Rețete delicioase
Înapoi la

Gem de rosii cu mere si scortisoara

Gem de rosii cu mere si scortisoara

Laura Adamache

Foarte fin si parfumat este ideal pentru micul dejun alaturi de o cana de cafea, lapte sau ceai. Putem face biscuiti sau fursecuri cu acest gem. Datorita culorii foarte intense, dulciurile vor capata un aspect foarte placut.

Gem de rosii cu mere

Ingrediente 1 kg gem:

1 kg rosii coapte bine dar tari

600 gr mere  mai acre

200 ml apa

2 lamai (doar sucul)

700 gr zahar

un betigas scortisoara/un baton vanilie

In primul rand folosim rosii bine coapte si mere coapte dar mai acre care nu au nicio pata sau nu sunt lovite. Un mar sau o rosie care nu sunt perfect sanatoase pot compromite tot gemul.

Folosim neaparat mere care au un grad de aciditate ridicat. De ce acest lucru? Pentru ca rosiile, la fel ca smochinele si mare parte din fructele exotice, nu contin pectina. Pectina ajuta gemurile sa se lege, iar daca un fruct este sarac in pectina putem sa fierbem gemul ani in sir fara ca acesta sa se lege vreodata.

Merele, in special cele care au un gust acrisor, contin foarte multa pectina si de accea se folosesc in gemurile realizate din fructe care sunt sarace in pectina.

Daca doresti ca marul sa nu se simta intr-un anumit gem, taie merele necuratate de coaja si samburi (coaja si samburii sunt foarte bogate in pectina), le pui intr-un saculet si le lasi sa fiarba in gem dupa care arunci saculetul si merele. Gemul se va lega foarte frumos si va capata consistenta potrivita unui gem.

Spala rosiile si le cresteaza-le.

Gem de rosii si mere

Scufunda-le pentru 30 de secunde intr-o oala cu apa care fierbe. Le scoti din apa, le treci rapid printr-un jet de apa rece dupa care le cureti de coaja.

Tai rosiile in jumatati, le cureti de samburi si de apa de vegetatie si le tai in cubulete mici.

Pentru ca eu am vrut ca gemul meu sa nu fie foarte comapct, am curatat merele de coaja si de samburi si le-am taiat in bucatele mici si subtiri. Daca doresti ca gemul sa fie mai gros, curata merele dar nu arunca coaja si samburii. Le pui intr-un saculet de unica folosinta si le poti da la fiert in gem pana la sfarsit dupa care le arunci.

Amesteci cubuletele de rosie cu cele de mar dar si cu sucul proaspat al unei lamai.

Gem de rosii cu mere

Intr-o cratita cu fund gros, puei zaharul amestecat cu apa si cu sucul celeilalte lamai si lasi pe foc mic pana ce siropul atinge 110 grade. Daca nu ai un termometru, iti dai seama ca siropul a atins acaesta temperatura in momentul in care se formeaza o spuma alba, fierbe cu bulbucei maricei iar o picatura din sirop lasata sa cada pe o farfurie rece nu isi pierde forma.

Gem de rosii cu mere

Adauga in sirop mixul de mere si rosii si cateva bucatele de scosrtisoara sau un baton de vanilie crestat pe lungime.

Gem de rosii cu mere

Lasa gemul sa fiarba la foc mic 30-45 minute.

Gem de rosii cu mere

Ia o lingurita de gem, aseaz-o pe o farfurie tinuta in congelator 5 minute ca sa se raceasca bine. Baga farfuria la frigider pentru 5-10 minute. Daca gemul se intareste, atunci este gata.

Poti lasa gemul cu bucatele de rosie si mar in el sau poti sa il pasezi cu un mixer vertical. Eu l-am pasat pentru ca vreau sa il folosesc mai mult pentru dulciuri care intra la cuptor. Daca il pasezi, il mai lasi pe foc inca 15-20 minute.

Il torni fierbinte in borcanele sterilizate.

Pentru sterilizare, baga borcanele, curate si complet usacte in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 20 minute. Dupa 20 minute, crapa usa cuptorului si lasa-le sa se raceasca inauntru. Dupa ce borcanele sunt usor caldute, torni gemul fierbinte in ele, le intorci pe capac si le lasi sa se raceasca de pe o zi pe alta dupa care pastrezi borcanele intr-un loc uscat si intunecat.

Gem de rosii si mere

Aceasta reteta ti-a fost oferita de http://adamache-laura.blogspot.com/

Articolul urmator
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.