul, făina, coriandrul și sucul de lămâie și amestecă până când pasta se îngroașă. Formează 4 bile din amestecul rezultat, apoi aplatizează-le până obții burgeri cu o grosime de 2-4 centimetri.

5. Încălzește o lingură de ulei într-o tigaie medie antiaderentă la foc mic și gătește burgerii pe o parte timp de 5 minute. Adaugă restul de i lingură de ulei în tigaie și întoarce burgerii. Găteștei pentru încă 5 minute sau până se rumenesc frumos. Ține focul mic astfel încât să nu se ardă.

6. Împrăștie frunzele de salată, roșiile, castraveții și ceapa pe farfurie. Adaugă burgerii, chipsurile și sosul de mentă, plus bucățile de lămâie. Se aruncă oțetul balsamic peste salată și se servește.

3. Burger vegetarian cu sfeclă roșie și brânză feta

burger vegetarian

Sursa foto: Pinterest

Acest burger gustos aduce un pic de culoare în farfuria ta și este perfect pentru un prânz sățios.

Ingrediente pentru burger:

  • 200 de grame de sfeclă roșie descojită și tăiată mărunt
  • 200 de grame de brânză feta, mărunțită
  • 3 cepe tăiate în felii subțiri
  • 2 lingurițe de mărar tocat
  • 2 lingurițe de mentă tocată mărunt
  • 2 ouă bătute
  • 100 de grame de pesmet proaspăt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline

Ingrediente pentru garnitură:

  • 200 de grame de iaurt grecesc
  • 1 linguriță de pastă de tahini
  • 4-6 felii de pâine plată (ca lipia)
  • salată, frunze de sfeclă, mărar sau mentă, felii de castravete
  • lămâie tăiată în bucăți

Mod de preparare:

1. Învelește sfecla în folie de aluminiu și bate-o ușor cu un ciocănel de șnițele, apoi pune-o într-un bol și adaugă brânza feta, ceapa, ierburile, ouăle și pesmetul. Condimentează și modelează amestecul în 18 chifteluțe.

2. Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare, adaugă chifteluțele și gătește-le 4-5 minute pe fiecare parte, până când sunt ferme și aurii. Între timp, amestecă iaurtul cu tahini și 2 linguri de apă și încălzește feliile de pâine, într-un cuptor cu microunde sau în cuptor.

3. Adaugă peste feliile de pâine calde iaurtul grecesc cu tahini și salata, pune chiftelele deasupra, rulează pâinea peste amestec și servește.

Surse foto: iStock, Pinterest

Articolul urmator
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.