Castane de apă: beneficii și mod de consum
- Timp de gătire:
- 15-30 minute
- Porții:
- 4-6 porții
- Dificultate:
- Rețete ușoare
- Modalitate de preparare:
- Fierbere
- Calorii:
- 200

Castanele de apă sunt o delicatesă în țările asiatice. Au un gust dulce, ușor crocant și pot fi consumate crude, fierte, prăjite, la grătar, murate sau confiate. Pe lângă versatilitatea și gustul lor deosebit, castanele de apă au și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Află din acest articol mai multe informații utile despre castanele de apă, inclusiv proprietățile lor nutriționale extrem de valoroase!
Cuprins
- Ce sunt castanele de apă?
- Ce beneficii au castanele de apă?
- Ce gust au castanele de apă
- Cum poți consuma castanele de apă
Caracteristici
- Rețete rapide
- Prânz
Ce sunt castanele de apă?
Castanele de apă sunt tuberculi ale unei plante acvatice care crește în mlaștini, iazuri, câmpuri de orez și lacuri de mică adâncime. Sunt originare din Asia de Sud-Est, fiind găsite în zone precum China de Sud, Taiwan, Filipine, Indonezia, Vietnam, dar și Australia, Africa și multe insule din oceanele Indian și Pacific.
Cunoscute sub denumirea științifică Eleocharis dulcis, castanele de apă sunt un ingredient popular în bucătăria chinezească, în special în preparatul chop suey, un amestec de legume, care mai conține ciuperci, muguri de fasole, morcovi și altele.
Planta Eleocharis dulcis are tulpini supraterane cilindrice, spongioase și legate la bază în smocuri și tulpini subterane, orizontale, care formează la vârf tuberculi comestibili - castanele de apă.
Castanele de apă chinezești sunt bogate în amidon și au un gust dulce, ușor crocant când sunt pe deplin coapte. Ele se culeg atunci când bulbul capătă o culoare maro închis și au mai multe întrebuințări. De exemplu, se pot găti și consuma alături de cartofii prăjiți sau în chop suey și salate sau se pot usca, măcina și folosi pentru a face făină sau amidon. Acesta este utilizat mai departe pentru a îngroșa sosurile și pentru a oferi o textură crocantă diferitelor alimente prăjite. De asemenea, planta Eleocharis dulcis este folosită pentru fabricarea sării în Zimbabwe.
Ca valoare nutrițională, 100 de g de castane de apă conțin:
- Calorii: 97
- Grăsimi: 0,1 grame
- Carbohidrați: 23,9 grame
- Fibre: 3 grame
- Proteine: 2 grame
- Potasiu: 17% din Doza Zilnică recomandată (DZR)
- Mangan: 17% din DZR
- Cupru: 16% din DZR
- Vitamina B6: 16% din DZR
- Riboflavină: 12% din DZR
Ce beneficii au castanele de apă?

Castanele de apă au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv următoarele:
1. Sunt bogate în antioxidanți
Castanele de apă conțin o cantitate mare de antioxidanți, care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi. Dacă radicalii liberi se acumulează în organism, aceștia pot copleși apărarea naturală a organismului și pot provoca stresul oxidativ, care a fost asociat cu un risc mai mare de boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și multe tipuri de cancer.
Castanele de apă sunt bogate în special în antioxidanții: acid ferulic, galat de galocatechină, galat de epicatechină și galat de catechine. Deși majoritatea antioxidanților sunt prezenți în coajă, și carnea conține o cantitate semnificativă de antioxidanți. Acidul ferulic menține castanele de apă crocante și proaspete chiar și după gătire.
2. Pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă
Riscul de apariție a bolilor de inimă este crescut de factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul în sânge (colesterol LDL), accidentele vasculare cerebrale și trigliceridele din sânge.
Castanele de apă sunt o sursă excelentă de potasiu, iar studiile au arătat că dietele bogate în potasiu scad riscul de accident vascular cerebral și hipertensiune arterială - doi factori de risc pentru boli de inimă.
Conform cercetărilor, la persoanele cu hipertensiune arterială care consumă mai mult potasiu, scade tensiunea arterială sistolică (valoare superioară) cu 3,49 mmHg și tensiunea arterială diastolică (valoare inferioară) cu 1,96 mmHg. De asemenea, riscul de accident vascular cerebral scade cu 21% .
3. Îmbunătățesc sănătatea digestivă
Castanele de apă sunt o sursă excelentă de fibre, oferind aproximativ 12% din recomandarea zilnică de fibre pentru femei și 8% pentru bărbați. Studiile au arătat că un consum ridicat de fibre poate ajuta la promovarea mișcărilor intestinale și la creșterea bacteriilor bune în intestin. De asemenea, fibrele înmoaie scaunele prin absorbția apei, permițându-le să treacă mai ușor și prevenind astfel constipația.
4. Ajută la păstrarea greutății corporale optime
Persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus pot beneficia de conținutul scăzut de calorii al castanelor de apă. Totodată, conținutul ridicat de fibre din castanele de apă oferă o senzație de sațietate care poate fi de folos la controlul foamei. Fibrele te fac să te simți mai plin, reducând aportul alimentar în exces, îmbunătățind digestia, reducând nivelul colesterolului din sânge și reglând nivelul zahărului din sânge.
5. Poate ajuta la combaterea cancerului
Castanele de apă conțin niveluri foarte ridicate de acid ferulic. Conform cercetărilor, acest antioxidant a fot asociat cu un risc mai scăzut de apariție a mai multor tipuri de cancer. De exemplu, studiile în eprubetă au arătat că acidul ferulic ajută la suprimarea creșterii celulelor canceroase de sân și chiar la distrugerea lor. De asemenea, s-a descoperit că acest antioxidant puternic ajută și în cazul cancerului de piele, tiroidă, plămâni și oase.
6. Bune pentru păr
Castanele de apă îmbunătățesc sănătatea părului deoarece conțin substanțe nutritive importante care sunt benefice pentru păr, cum ar fi potasiul, zincul, vitaminele B și vitamina E.
Ce gust au castanele de apă
Castanele de apă au un gust dulceag, ușor crocant și răcoritor atunci când sunt proaspete. Ele au o textură similară cu cea a mărului sau a perelor, fiind suculente și fragede. Gustul lor nu este foarte puternic, dar aduc o notă delicată de dulceață, potrivită pentru a echilibra diverse preparate, atât crude, cât și gătite.
Cum poți consuma castanele de apă
Castanele de apă pot fi consumate în diverse moduri, atât crude, cât și gătite. Ele pot fi găsite și la conservă și pot fi savurate ca atare sau introduse în diverse preparate:
1. Crude. Când sunt achiziționate proaspete, castanele de apă trebuie decojite pentru a consuma partea din interior, care este albă și cărnoasă. Crude, ele pot fi adăugate în salate.
2. Sote. Pot fi tăiate și sotate rapid în ulei sau unt, alături de legume prăjite.
3. Gătite la abur. Se pot găti la abur și servite ca o garnitură sau pot fi adăugate în supe, ramen și tocănițe. De asemenea, pot fi consumate alături de cartofi prăjiți, în omlete sau mâncarea asiatică chop suey.
4. Piure. Pot fi transformate într-un piure delicat, folosit ca bază pentru diverse sosuri sau ca o garnitură pentru preparate din carne.
Așadar, castanele de apă sunt un ingredient popular în bucătăria asiatică. Au un gust dulce și ușor crocant, putând fi savurate atât crude, cât și fierte sau în conservă. Castanele de apă au și o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind bogate în nutrienți și antioxidanți.



Surse foto: Vecteezy.com
Surse articol: Healthline.com