Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se fac micii la cuptor, ca să iasă suculenți și gustoși?

Cum se fac micii la cuptor, ca să iasă suculenți și gustoși?

Redactor Raluca Margean

Timp de gătire:
45-60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Calorii:
500
Cum se fac micii la cuptor, ca să iasă suculenți și gustoși?

Caracteristici

Deși micii la cuptor sunt mai puțin populari decât cei preparați pe grătar, ei sunt la fel de delicioși și pot fi făcuți foarte ușor în casă. Rețeta pe care ți-o prezentăm în acest articol este una foarte simplă, dar ca să-ți iasă cei mai delicioși mici, trebuie să folosești carne proaspătă și să combini perfect ingredientele. Află în continuare ce trebuie să faci pentru a pregăti cei mai buni mici la cuptor!

Mici bine făcuți într-o oală

Mici la cuptor – ingrediente

De cele mai multe ori când vrei să gătești mici, este mai simplu să cumperi din comerț carnea tocată deja și tu doar să pui micii la cuptor sau pe grătar. Totuși, ca să fii sigură că ingredientele folosite sunt proaspete, cel mai bine ar fi să-ți prepari singură carnea pentru mici.

Carne crudă pentru mici

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru micii de casă:

  • 2 kg de carne de vită (pulpă)
  • 2 kg de carne de porc sau oaie (Poți alege fie doar carne de porc, fie oaie, fie amestec. Carnea trebuie să fie însă mai grasă -piept sau ceafă deoarece grăsimea face micii la cuptor mai pufoși și mai fragezi.)
  • 2 căpățâni de usturoi (sau mai puțin, în funcție de gustul fiecăruia)
  • 200 gr untură de porc (Acest ingredient este opțional, în funcție de gustul tău și de cât de grasă este carnea de porc sau oaie)
  • 2 lingurițe piper negru măcinat
  • 80 gr sare
  • 4 linguri de cimbru uscat
  • 40 boabe ienibahar măcinat
  • 2 lingurițe de boia de ardei dulce
  • 4 linguri de bicarbonat de sodiu
  • ½ l supă de oase sau apă rece

Mici la cuptor - mod de preparare

  1. Dă toată carnea prin mașina de tocat, împreună cu usturoiul.
  2. Adaugă restul ingredientelor alături de carnea tocată și amestecă bine.
  3. După ce ai amestecat, introdu carnea în frigider și las-o la rece peste noapte sau 24 de ore. În acest fel se întrepătrund bine toate aromele.
  4. După ce ai scos carnea din frigider, mai amestec-o încă o dată și mai adaugă ¼ pahar de apă rece, dacă este necesar. După aceea, las-o la temperatura camerei timp de aproximativ 30 de minute.
  5. Încălzește cuptorul la 200-250 de grade Celsius și formează micii. Este bine să nu-i faci prea subțiri deoarece se vor usca. De asemenea, micii la cuptor nu trebuie să fie foarte mari, pentru că riști să rămână cruzi pe interior.
  6. Unge micii cu puțin ulei și așează-i pe grătarul cuptorului, lăsând un spațiu suficient de mare între ei. Pune o tavă sub mici pentru a se scurge acolo toată grăsimea.
  7. Lasă micii la cuptor timp de 10-15 minute pe fiecare parte sau mai puțin, în funcție de cum sunt făcuți. Micii trebuie să fie puțin crocanți la exterior, moi și suculenți în interior.
  8. Când sunt gata, servește-i cu muștar și chifle proaspete și, bineînțeles bere, pentru doritori.

Mici la cuptor pe hârtie de copt

De obicei, micii la cuptor nu se aranjează pe hârtie de copt. Este recomandat să-i pui direct pe grilajul din interiorul cuptorului, iar dedesubt să așezi o tavă pentru a se scurge grăsimea de pe mici. Unele gospodine folosesc un truc excelent pentru a găti garnitura pentru mici. Tava poziționată sub mici se tapetează cu hârtie de copt și în ea se pun cartofi tăiați în felii mai groase. În acest fel, toată grăsimea de pe mici se scurge pe cartofi, oferindu-le o aromă deosebită.

Totuși, dacă vrei să-i prepari într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, trebuie să știi că și această metodă este una foarte bună. Aranjează micii în tavă la o distanță rezonabilă și unge fiecare bucată cu puțin ulei de măsline. Introdu tava în cuptor și pregătește un sos de usturoi cu care să mănânci micii.

Mici cu cartofi prăjiți și sos

Iată o rețetă delicioasă de sos de usturoi cu smântână:

Ingrediente:

  • 250 de grame de smântână
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • 3-4 căței de usturoi
  • Ulei de măsline
  • Sare

Mod de preparare:

  1. Pune usturoiul într-un mojar, adaugă semințele de chimen și sare și mărunțește bine.
  2. După ce ai mărunțit bine usturoiul, pune-l într-un bol și adaugă ulei. Amestecă bine.
  3. Adaugă treptat smântâna și amestecă până se omogenizează.
  4. Servește sosul cu micii și garnitura preferată, cartofi la cuptor sau cartofi prăjiți.

Mici la cuptor electric: la ce temperatură se fac?

Cea mai potrivită temperatură pentru micii la cuptor este de 200-250 de grade Celsius. Deoarece temperatura este ridicată, este important să nu faci micii prea subțiri, altfel se vor usca. De asemenea, grăsimea cărnii este esențială pentru a obține textura pufoasă a micilor pe interior. Dacă îți este frică să nu arzi micii, poți seta o temperatură mai mică, și anume de 180-200 de grade Celsius.

Mici la cuptor: timp de coacere

Mici și cartofi prăjiți pe platou

Carnea de porc are o mare rezistență la temperaturile mari ale cuptorului electric, însă micii nu ar trebui lăsați mai mult de 10-15 minute pe o parte. Dacă setezi o temperatură mai mică la cuptorul electric, timpul de coacere se poate prelungi cu câteva minute. Cel mai bine este să verifici din când în când micii, să vezi dacă sunt bine făcuți și să-i lași până ce obții o textură ușor crocantă la exterior și pufoasă la interior.

Mici la cuptor cu cartofi: o rețetă bună de te lingi pe degete

Poți pregăti micii la cuptor, fie pe grătar, fie într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În prima variantă, poți pune cartofii sub mici, astfel încât toată grăsimea să se scurgă pe ei. Dacă folosești tava de copt, poți pune micii alături de cartofi. Chiar dacă stau înghesuiți, se vor face foarte bine.

După ce ai pregătit carnea pentru mici, iată cum să gătești cartofii ca să-ți iasă o mâncare super delicioasă:

Ingrediente:

  • 4-5 cartofi tăiați în 4 sferturi
  • 1 cățel de usturoi mărunțit
  • 1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • ½ de linguriță de turmeric
  • Sare
  • Pătrunjel uscat
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

  1. Taie fiecare cartof în 4 bucăți și pune-i într-un bol mare.
  2. Adaugă peste cartofi usturoiul tocat, piperul, sarea, turmericul pătrunjelul uscat și uleiul de măsline și amestecă bine.
  3. Tapetează tava cu hârtia de copt și adaugă micii la cuptor, aranjându-i la o distanță rezonabilă. În spațiul dintre mici, pune cartofii condimentați.
  4. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius și lasă-i să se gătească timp de 30-40 de minute, întorcând micii pe toate părțile.
  5. Când sunt gata, scoate-i din cuptor și servește-i cu o salată de crudități.

Așadar, micii la cuptor reprezintă o alternativă foarte bună la cei făcuți la grătar. Dacă îți plac mâncărurile la cuptor, citește și: 3 rețete la cuptor gata în mai puțin de 30 minute

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.