Rețete delicioase
Înapoi la

Cum să faci poale-n brâu ca-n Moldova

Cum să faci poale-n brâu ca-n Moldova

Redactor Alexa Galgau

Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete deosebite
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Cum să faci poale-n brâu ca-n Moldova

Caracteristici

Deserturile cu brânză sunt printre preferatele românilor, iar brânzoaicele, sau poale-n brâu cum se mai numesc, sunt cele mai îndrăgite în Moldova. Aluatul delicios și fraged, umplut cu brânză de vaci fină, te va face să te îndrăgostești de acest desert minunat cu specific românesc. Așadar, nu mai sta pe gânduri și încearcă rețeta tradițională de poale-n brâu!

Fă poale-n brâu după rețeta originală

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină;
  • 250 ml lapte;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 2 ouă;
  • 60 g unt;
  • 100 g zahăr;
  • sare;
  • coajă de portocală/lămâie.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 350 g brânză de vaci;
  • 100 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de griș;
  • coaja de la o portocală;
  • 70 g stafide;
  • puțină sare;
  • zahăr vanilat (un plic);
  • gălbenușul de la un ou + puțin lapte.

Metoda de preparare:

  1. 1Mai întâi, te vei ocupa de aluat. Cerne făina o dată sau de două ori și pune drojdia proaspătă în centrul acesteia, după ce ai făcut o adâncitură în ea.
  2. Adaugă laptele călduț în fir subțire și începe să frămânți aluatul ușor, apoi adaugă restul ingredientelor (untul trebuie să fie adus la temperatura camerei). Acest aluat trebuie frământat destul de mult timp, până capătă o consistență elastică, apoi trebuie pus deoparte și lăsat într-un loc călduros (sau la soare) pentru 2 ore, timp în care se va dubla ca volum de la drojdie.
  3. Cât timp dospește aluatul, te vei ocupa de umplutura pentru poale-n brâu. Amestecă bine brânza de vaci cu celelalte ingrediente, până se omogenizează, apoi pune-o la rece.
  4. După ce trec cele două ore, dă cu făină o suprafață de lucru și răstoarnă aluatul pe aceasta, apoi întinde-l cu sucitorul până obții o foaie de circa 1 cm grosime sau puțin mai subțire (8 mm). Ia un cuțit și taie aluatul în pătrățele cu latura de 7-8 cm, apoi ia fiecare pătrat și pune în centrul lui umplutură cu brânză (cam o lingură). Ia două colțuri și lipește-le la mijloc, apoi lipește-le și pe celelalte două, astfel îmcât să creezi un pachețel pătrat. Repetă pașii până termini aluatul.
  5. Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și tapetează o tavă cu hârtie de copt, apoi pune în ea toate poalele-n brâu și mai lasă-le într-un loc călduros încă 30 de minute. După aceea, bate gălbenușul cu puțin lapte și, folosind o pensulă, unge poalele-n brâu cu acest mix. Lasă-le la cuptor pentru 20 de minute, până devin rumene.
  6. Scoate-le din cuptor, lasă-le la răcit 20 de minute, apoi presară peste ele zahăr pudră. Poalele-n brâu se pot servi cu gem sau cu lapte, ca desert sau ca gustare.

Desertul moldovenesc poale-n brâu merge de minune la orice ocazie, mai ales dacă vrei să faci o masă tradițională!

Încearcă și aceste două deserturi cu brânză delicioase: prăjitură cu brânză și afine și cheesecake!

Articolul urmator
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Bună de te lingi pe degete! Învață să faci cea mai bună tocăniță de toamnă, după rețeta lui chef Sorin Bontea
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.