Rețete delicioase
Înapoi la

Câtă carne trebuie pentru 100 sarmale?

Câtă carne trebuie pentru 100 sarmale?

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Modalitate de preparare:
Fierbere
Calorii:
500
Câtă carne trebuie pentru 100 sarmale?

Caracteristici

Nu este român care să nu fi mâncat cel puțin o dată în viață delicioasele sarmale tradiționale. Fiind atât de populare, gospodinele fac sarmale nu doar de sărbători, ci și în zilele obișnuite. Unele persoane gătesc o cantitate mai mare de sarmale, păstrează la frigider cât să mănânce proaspete de o dată sau de două ori, iar apoi pun restul la congelat. Dacă vrei să faci și tu așa, este important să știi cantitățile necesare pentru mai multe porții, așa că îți prezentăm în acest articol câtă carne se pune la 100 de sarmale și cum să le faci pentru a fi mai pufoase și mai gustoase!

Femeie care pune sarmale în oală

Câtă carne se pune la 100 de sarmale?

Cantitatea de carne potrivită depinde de dimensiunea sarmalelor. În Moldova se fac cele mai mici sarmale, cât un deget mic de la o mână. În Oltenia și Ardeal, sarmalele sunt mai mari, de obicei cât frunza de varză sau aproximativ 8-10 cm. Le poți prepara și după rețeta lui chef Sorin Bontea, dacă ești curioasă să-i afli trucurile.

În general, pentru o sărmăluță medie, se calculează cam 30 de grame de umplutură (carne+orez+ceapă), iar la una mică se pun 15-20 de grame de umplutură. Așadar, pentru a răspunde la întrebarea câtă carne se pune la 100 de sarmale, trebuie mai întâi să te hotărăști asupra dimensiunii sarmalelor pe care vrei să le faci.

De obicei, pentru 70-100 de sarmale medii, ar trebui să-ți ajungă 1-1.5 kg de carne de porc.

Cum prepari cele mai delicioase sarmale?

Sarmale pe farfurie

Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru a obține 100 de sarmale și cum să le prepari pentru a fi mai delicioase:

Ingrediente:

  • 500-750 grame de pulpă sau piept de porc
  • 500-750 grame de pulpă de porc cu grăsime (grăsimea face sarmalele să fie mai fragede)
  • 200-250 de grame de Kaiser afumat
  • 3-4 cepe mari
  • 150 grame de orez cu bob rotund
  • Condimente după gust: sare, piper, coriandru, cimbru, boia de ardei dulce, ardei iute, chimen măcinat, mărar și pătrunjel
  • 1-2 verze murate
  • 1-2 linguri de untură sau ulei
  • Opțional: o ceașcă de bulion sau suc de roșii

Mod de preparare:

  1. Curăță carnea de pielițe, sânge și oase, spal-o și apoi introdu-o în mașina de tocat.
  2. Toacă mărunt ceapa și pune-o în tigaie la călit în ulei sau untură. Las-o cât să se înmoaie. Ceapa adaugă aromă sarmalelor și le frăgezește.
  3. Spală bine orezul și adaugă-l peste carnea tocată. Adaugă ceapa, verdeața tocată mărunt, 1-2 linguri de pastă de tomate, sare și piper, cimbru, ardei iute, boia, puțin coriandru și un vârf de cuțit de chimen măcinat.
  4. Se amestecă bine întreaga compoziție și se umplu foile de varză murată, după acestora li s-au îndepărtat cotoarele și nervura (partea mai tare a foii de varză).
  5. Mărunțește câteva foi de varză și pune-le în oala în care vrei să fierbi sarmalele, alături de câteva linguri de ulei.
  6. Adaugă kaiser-ul afumat tăiat în bucățele și apoi sarmalele.
  7. Deasupra sarmalelor mai adaugă un strat de varză tăiată, apoi presară puțin cimbru, adaugă apă și pune-le la fiert.
  8. Sarmalele se fierb minim 3 ore la foc mic.
  9. Când sunt gata, se servesc cu mămăliguță sau cu smântână și pâine.

Cum cântărim carnea pentru sarmale?

După ce ai aflat câtă carne se pune la 100 de sarmale, este important să știi cum să cântărești carnea. Aceasta se pune pe cântar după ce ai curățat-o de pe oase, iar 1-1.5 kg este cu tot cu grăsime.

Cât orez este necesar pentru 100 de sarmale?

Pentru a obține sarmale cât mai gustoase, este esențial să pui o cantitate optimă de orez în amestecul de carne. Dacă este prea puțin orez, sarmalele vor fi prea tari. Totuși, trebuie să știi că orezul își mărește dimensiunea la fiert aproximativ de 4 ori.

De obicei, orezul ar trebui să reprezinte aproximativ 10% din cantitatea de carne folosită. Prin urmare, dacă ai pus 1kg de carne, vei pune 100 de grame de orez, iar dacă ai folosit 1.5 kg de carne la 100 de sarmale, vei pune aproximativ 150 de grame de orez.

Cum se aleg foile de varză pentru sarmale?

Sarmale aranjate în oală cu bucăți de kaiser

Dacă știi câtă carne se pune la 100 de sarmale și cât orez este necesar pentru sarmale gustoase, află că și foile de varză sunt importante. Cel mai bine este să folosești varza murată de tine acasă.

Iată câteva sfaturi pentru varza murată pentru sarmale:

  • Dacă în butoiul de varză s-a pus prea mult hrean, varza nu se va fierbe bine.
  • Dacă foile de varză sunt prea acre sau prea sărate, se pun într-un castron mare și se spală cu apă rece de mai multe ori. După aceea, se scurg bine de apă.
  • Este recomandat să alegi foi de varză mai mari și mai subțiri.

Așadar, acum știi câtă carne se pune la 100 de sarmale, află și Câte calorii conțin două sarmale

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Limba de vită: beneficii și idei de rețete
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.