Rețete delicioase
Înapoi la

Cum se prepară și cum se bea cafeaua verde?

Roxana R

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Fierbere
Cum se prepară și cum se bea cafeaua verde?

Caracteristici

Cafeaua verde este o adevărată minune pentru sănătate, deoarece conține vitamine și antioxidanți. Din păcate, puțini știu cum trebuie preparată și băută această cafea.

Potrivit unui studiu recent, cafeaua verde conține antioxidanți de 500 de ori mai puternici decât vitamina C. Acești compuși devin și mai activi dacă boabele sunt fierte în apă, la o temperatură moderată. De asemenea, învelișul boabelor verzi conține acid clorogenic, substanță care accelerează metabolismul și ajută la arderea grăsimilor, prin urmare contribuie la pierderea în greutate. Iată de ce cafeaua verde este bună pentru sănătate! Poate fi însă și o băutură foarte plăcută la gust, dacă știi câteva secrete privind prepararea ei.

Cafeaua este o băutură foarte complexă, gustul specific fiind dat de peste 40 de subtanțe diferite pe care le conține. Totodată, este o substanță polifazică, adică se schimbă constant în timp ce este preparată, inclusiv după ce este fiartă și pusă în ceașcă.

boabe de cafea verde

Atenție însă! Cafeaua verde crudă conține substanțe care nu sunt sănătoase, deci nu trebuie să bei apa în care ai pus pur și simplu aceste boabe, la temperatura camerei. Ele trebuie neapărat să fie fierte! Boabele prăjite de cafea conțin cantități mai mici de antioxidanți, de aceea este mai bine să beai cafea din boabe verzi sau doar puțin prăjite. Temperatura la care fierb boabele de cafea nu este foarte ridicată, prin urmare substanțele nutritive pe care le conține nu vor fi distruse de apa fierbinte. Pe de altă parte, dacă fierbi prea mult timp boabele de cafea, cafeina din ele va fi eliminată în apă. Vei obține o băutură foarte amăruie, neplăcută la gust și foarte energizantă.

Cele mai bune boabe de cafea verde sunt cele cultivate la mare altitudine. Două sortimente foarte gustoase și ecologice sunt cele din Papua Noue Guinee și Costa Tarrazu (din Costa Rica). Aceasta din urmă este crescută la o altitudine de peste 1.800 de metri.

cafea verde

Cum se prepară cafeaua verde

  1. Pentru a fierbe corect boabele de cafea verde, trebuie să folosești un ibric curat. Pune la fiert o ceașcă de boabe. Le poți spăla înainte, dacă vrei, însă foarte repede și fără să le freci în palme, ca să nu elimini coaja argintie de pe ele, care conține cele mai multe substanțe nutritive. Pune o parte de boabe și trei părți de apă. Astfel, pentru o ceașă de boabe adaugă 3 cești de apă și pune la fiert în ibric.
  2. Focul trebuie să fie mare până când apa începe să fiarbă, apoi trebuie redus focul la minimum. Boabele trebuie să fiarbă numai 12 minute. Trebuie să amesteci din când în când boabele, ca să nu stea nemișcate pe fundul ibricului.
  3. După 12 minute ia ibricul de pe foc și scurge apa printr-o sită într-un borcan sau în alt recipient unde o poți păstra. Lasă apa la răcit puțin, apoi o poți pune în frigider. Poți arunca boabele sau le poți păstra la frigider, ca să le mai folosești o singură dată în același mod, după câteva zile. Apoi trebuie neapărat aruncate.
  4. Băutura astfel obținută din cafea verde poate fi păstrată timp de 2-3 zile în frigider sau congelată mai multe săptămâni. Poți folosi acest extract de cafea verde și la gătit, ca ingredient care poate fi adăugat în supă sau peste orezul fiert.

Iată cât de simplu este să prepari o băutură gustoasă și sănătoasă din cafea verde! 

Vezi și De ce nu este bine să bei cafea în fiecare zi

Surse foto: iStock

Articolul urmator Caisata de casă sau lichiorul de caise: vezi cum se prepară delicioasa băutură

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.