Cum se fierb ouale conform oamenilor de stiinta
Cuprins
Iti este pofta sa inmoi o felie de paine prajita in galbenusul auriu al unui ou fiert perfect? Ouale fierte ar trebui sa fie unul dintre cele mai simple retete culinare, dar adesea sfarsim prin a obtine rezultate dezamagitoare. Galbenusul este prea moale sau, dimpotriva, capata o textura cauciucata, albusul nu se coaguleaza suficient ori coaja devine imposibil de curatat.
Pentru a pune capat acestei dileme, bucatarul chef J. Kenji Lopez-Alt a decis sa gaseasca raspunsul intrebarii „cum se fierb ouale”, urmand principii stiintifice. Afla, in continuare, cum se fierb ouale pentru a obtine consistenta perfecta!
Motivul pentru care poate fi atat de dificil sa obtii un ou fiert cu o consistenta perfecta se datoreaza compozitiei oului. In realitate, un ou este format din doua substante distincte, cu puncte diferite de fierbere. Temperatura perfecta pentru ca albusul sa se solidifice fara a deveni cauciucat este de 82 de grade Celsius, in timp ce temperatura ideala pentru galbenus este de 77 de grade Celsius. Odata depasit acest prag, galbenusul tinde sa devina uscat si sfaramicios, iar hidrogenul sulfurat din albus si fierul din galbenus reactioneaza, conferind oului o paloare verzuie.
Astfel, ar trebui sa fierbi galbenusul si albusul la temperaturi diferite pentru a obtine textura ideala. Insa bucatarul-chef J. Kenji Lopez-Alt a descoperit o metoda mai simpla care demonstreaza cum se fierb ouale pentru a obtine rezultatul dorit, de fiecare data.
Cum se fierb ouale conform oamenilor de stiinta?
J. Kenji Lopez-Alt
Celebrul bucatar american si autor al cartii The Food Lab: Better Home Cooking Through Science a scufundat mai multe oua in apa clocotita timp de 30 de secunde, astfel incat albusul sa se coaguleze fara a se lipi de coaja. Apoi a adaugat mai multe cuburi de gheata pentru a reduce temperatura, inainte de a continua sa gateasca ouale la foc mic. Pentru a-si testa metoda si a stabili cu precizie cat si cum se fierb ouale perfecte, Lopez-Alt a scos cate un ou la fiecare 30 de secunde, pentru a-i verifica textura. Iata care au fost rezultatele:
Insa nu trebuie sa devii expert in gastronomia moleculara pentru a descoperi cum se fierb ouale pentru un mic-dejun excelent. Daca trucul care iti arata cum se fierb ouale conform stiintei ti se pare prea complicat pentru a-l pune in aplicare intr-o dimineata agitata, poti folosi doar principiul metodei gandite de J. Kenji Lopez-Alt. Pentru a te convinge si tu cum se fierb ouale astfel incat galbenusul sa fie gatit, iar albusul sa ramana fraged, pune ouale in apa care clocoteste si lasa-le sa fiarba timp de 30 de secunde. Adauga apa rece sau gheata pentru a scadea temperatura, apoi lasa-le sa ajunga din nou la punctul de fierbere si continua sa le gatesti pentru inca 7-9 minute, in functie de preferintele tale.
Acum stii cum se fierb ouale conform oamenilor de stiinta, asa ca pune in aplicare noile cunostinte incercand o reteta delicioasa cu oua fierte!
Sursa foto: seriouseats.co, brightside.me