De ce nu este bine să bei cafea în fiecare zi

De ce nu este bine să bei cafea în fiecare zi

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Să beau cafea sau să renunț la ea? Aceasta este întrebarea pe care majoritatea persoanelor și-o pun atunci când realizează că au dezvoltat o dependență față de această băutură energizantă.

Suntem atrași de mirosuri îmbietoare și de combinații de arome în reclamele pe care le vedem zilnic, încât ne este greu să ne imaginăm că acest prieten de nădejde ne poate crea probleme de sănătate.

Deși cofeina este cunoscută pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului, se pare că ceilalți compuși ce se găsesc în cafea ne pot crea adevărate probleme de sănătate. Cafeaua poate influența apariția bolilor cardiovasculare, ne poate afecta somnul și ne poate face să fim nervoși și anxioși.

femeie care bea cafea

Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când bei cafea

În primele 10 minute de la consumarea cafelei, cafeina intră în sânge, iar presiunea sângelui și tensiunea cresc.

După 20 de minute, începi să devii mult mai alert, iar nivelul tău de concentrare este îmbunătățit. De aceea oamenii care consumă această băutură o iubesc atât de mult.

După 30 de minute, abilitățile tale ating apogeul. În 12 ore, lucrurile revin la normal. Dar, după acest interval, apar și simptomele dependenței de cofeină.

Iată de ce nu este bine să bei cafea în fiecare zi!

Calitatea somnului are de suferit

Cofeina este un agent natural care ne stimulează creierul. Acest lucru înseamnă că atunci când vom dori să dormim, creierul nostru va continua să emită și să primească semnale. Chiar dacă nu bei cafea seara, cantitatea pe care ai consumat-o de dimineață îți poate afecta somnul. Cum? Conform studiilor, cafeaua blochează acele substanțe din creier care induc somnul și crește producția de adrenalină, conform harvard.edu.

Cafeaua zilnică nu îți va mai oferi același nivel de energie

Majoritatea persoanelor beau cafea dimineață deoarece au nevoie de un rezervor suplimentar de energie pentru a funcționa. Totuși după un timp organismul creează o toleranță la această băutură, iar beneficiile cafelei sunt reduse considerabil, așa cum putem vedea și în studiul prezentat de harvardmagazine.com. Doar dacă nu vei bea cafea în fiecare zi, vei vedea cum aceasta va da rezultate când vei avea nevoie.

Consumul regulat afectează dinții

Este nevoie doar de o ceașcă de cafea pe zi pentru ca dinții să capete acea culoare gălbuie, conform specialistilor. Este bine știut faptul că licoarea energizantă are aceste efect asupra danturii, așa că, dacă nu dorești să ai pete pe dinți, ar fi bine să nu exagerezi cu consumul de cafea.

Ai palpitații

Deoarece cofeina este un stimulent natural, consumul regulat te poate face să tremuri, conform mouthhealhty.com. Corpul tău îți va da reacții involuntare și vei vedea cum nu îți vei mai putea controla mâinile. Reducerea cantității de cafea te poate ajuta să eviți această neplăcere.

barbat dezamagit la serviciu

Crește tensiunea

Când nu vei mai bea cafea în fiecare zi, vei observa că nu vei mai avea palpitații și că starea ta generală de sănătate va fi cu mult îmbunătățită. Astfel, vei reduce riscul de a dezvolta afecțiuni ale inimii. Nu se cunosc cauzele exacte ale acestui efect pe care îl are cafeaua asupra tensiunii însă, conform mayoclinic.org, sunt cercetători care au descoprit că un compus din cofeină duce la blocarea unui hormon ce determină relaxarea arterelor. 

Cum să reduci consumul de cafea

Încearcă să înlocuiești cafeaua cu ceai verde în diminețile în care vei simți că ai nevoie de o cantitate de energie în plus. De asemenea, nu încerca să reduci brusc cantitatea de cofeină. Reducerea cantității de cafea trebuie să se facă cu pași mici, dar siguri. Atunci când îți prepari cafeaua sau când ți-o cumperi, încearcă să alegi varianta cu mult lapte.

Articolul urmator
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Ce fel de cafea esti?
Incepe quiz
Ce fel de cafea esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (58)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.