Dulceata de nuci verzi: afla cum sa o pregatesti

Dulceata de nuci verzi: afla cum sa o pregatesti
Roxana Gheorghe
Marţi, 02.03.2010

Cuprins

Cand ma gandesc la nuci verzi imi vine in minte imaginea nucului de langa curtea bunicii. Un nuc batran, dar care in fiecare an ne bucura cu roadele sale. Iata ca putem sa-i folosim fructele si pentru a prepara o dulceata de nuci verzi, care sigur va iesi mai bine daca o preparam acasa decat daca o cumparam de la supermarket.

 
dulceata de nuci

 

De ce ingrediente avem nevoie pentru dulceata de nuci verzi?

- 1 ½ kg de nuci verzi (250 - 300 bucati) cu samburii neformati
- 1 kg zahar
- ½ l apa
- o lingura de miere de albine
- zeama de la o lamaie mare
- 2 cuisoare
- 1 - 2 bucati scortisoara nemacinate
- vanilie

 
dulceata de nuci

Cum preparam dulceata de nuci verzi?

Trebuie sa stim ca nucile se culeg cu samburii neformati si se curata de coaja verde, pana unde incepe sa se formeze coaja nucii propriu-zise, care este inca alba si moale. Dintr-un kilogram si jumatate de nuci, vom ramane cu 1 kilogram de nuci curatate. Pe masura ce curatam nucile, le punem in apa rece, ca sa nu se amareasca si sa se innegreasca. Le acoperim cu o farfurioara si le lasam 24 de ore. In acest timp, le schimbam apa de 3 ori.

Nu aruncati cojile verzi! Puneti-le intr-o sticla cu gatul larg si acoperiti-le cu spirt indoit cu apa sau numai cu rachiu alb. Dupa 20 de zile in care l-ati lasat sa se macereze veti obtine un lichior excelent de nuci.

Sa revenim la reteta noastra. A doua zi scurgem nucile de apa si le limpezim bine. Amestecam, intr-o cratita care se afla pe foc, zaharul, mierea si zeama de lamaie cu apa, pana cand se dizolva zaharul. Cand observam ca siropul da in clocot, punem nucile si condimentele. Lasam sa se fiarba pana cand se leaga siropul, dar nu prea mult, ca sa nu se caramelizeze zaharul. Ne dam seama daca dulceata noastra de nuci este gata atunci cand luam cratita de pe foc si observam ca nucile plutesc in sirop pana la fundul cratitei, avand un aspect lucios si, daca atunci cand ridicam lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodata 3 picaturi una langa alta.
Lasam sa se raceasca si o punem in borcane.

Aceasta dulceata de nuci verzi este una cu o aroma foarte placuta. Asa ca va recomand sa o pregatiti si sa va bucurati de ea la fiecare mic-dejun!

Vezi si
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Marţi, 02.03.2010
Cele mai bune condimente pentru pui
Cele mai bune condimente pentru pui
Raluca Margean | Marţi, 02.03.2010
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Marţi, 02.03.2010
Articolul urmator »
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Cele mai bune rețete cu flori de salcâm
Raluca Margean | Joi, 23.05.2024
Incepe quiz
Cum va arata sotul tau?
Cum va arata sotul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (8)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Sirop de curmale: beneficii și utilizări
Raluca Margean | Duminică, 06.10.2024

Ne găsești pe