Cartofi dulci la cuptor: cea mai bună rețetă
- Timp de gătire:
- 45-60 minute
- Porții:
- 1-2 porții
- 4-6 porții
- 8-10 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Retețe la cuptor
Doldora de vitamine și de nutrienți, cartofii dulci s-au strecurat harnici și delicioși și în bucătăria noastră. Gustul lor, care seamănă atât cu dovleacul, dar și cu cartoful clasic, e atât de versatil, permițând numeroase interpretări. Poate tocmai de aceea ne plac atât de mult cartofii dulci la cuptor.
Îți prezentăm mai jos cea mai bună și mai simplă rețetă de cartofi dulci la cuptor, dar îți mai lăsăm și alte recomandări, pentru toate gusturile. Vezi la ce apelăm de fiecare dată când avem poftă de ceva bun și sănătos!
Cuprins
- De ce ne plac atât de mult cartofii dulci?
- Sfaturi pentru a coace la cuptor cartofii dulci
- Cartofi dulci la cuptor: calorii
- Cartofi dulci la cuptor în coajă: cea mai bună rețetă
- Cartofi dulci la cuptor de post
- Cartofi dulci la cuptor cu sos de iaurt
- Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin
Caracteristici
De ce ne plac atât de mult cartofii dulci?
Pe lângă gustul lor atât de ademenitor, cartofii dulci la cuptor sunt un regal în bucătăria noastră și datorită numărului mare de nutrienți. Sunt renumiți mai ales pentru că includ beta-caroten, precursor al vitaminei A, care sprijină imunitatea, susține o vedere sănătoasă, dar și funcții precum creșterea și diviziunea celulară.
Chifle de casă din cartofi dulci: minuni aurii și pufoase
Însă cartofii dulci sunt apreciați și fiindcă conțin fibre, susținând astfel digestia, cât și pentru că reprezintă o sursă de calitate de carbohidrați complecși, digerați mai lent, afectând astfel într-un grad mai scăzut glicemia.
Nu putem uita nici de prezența antioxidantului nostru preferat, vitamina C, dar nici de potasiu și vitamina B6.
Sfaturi pentru a coace la cuptor cartofii dulci
Sunt atât de yummy, încât ar fi mare păcat să le ratezi potențialul.
În primul rând, trebuie să știi că rețeta de cartofi dulci la cuptor în coajă e nu numai mai gustoasă, dar și mai sănătoasă. În acest sens, nu trebuie decât să speli cartoful și apoi să îl freci, ca să te asiguri că ai înlăturat toate impuritățile. Masează-i cu ulei de măsline ca să iasă mai crocanți, mai savuroși și să aibă un profil nutritiv mai bun.
De asemenea, pentru că în general cartofii dulci sunt mai zemoși și pot lăsa în urmă sosuri care se caramelizează, e de preferat să îi pregătești într-o tavă tapată cu hârtie de copt. Nu îți recomandăm, însă, să îi învelești și pe ei în folie de aluminiu.
Ca să te asiguri că se rumenesc numai bine, înțeapă-i înainte de a-i pune la cuptor. Permiți astfel pătrunderea aerului, previi dezintegrarea cartofului și accelerezi timpul de coacere. În general, au nevoie de 40-60 de minute pentru a fi gata: ca să te asiguri că sunt numai buni de mâncat, înfige o furculiță în ei. În cazul în care cartoful nu îți opune rezistență, știi că e „pregătit”.
Cartofi dulci la cuptor: calorii
Sunt buni, nu avem nimic de zic, dar ce spune silueta?
Un cartof dulce de mărime medie (aproximativ 150g) are 142 de calorii. Pe lângă acestea, îți oferă 3,2 g proteine, 32,7 g carbohidrați și 0,2 g grăsimi.
Cartofi dulci la cuptor în coajă: cea mai bună rețetă
Gata, curmă-ți nerăbdarea, avem pentru tine o rețetă incredibil de ușoară, de sățioasă și de nutritivă de cartofi dulci la cuptor!
Ingrediente:
- 4 cartofi dulci medii
- Ulei de măsline (opțional)
- 4 linguri de unt
- Sare și piper după gust
Modalitate de preparare
- Începe prin a preîncălzi cuptorul la 220 de grade. Pune deoparte o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- După ce ai spălat și ai curățat bine cartofii, înțeapă-i din loc în loc cu o furculiță și freacă-i cu ulei de măsline.
- Pune la cuptor și lasă să se coacă timp de 45-50 de minute.
- Lasă să se răcească, apoi înțeapă cu un cuțit până ce cartoful dulce pleznește și adaugă câte o lingură de unt.
- Asezonează cu sare și piper și consumă cu recunoștință!
Cartofi dulci la cuptor de post
Ți-a plăcut rețeta de cartofi dulci la cuptor de mai sus, dar ai elimina untul fiindcă ții post? Avem cea mai bună recomandare: o masă sățioasă, cu legume și condimente de inspirație mediteraneeană.
Ingrediente:
- 4 cartofi medii
- 425 de g năut la conservă
- 1 ½ linguriță de ulei de măsline
- ½ linguriță de chimion, coriandru, scorțișoară și paprika
- 1 praf de sare sau suc de lămâie
Pentru sosul de ierburi aromatice
- 60g humus sau tahini
- Sucul de la o jumătate de lămâie
- 1 linguriță de mărar uscat (sau 2-3 lingurițe de mărar proaspăt)
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- Apa sau lapte de migdale
- Sare de mare
Opțional: topping
- 45 g de roșii cherry mărunțite
- 15 g pătrunjel mărunțit
- 3 lingurițe de ceapă roșie tăiată mărunt
- 30 ml suc de lămâie
- Chili, usturoi
Modalitate de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 200 de grade, tapetează tava cu hârtie de copt.
- Spală și curăță bine cartofii, apoi taie-i pe jumătate.
- Amestecă năutul bine scurs cu uleiul de măsline și condimentele și toarnă în tava tapetată.
- Freacă cu ulei de măsline cartofii dulci și așează-i cu fața în jos în aceeași tavă.
- Cât timp se coc la cuptor, prepară sosul de ierburi. Amestecă toate ingredientele într-un bol și adaugă apă sau lapte de migdale până ce obții o cantitate suficient de lichidă pentru a putea fi turnată. Gustă și adaptează condimentând după plac.
- Alăturat pregătește și topping-ul opțional.
- După ce cartofii dulci la cuptor sunt gata, pune la răcit.
- Servește cartofii alături de linte și sosurile preparate.
Poftă bună!
Cartofi dulci la cuptor cu sos de iaurt
Gustoși și răcoritori, acești cartofi dulci la cuptor o să îți schimbe lumea.
Îţi plac merele? Atunci vei adora această prăjitură cu mere şi iaurt
Ingrediente:
- Aprox. 900 g cartofi dulci (circa 6-7 cartofi medii)
- 2 linguri de miere sau sirop de arțar
- 3 linguri de ulei de măsline
- ¼ linguriță de fulgi de ardei roșu
- ½ linguriță de sare
Sos de iaurt
- ½ ceașcă de iaurt grecesc
- 2 linguri de suc de lămâie sau lime
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ linguriță de sare și piper
- 3 linguri de pătrunjel mărunțit
- 1 ceapă verde din care folosești numai partea albă
Modalitate de preparare
- După ce ai preîncălzit cuptorul la 200 de grade și ai tapetat tava, spală și curăță bine cartofii dulci.
- Poți să decojești parțial cartoful dacă ești în criză de timp și vrei să fie gata mai repede.
- Taie în jumătate cartofii sau în felii wedge și pune într-un bol.
- Adaugă mierea, uleiul de măsline, fulgii de ardei roșu și sarea și masează cartofii până ce sunt complet impregnați.
- Așează cuminți cartofii dulci în tavă, aliniindu-i ca să se coacă uniform.
- După ce s-au scurs circa 20 de minute, întoarce cartofii dulci în cuptor.
- Odată ce sunt copți (35-45 de minute) sau în funcție de cuptor, când au devenit maro aurii și crocanți pe margine, scoate-i afară și lasă-i la răcit.
- Pregătește între timp sosul de iaurt, amestecând toate ingredientele într-un bol (mai puțin pătrunjelul și ceapa).
- Presară sosul peste cartofi și servește cu pătrunjel și ceapă verde.
- Să te bucuri de preparat!
Cartofi dulci la cuptor cu rozmarin
Tânjești la o porție de cartofi dulci la cuptor cu rozmarin? Iată în filmuleț o rețetă de milioane!
Cartofii dulci la cuptor pot revigora gătitul tău de zi cu zi. Sunt ideali: ușor de preparat, gustoși și versatili, dar mai ales incredibil de sănătoși!
Surse foto: iStock, Unsplash, Unsplash
Surse articol: Delish, thefullhelping.com, minimalistbaker.com, verywellfit