Rețete delicioase
Înapoi la

Cinci ponturi prin care să obţii cea mai gustoasă friptură fragedă de porc

Cinci ponturi prin care să obţii cea mai gustoasă friptură fragedă de porc

Redactor Andreea Baluteanu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Calorii:
500
Cinci ponturi prin care să obţii cea mai gustoasă friptură fragedă de porc

Caracteristici

Știm cu toții că indiferent de eveniment sau ocazie, cu o friptură de porc nu ai cum să dai greș! Sugestiile pe care ți le vom face azi îți vor asigura succesul gastronomic deplin la cea mai importantă masă a anului, cea de sărbători, dar și oricând simți nevoia să-ți răsfeți familia cu un preparat delicios. În plus, îți aducem în atenție o rețetă suculentă și delicioasă de friptură fragedă de porc care îi va face pe dragii tăi înfometaţi să uite de cadourile de la Moș, iar pe invitați - să se lingă pe degete!

Candidează cu succes la titlul de „gospodina anului” cu cele cinci ponturi de mai jos pentru o friptură de porc fragedă și gustoasă! Descoperă și rețeta care îți va lăsa gura apă!

5 sfaturi pentru cea mai fragedă friptură de porc

Indiferent care este regimul tău alimentar (specialiștii ne îndeamnă să mâncăm mai puțină carne), un lucru este cert: masele festive ar fi mai sărace fără friptura de porc. Ca să fie fragedă și suculentă și să merite orice așteptare, îți oferim 5 ponturi pe care le-am aflat de la gospodine. Sunt pur și simplu geniale, după cum vei observa singură atunci când le vei încerca în bucătăria ta! Iată la ce ne referim:

  • Marinează carnea de porc înainte de a o găti. Trucul numărul 1 pentru o friptură de porc fragedă ca în cele mai frumoase vise este să o marinezi. Prepară un mix de 100 ml de ulei, 100 ml zeamă de lămâie și condimente după placul tău (poți alege între sare, piper, chili, oregano, rozmarin, salvie, busuioc, cimbru sau orice altceva mai încântă papilele tale gustative). Înmoaie carnea în acest amestec și las-o la marinat pentru cel puțin o jumătate de oră: se va frăgezi de îți va lăsa gura apă numai când o privești. Nu ai timp de marinat? Poți stropi carnea cu suc de lămâie înainte de o găti sau o poți prepara în vin, la cuptor.
  • Împănează carnea cu slănină. Sosurile se vor întrepătrunde, iar slănina, după ce se va topi, va pătrunde în carne prin crăpăturile acesteia. Și pentru perioadele în care se apropie Crăciunul, îți mai servim un pont: ține slănina la congelator înainte de a-i face cunoștință cu carnea, iar gustul va fi și mai divin.
  • Rumenește carnea de porc înainte de a o băga la cuptor. Sfatul este valabil pentru orice tip de carne. Trucul, numit și „sigilarea” cărnii, presupune prăjirea pe toate părțile a bucății pe care urmează să o gătești. Astfel, carnea se rumenește și sucurile sale vor rămâne în interior, nu se vor pierde în cuptor. Cine a pregătit acum cea mai fragedă friptură carne de porc? Da, chiar tu!
  • Acoperă friptura cu folie de aluminiu la cuptor. Nici nu o să îți vină să crezi ce diferență face acest gest pentru fripturi de porc fragede! Îmbracă bucata în aluminiu în prima parte a coacerii și, după ce ai dezvelit-o, dă focul mai tare. Cu cât ții carnea mai mult la cuptor, cu atât friptura va fi mai moale și mai fragedă: practic ți se topește în gură.
  • Lasă carnea „să se așeze” înainte de a o consuma. După ce ai scos carnea de la cuptor, e bine să o lași să se „odihnească” pe un platou, pentru ca sucurile sale să se întrepătrundă. Dacă o tai imediat, riști să se întărească. Poți profita de acest timp pentru a prepara o bunătate de sos pe bază de ciuperci, broccoli, morcovi și ceapă, pe care să le călești în sosurile care au rămas în tavă de la minunăția ta de friptură de porc fragedă.

Cea mai bună rețetă de friptură de porc fragedă: te lingi pe degete!

Îți garantăm că rețeta de mai jos va deveni curând tradiție la mesele tale festive, atât de bună e! Aproape că ne lipsesc cuvintele să ți-o descriem, atât de bună e. Imaginează-ți o friptură de porc fragedă, asezonată cu mere dulci stropite cu sirop de arțar cât cuprinde și împrospătată apoi de sosul de mere verzi. Inspirată de bucătăria românească tradițională și incluzând trucuri din cea internațională, rețeta de mai jos va fi cheia unei mese plină de clinchetul vesel al furculițelor și de susurul râsetelor cu gura până la urechi!

reteta cotlet de porc

Iată de ce ai nevoie!

Ingrediente

Pentru friptura de porc:

  • 1,5-2 kg de cotlet de porc
  • 4 căței de usturoi
  • 2 lingurițe de sare
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 mere dulci, medii
  • o ceapă mare tăiată în 8 părți
  • 2 linguri de unt nesărat, mărunțit
  • 2 crenguțe proaspete de rozmarin
  • 2 crenguțe proaspete de salvie
  • ¼ cană de sirop de arțar

Pentru sosul de mere verzi:

  • 1 măr verde mediu, tăiat în 4
  • ½ linguriță de coajă de lămâie
  • 1 linguriță de suc de lămâie proaspăt stors
  • 1 cățel de usturoi mărunțit
  • ¾ linguriță de frunze de mentă proaspete tăiate mărunt
  • ¾ linguriță de frunze de salvie proaspete tăiate mărunt
  • ½ linguriță de frunze de pătrunjel proaspete tăiate mărunt
  • ½ linguriță de frunze de rozmarin proaspete tăiate mărunt
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ cană de ulei de măsline

Modalitate de preparare

Iată cum obții cea mai fragedă friptură de porc din viața ta!

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Pisează mărunt usturoiul și amestecă bine cu sarea și cu piperul până ce obții o pastă uniformă.
  3. Asezonează bucata de carne cu pasta de usturoi pe toate părțile. Lasă-le „să se cunoască” la temperatura camerei pentru 30 de minute sau pune la frigider o zi întreagă, dacă ai timp.
  4. Folosind o cratiță pe care o poți pune apoi și la cuptor, rumenește carnea în ulei pentru circa 4 minute pe fiecare parte, la foc mic pe aragaz. După ce deprinde o crustă maro-aurie, scoate-o pe un platou și las-o să se răcească.
  5. Adaugă untul, ceapa, merele și condimentele în tigaia sau cratița de pe foc și stinge ochiul. Cerne pe deasupra minunatul sirop de arțar și visează la cina cea miraculoasă.
  6. Pune carnea de porc înapoi în cratiță, având grijă să scurgi bine toate sucurile sale.
  7. Coace la cuptor timp de aproximativ o oră sau până ce temperatura cărnii atinge o valoare de aproximativ 60 de grade.
  8. Cât timp carnea se coace în cuptor, pregătește sosul de mere verzi. În acest sens, amestecă în blender merele, coaja și sucul de lămâie, usturoiul, menta, salvia, pătrunjelul, rozmarinul și sarea, până ce obții o pastă fină. Adaugă uleiul de măsline și procesează din nou la blender.
  9. După ce carnea e gata, las-o să se odihnească, așa cum te-am învățat, singură pe un platou, pentru circa 20 de minute.
  10. Taie carnea în felii subțiri de 7-10 cm și asezonează cu bucățile de ceapă și de măr, dar și cu sosul de mere. Friptura de porc fragedă se va regăsi perfect alături de dulceața merelor și a cepei caramelizate cu sirop de arțar, iar papilele tale gustative vor fi apoi răsfățate în mod binemeritat cu răcoarea și aciditatea sosului de mere verzi.

Trebuie neapărat să pregătești această friptură de porc fragedă înainte de un eveniment important, ca să îți încerci mâna cu ea. Nu abuza însă, pentru ca gustul să constituie totuși o surpriză de sfânta sărbătoare!

Află și de ce Uniunea Europeană ar putea interzice carnea de porc din România!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?
Incepe quiz
Care e cea mai sexy parte a corpului tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.