Rețete delicioase
Înapoi la

Cum să pregătești rapid o masă festivă: trucuri din care să te inspiri

Cum să pregătești rapid o masă festivă: trucuri din care să te inspiri

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Dificultate:
Rețete deosebite
Cum să pregătești rapid o masă festivă: trucuri din care să te inspiri

Caracteristici

Nu e ușor să pregătești o masă festivă. Dimpotrivă, cu atât va mai dificil, cu cât va trebui să faci repede acest lucru. Găzduirea unei asemenea mese, fie că e vorba de un prânz sau de o cină, presupune multe activități consumatoare de timp. Vei avea nevoie să planifici cu atenție, să pregătești mai multe feluri de mâncare și să decorezi frumos masa. Din păcate, de sărbători ești mult mai ocupată decât de obicei, așa că e dificil să găsești timpul în care să faci toate aceste lucruri.

În aceste condiții, organizarea devine esențială. Pune în practică aceste trucuri atunci când găzduiești următoarea ta masă festivă, pentru un timp de pregătire mai scurt și invitați la fel de mulțumiți:

Automatizează procesul

Pentru ca mâncarea să fie gata cât mai repede, automatizează cât mai mult din etapele rețetelor. Folosește aparate care pot scurta din timpul de pregătire, așa cum sunt acești roboți de bucătărie cu funcții numeroase și complexe. Atunci când ai de tocat legume, de amestecat aluat, de mixat o compoziție sau de răzuit alimente, durează mai mult să faci totul manual.

De asemenea, folosește moduri de gătit care nu au nevoie de multă supraveghere. Spre exemplu, poți găti un fel de mâncare la slow cooker și unul la cuptor, ceea ce îți va lăsa mai mult timp liber pentru restul meniului.

Alege inteligent mâncarea

Mare parte din impresia pe care o va lăsa masa festivă asupra invitaților e dată de mâncare, dar aceasta e totodată și partea care îți va ocupa cel mai mult timp. De aceea, nu te grăbi când vine vorba de alegerea preparatelor pe care le vei servi. Creează din timp un plan cu rețete și calculează timpul total de pregătire.

Cu siguranță ai vrea să îți impresionezi invitații cu rețete noi și complexe, dar ar trebui să știi că acestea sunt, totodată, și cele care se pregătesc cel mai greu. Încearcă să obții un echilibru între mâncărurile deosebite și unele clasice, cu pregătire rapidă. Ca să fii eficientă, dar să faci o impresie puternică, ai nevoie de ambele. În plus, nu toată lumea apreciază un meniu complet original: unele persoane nu sunt foarte deschise către experiențe culinare noi. Prin urmare, asigură-te că meniul ales respectă un echilibru între rapid și complex, dar și între nou și tradițional.

Bineînțeles, rețetele trebuie să respecte și specificul ocaziei. De exemplu, de Paști poți alege un meniu care să includă:

  • Aperitive: un platou cu ouă roșii, brânzeturi, tartine și legume proaspete, frumos tăiate.
  • Felul principal: friptură de miel pregătită la cuptor sau slowcooker, cu garnituri rapide, precum: salată proaspătă cu dressing acrișor, cartofi la cuptor sau legume asortate.
  • Desert: un tort decorat cu elemente pascale (ouă, iepurași, flori sau culori pastelate), cu cupcakes asortate, sau opțiuni mai tradiționale, cum ar fi pasca sau checul.

Folosește decorațiuni tematice

Atunci când te uiți la masă și încăpere, contextul organizării mesei festive trebuie să fie clar. Folosește decorațiuni sugestive în raport cu ocazia, fie că e Paștele, Crăciunul, o zi de naștere sau aniversarea unui eveniment. Acestea pot include o față de masă în ton cu ocazia, lumânări în diferite forme, o vază cu un buchet de flori, șervețele asortate și mici decorațiuni așezate în locuri strategice de pe masă.

Pentru ca impactul să fie cel așteptat, ai nevoie de ordine și simetrie, care pornește de la veselă, pahare și tacâmuri. Dacă acestea sunt din seturi diferite sau nu sunt într-o condiție bună, îți pot compromite eforturile de decorare.

Aranjarea și decorarea mesei nu sunt etape la care să te grăbești, întrucât cer creativitate și ochi pentru detaliu. De aceea, e mai bine să le faci cu o zi înainte. Astfel, vei avea șansa să completezi elementele lipsă, dacă există, și vei reduce nivelul de stres din ziua mesei festive.

Articolul urmator
8 rețete cu rodie pe care sa le încerci iarna
8 rețete cu rodie pe care sa le încerci iarna

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.