Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se prepara un gem de cirese

Cum se prepara un gem de cirese

Alexandra Machitescu

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Cum se prepara un gem de cirese

Caracteristici

Dacă vrei să ai întotdeauna în casă un strop de vară, trebuie să ai cireșe! Dar cum cireșele nu se pot păstra proaspete, îți recomandăm un gem de cireșe.

Gem de cireșe

Gem de cireșe... un deliciu pentru orice sezon!

Ingrediente necesare pentru gem de cireșe:

  • 1 kg de cireșe
  • 600 gr de zahăr
  • coaja de la o lămâie

Mod de preparare gem de cireșe:

  1. Cireșele se spală bine și se curăță de codițe. După aceea, cu un ac de siguranță se scot sâmburii. Cireșele se pun într-o cratiță și se acoperă cu zahăr. Se amestecă bine și se lasă deoparte timp de câteva ore (minum 3). În acest timp, fructele își vor lăsa o zeamă.
  2.  Se pune toată această compoziție pe aragaz la foc mic. Se amestecă bine și se pune coaja unei lămâi rasă. Se lasă cam 40 de minute dar se amestecă din când în când ca să nu se mai lipească. Ai grijă ca în acest timp, să iei spuma care se formează deasupra.
  3. După 40 de minute, scoți pe o farfurie o linguriță din gem. Dacă acesta se lipește atunci când este rece înseamnă că gemul de cireșe este gata. Dacă nu se lipește, mai trebuie să-l mai pui la fiert.
  4. Toarnă gemul fierbinte în borcane curate. Le pui capacul și le lași cu capul în joc pentru 15 minute. După aceea, le pui la culcuș (borcanele sunt învelite în pături) pentru 48 de ore.

Gem de cireșe fără zahăr: o rețetă pentru diabetici

Dacă ți se pare că mănânci prea mult zahăr și ți-ai propus să reduci consumul, atunci îți propunem o rețetă savuroasă de gem de cireșe fără zahăr. Este ușor de făcut și este foarte gustoasă. 

Ingrediente:

  • 1 cană de cireșe decojite 
  • 1 cană de stafide
  • 1 cană de apă
  • un vârf de linguriță de sare
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură de suc de lămâie

Mod de preparare gem de cireșe fără zahăr:

  1. Pune cireșele decojite într-o oală și amestecă-le cu stafidele, apa și sarea.
  2. Pune-le la fiert la foc mediu, iar când încep să fiarbă, adaugă untul și amestecă până acesta se topește. 
  3. Dă focul încet și lasă totul la fiert timp de 20-25 de minute sau până se evaporă aproape tot lichidul.
  4. După 20 de minute, adaugă sucul de lămâie, amestecă și oprește focul.
  5. După ce s-a răcit puțin, amestecă cu un blender până ce cireșele sunt mărunțite bine. Toarnă gemul într-un bol mic și servește-l pe pâine sau în alte combinații.  

Iată și un video foarte util care îți explică pas cu pas cum să prepari gemul de cireșe fără zahăr:

E ușor să pregătești gem de cireșe, dar și mai ușor este să te bucuri de gustul lui acrișor alături de toată familia! Încearcă-l acum și vei fi apreciată pentru aceste rețete! Învață să prepari și o dulceață de cireșe amare sau un gem de vișine delicios Poftă bună!

Surse foto: istock

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (36)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.