Rețete delicioase
Nu Skin

Cum faci acasă un gyros grecesc ca la restaurant

Marţi, 24.07.2018
de Andreea Baluteanu
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Rețete la tigaie
Cum faci acasă un gyros grecesc ca la restaurant

Caracteristici

Dacă eşti amatoare de fast-food şi, oricât ai încerca, nu te poţi abţine ca din când în când să dai pe la localul tău preferat pentru a-ţi cumpăra „o şaorma cu de toate”, înseamnă că nu ai făcut cunoştinţă cu gyrosul grecesc (sau nu ai încercat reţeta noastră de şaorma vegetariană).

Ştim că fast-foodul e nociv, aşa că, în loc să dai fuga în miez de noapte să îţi cumperi mâncarea gata pe loc pentru că nu mai poţi de poftă, mai bine ai încerca o reţetă sănătoasă, preparată în casă, de o mie de ori mai delicioasă decât ceea ce te tentează la cumpărături! Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Gyros grecesc ca în restaurantele din Atena, la tine acasă

Gyrosul grecesc e unul dintre cele mai populare preparate de tip fast-food sau street food din superba ţară cu nisipuri fine şi mări de cleştar. Şi fiindcă nu putem să luăm cu noi acasă superbele insuliţe greceşti, am făcut tot posibilul să aducem în bucătărie măcar acest fel de mâncare de-a dreptul fabulos şi extrem de uşor de preparat.

Iată cum să îl pregăteşti!

De ce ingrediente ai nevoie:

Pentru sosul de iaurt tzatziki:

  • aproximativ 500 de grame de iaurt grecesc
  • 1 castravete, curăţat şi mărunţit
  • 1 ½ linguriţă de mărar uscat
  • 2 căţei de usturoi mărunţiţi
  • 1 linguriţă de oţet alb distilat
  • 1 linguriţă de suc de lămâie
  • 1 linguriţă de ulei de măsline extravirgin
  • sare şi piper, după gust

Pentru marinarea cărnii de pui:

  • 4 căţei de usturoi, mărunţiţi
  • sucul de la o lămâie
  • 2 linguriţe de oţet de vin roşu
  • 2 linguriţe de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriţă de oregano uscat

Pentru gyros:

  • 500 de grame de piept de pui fără piele şi os, tăiat în fâşii subţiri
  • 6 bucăţi de pita, rotunde
  • 1 linguriţă de ulei de măsline
  • 1 roşie tăiată feliuţe
  • 1 ceapă mărunţită
  • ½ salată verde tăiată mărunt

Modalitate de preparare:

  1. Începe prin a pregăti răcorosul şi proaspătul sos tzatziki. Dă prin blender toate ingredientele: castravetele, iaurtul, mărarul, usturoiul, oţetul, sucul de lămâie, sarea şi piperul. După ce obţii o compoziţie cremoasă, catifelată, pune la frigider.
  2. Amestecă cei patru căţei de usturoi, sucul de la o lămâie, oţetul de vin roşu, uleiul de măsline şi oregano într-un bol de ceramică încăpător. Condimentează cu sare şi piper, după gust.
  3. E gata soluţia pentru marinat. Scufundă în ea puiul, până ce acesta este acoperit în mod uniform. Protejează cu o folie de plastic şi adăposteşte în frigider pentru o oră, lăsând la marinat.
  4. Preîncălzeşte cuptorul. Scoate puiul de la frigider şi curăţă-l de excesul de mix pentru marinat. Introdu-l la cuptor, folosind o tavă acoperită cu hârtie de copt.
  5. Coace puiul până ce prinde o crustă aurie şi nu mai e roz în interior. Scoate carnea de la cuptor şi aşaz-o pe un bol pentru cinci minute.
  6. Între timp, pune pe foc mediu o tigaie şi încinge o linguriţă de ulei de măsline. Încălzeşte fiecare bucată de pită până ce devine caldă şi moale. Găzduieşte în pita primitoare şi aromată carnea, sosul Tzatziki, roşiile, ceapa şi salata verde.

Gyrosul grecesc se potriveşte de minune la un maraton cu seriale, unde îţi inviţi cele mai bune prietene sau la care te delectezi cu iubitul, şi e cea mai bună dovadă că fast-foodul nu trebuie neapărat să fie nesănătos.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoide de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!