Care este cea mai bună oră la care să îți bei cafeaua

Care este cea mai bună oră la care să îți bei cafeaua

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Pentru unele persoane, cafeaua este stimulentul indispensabil de zi cu zi, care le ajută să se trezească. Efectele pe care această băutură energizantă le are asupra organismului nostru sunt știute de toată lumea, iar beneficiile acesteia le simțim pe propria piele. Totuși, unele persoane fac abuz de cafea și înlocuiesc chiar și mesele esențiale ale zilei cu această licoare.

Dacă te gândeai până acum că poți bea cafea oricând ai nevoie, pe durata întregii zile, află că poți să consumi această băutură doar în anumite intervale. Prea multă cafea strică, iar atunci când nu se ține cont de aceste ore la care ar trebui să o bei, organismul tău va avea și mai mult de suferit. Tocmai de aceea este esențial să știi care este cel mai bun interval în care să îți bei cafeaua, conform specialiștilor.

femei care beau cafea

Iată care este cea mai bună oră la care să îți bei cafeaua!

Te ridici din pat cu părul ciufulit și cu ochii întredeschiși iar singurul lucru pe care îl ai în minte este... cafea! Foarte mulți oameni recurg la această băutură atunci când se dau jos din pat pentru a se putea trezi și pentru a se pregăti la timp pentru o zi de muncă. Totuși cafeaua nu este cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl consumi dis-de-dimineață, potrivit științei.

Cafeaua consumată în intervalele orare nepotrivite poate să îți creeze multe probleme. Trebuie să știi în primul rând ce cantitate de cafea este normal să bei în fiecare zi, și abia apoi să vezi ce ore alegi pentru a face acest lucru. Cafeaua provoacă dependență și probleme cu somnul. Astfel, deși ai crede că îți dă energie, în cantități mari această băutură mai mult te epuizează.

tabel consum cafea

Așa cum poți vedea și în graficul de mai sus, cea mai bună oră la care să îți bei cafeaua este între 9:30-11:30 și 13:00-17:00. Farmacologia, știința care studiază interacțiunea dintre un medicament și organism, a studiat și cum reacționează corpul nostru la ”întâlnirea” cu cafeua și a ajuns la câteva concluzii.

Cortizolul, hormonul care este produs ca răspuns la stres, este la cel mai ridicat nivel între 8:00 și 9:00 dimineața, dar și între 17:30 și 18:00. În aceste intervale cafeaua ne poate înrăutăți starea de nervozitate și de agitație, și de aceea consumarea acesteia trebuie evitată, conform gizmodo.com.

Cea mai bună oră la care să îți bei cafeaua este, de fapt, ora la care nivelul de cortizol este cel mai scăzut. În aceste intervale este bine să îți iei porția de energia pentru a lucra mai eficient. Doar în acest caz cafeaua te poate ajuta cu adevărat și te poate energiza.

De asemenea, cantitatea de cafea pe care o consumi nu trebuie să depășească două cești pe zi, pentru a evita dezvoltarea unei dependențe. Dacă vrei să ai un somn odihnitor și să ai cât mai puține nopți albe, încearcă să nu mai consumi licoarea după ora 17:00.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.