Rețete delicioase
Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Dicţionar culinar: ce este amuse bouche? Iată 10 reţete uşor de făcut și acasă

Luni, 18.11.2019
de Andreea Baluteanu
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Rețete la tigaie
Fără coacere
La frigider
Dicţionar culinar: ce este amuse bouche? Iată 10 reţete uşor de făcut și acasă

Caracteristici

Ți-a propus vreodată cineva să îți ofere un amuse bouche și ai refuzat contrariată, temându-te de ceea ce vei primi? E posibil să fi comis o greșeală, deoarece amuse bouche sunt pur și simplu delicioase, o savoare a bucătăriei franceze (și nu numai).

Află de mai jos ce reprezintă acest preparat culinar care ne lasă gura apă, dar și câteva exemple de rețete de amuse bouche cu care vei face furori de aceste sărbători! Pregătește-te să intri într-o nouă lume a gastronomiei, fiindcă viața ta va fi cu totul alta după ce vei face cunoștință cu amuse bouche!

Amuse bouche: ce semnifică și de unde provine

Tradus literal „,amuză gura” și aproximativ, dar mult mai semnificativ, „încântare a gurii”, amuse bouche este un aperitiv de mici dimensiuni pe care îl poți ține într-o singură mână sau îl poți consuma dintr-o îmbucătură. Termenul a apărut în anii '80 în meniurile din bucătăria franceză, iar preparatul pare să fi fost inspirat de gastronomia japoneză.

Dacă mergi în Franța, află că termenul popular care desemnează amuse bouche este amuse-gueule (gueule este o denumire familiară a gurii, sensul propriu fiind acela de bot sau rât de animal). Pe meleagurile francofone, titulatura de amuse bouche nu mai este regăsită decât în meniurile restaurantelor.

Diferența clasică dintre amuse bouche și hors d'œuvre (aperitiv), cu care mai este comparat, e aceea că amuse bouche nu poate fi comandat separat și este în general oferit gratis de către bucătarul-șef al locației. Ambele feluri sunt însă considerate antreuri pentru un preparat principal și rețin, în general, ingrediente asemănătoare.

Firește că acasă, între amuse bouche și un aperitiv, nu va fi nicio diferență. Cele două feluri prezintă aceleași caracteristici: sunt savuroase, practice, pot fi consumate în timp ce socializezi și sunt preparatul-vedetă atât la mesele formale, încărcate de bunătăți, dar și la petrecerile în familie în care invitații sunt deja „ghiftuiți”. Pregătește-le pe post de încântare a simțurilor de Crăciun, atunci când vă adunați să vă oferiți cadourile, sau de Revelion, dacă vrei să răsfeți oaspeți care au mai frecventat și alte petreceri. Desigur, le poți folosi în continuare și pe post de aperitiv!

10 rețete de amuse bouche care îți lasă gura apă

Amuse bouche sunt atât de diverse, încât ai cu siguranță de unde alege. Poți opta pentru canapés (tartine cu felii de pâine sau crackers acoperite cu ingrediente savuroase), pentru ouă umplute, crochete, frigărui sau tot felul de alimente învelite în bacon.

Într-adevăr, poate cea mai importantă trăsătură a unei amuse bouche este ingeniozitatea. Există rețete clasice, desigur, dar noi te îndemnăm să te joci cu ele. Cheia unui amuse bouche este creativitatea: preparatele trebuie să fie savuroase, dar și aspectuoase și pline de imaginație. Iată ce rețete îți recomandăm în rândurile de mai jos, atât pentru vegetarieni, cât și pentru carnivori!

tartine cu somon

Canapés cu somon afumat și cremă de brânză

Iată una dintre rețetele clasice de amuse bouche.

Ingrediente:

  • 450 de grame de somon afumat sălbatic
  • o franzelă (este mai ușor de tăiat în felii rotunde)
  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 2 legături de arpagic
  • 2 legături de mărar
  • 1 linguriță de piper boabe
  • ½ de cană de ulei de măsline
  • ½ de lămâie feliată

Modalitate de preparare:

  1. Lasă la marinat peste noapte somonul în ulei de măsline cu piper, jumătate din mărar și din arpagic și feliile de lămâie.
  2. În ziua servirii, scoate din frigider crema de brânză și las-o să ajungă la temperatura camerei.
  3. Taie pâinea în felii rotunde cu diametrul de circa 2,5 cm.
  4. Unge fiecare felie de pâine cu cremă de brânză, pune deasupra o bucățică de somon și presară mărar.
  5. Decorează farfuria de amuse bouche cu restul de arpagic tăiat mărunt.

Ouă umplute cu ardei Jalapeño

Condimentată și distractivă, această rețetă de amuse bouche va face furori la petreceri.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 2-4 ardei Jalapeño verzi tăiați mărunt, cu tot cu semințe
  • 3 linguri de maioneză
  • 1 linguriță de ceapă pudră
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de sos de ardei roșu (dacă nu ai la îndemână, îl poți înlocui cu oțet sau oțet de orez)
  • coriandru

Modalitate de preparare:

  1. Fierbe ouăle până ce ajung tari.
  2. Descojește ouăle și scoate gălbenușul, pe care îl vei pune deoparte.
  3. Pisează mărunt gălbenușul cu o furculiță.
  4. Adaugă maioneza, pudra de ceapă, piperul și sosul de ardei iute peste ardeii tăiați mărunt și mixează bine.
  5. Umple fiecare albuș de ou cu amestecul de mai sus.
  6. Servește cu coriandru.

Chifteluțe asiatice de porc și vită

Un pic de savoare orientală nu strică niciodată atunci când e vorba despre amuse bouche.

Ingrediente:

  • 12 chifteluțe din carne de porc și de vită (le poți prepara tu sau le poți cumpăra de la raionul de semipreparate; poți pregăti, de asemenea, și chifteluțe de curcan sau de pui)
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură de ghimbir și usturoi date pe răzătoare și amestecate
  • 1 lingură de pastă tamarind
  • 1 linguriță de pastă de chili sau ½ de linguriță de pudră de ardei cayenne
  • 1 ½ lingură de sos de soia
  • 1 linguriță de pudră de ceapă
  • 1 lingură de sos Sriracha
  • 2 lingurițe de oțet de orez
  • semințe de susan

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă într-o tigaie toate ingredientele, mai puțin chifteluțele și susanul.
  2. Mixează bine în timp ce încălzești la foc mic.
  3. Amestecă sosul până ce scade. Poți păstra mixul și mai lichid, dacă preferi, dar ține cont că, pe măsură ce este mai dens, cu atât va adera mai bine la suprafața chiftelelor.
  4. Adaugă chiftelele și acoperă-le cu generozitate cu sosul care încântă deja papilele gustative.
  5. Scoate chiftelele și lasă-le la răcit pe o tavă.
  6. Servește la temperatura camerei după ce ai decorat acest amuse bouche cu semințe de susan.

Canapés cu caise

Iată rețeta perfectă de amuse bouche delicios și savuros!

Ingrediente:

  • 8 caise întregi uscate
  • 2 lingurițe de brânză de capră moale
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 4 migdale prăjite, tăiate bucățele
  • 8 frunze de rozmarin proaspăt

Modalitate de preparare:

  1. Așază caisele pe o tavă.
  2. Unge fiecare fruct cu aproximativ un sfert de linguriță de brânză de capră și macină peste piper.
  3. Presară pe deasupra câteva bucățele de migdale și o frunză de rozmarin.

Mini-chifteluțe din brânză

Iată rețeta de amuse bouche perfectă pentru iubitorii de brânză!

Ingrediente:

  • cremă de brânză (aproximativ 200 de grame)
  • ¾ cană de brânză cu mucegai dată pe răzătoare
  • ¾ cană de afine uscate mărunțite
  • ¾ cană de nuci pecan pisate mărunt

Modalitate de preparare:

  1. Amestecă brânza la temperatura camerei cu o spatulă sau cu o lingură.
  2. Mixează afinele și formează bulgărași sau chifteluțe de mici dimensiuni.
  3. Lasă la frigider timp de 30 de minute ca să se întărească.
  4. Dă chifteluțele prin nucile pecan pisate mărunt și decorează cu scobitori.

chiftelute cu branza

Canapés cu salată de avocado și ridichi

Iată o rețetă de amuse bouche minunată pentru vegetarieni!

Ingrediente:

  • feliuțe de pâine rotunde de aproximativ 2,5 cm
  • o legătură de ridichi feliate mărunt
  • 2 avocado
  • 2 mere
  • sucul de la o lămâie
  • 2 lingurițe de oțet de vin roșu
  • 2 lingurițe de miere
  • 1 ½ linguriță de fulgi de ardei iute
  • 1 linguriță de sare
  • ulei de măsline
  • arpagic

Modalitate de preparare:

  1. Prăjește feliuțele de pâine în ulei de măsline până ce devin crocante.
  2. Prepară salata de avocado amestecând avocado cu merele tăiate bucățele, sucul de lămâie, oțetul, mierea, fulgii de ardei și sarea.
  3. Prăjește ridichile în ulei de măsline până ce deprind o crustă maro-aurie pe ambele părți.
  4. Unge feliile de pâine cu salata de avocado și decorează cu ridichi și arpagic tăiat mărunt.

Canapés cu zmeură și busuioc

Mai jos, rețeta de amuse bouche perfectă pentru vară!

Ingrediente:

  • 2 linguri de cremă de brânză
  • 2 linguri de smântână
  • 1 linguriță de oțet balsamic (sau o jumătate, dacă nu îți place „acreala”)
  • sare
  • 20 de biscuiți crackers
  • 20 de fructe de zmeură
  • 20 de frunze micuțe de busuioc

Modalitate de preparare:

  1. Într-un bol micuț amestecă bine crema de brânză cu smântâna și cu oțetul. Gustă și mai adaugă oțet, dacă resimți nevoia, dar nu mai mult de o linguriță. Sărează mixul tău magic.
  2. Unge biscuiții crackers cu un strop din mixul de brânză și acoperă cu zmeură și frunze de busuioc.

Salată Caprese învelită în Prosciuttto

Poftești la o amuse bouche cu specific italian? Iat-o!

Ingrediente:

  • 4 feliuțe subțiri de Prosciuttto tăiate în patru
  • 8 frunze de busuioc înjumătățite
  • 8 biluțe de mozzarella tăiate pe jumătate
  • 8 roșii cherry tăiate pe jumătate și condimentate imediat cu sare și piper
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de oțet
  • sare Kosher și piper proaspăt

Modalitate de preparare:

  1. Taie toate ingredientele după cum ți-am subliniat mai sus.
  2. Așază pe fiecare felie de prosciutto puțin busuioc, roșii și mozzarella și apoi rulează bucata de șuncă peste conținut.
  3. Fixează amuse bouche-ul cu o scobitoare și servește cu ulei de măsline și oțet stropite pe deasupra.

Mascarpone învelit în somon

Acest amuse bouche e gata cât ai clipi și e devorat cât ai spune „deliciu”.

Ingrediente:

  • 220 de grame de somon, de preferință feliat
  • 350 de grame de mascarpone
  • 1/3 cană de arpagic tăiat mărunt
  • 1/3 cană de mărar mărunțit
  • piper
  • sare

Modalitate de preparare:

  1. Taie somonul în feliuțe subțiri și plasează fiecare feliuță pe un fund de lemn.
  2. Așază în mijlocul feliei de pește o linguriță de mascarpone.
  3. Presară pe deasupra arpagic și mărar.
  4. Formează rulourile și așază-le pe platou.
  5. Condimentează cu sare și piper.

Mini-ardei grași umpluți cu humus

Renunță la brânza feta și vei obține un nou amuse bouche perfect pentru vegetarieni!

Ingrediente:

  • 300 de grame de humus
  • 2-3 cepe tăiate mărunt
  • ¼ cană de brânză feta pasată cu furculița (opțional)
  • piper
  • 450 de grame de ardei grași mici

Modalitate de preparare:

  1. Mixează humusul cu ceapa, brânza feta și piperul. Pune la frigider pentru câteva ore.
  2. Taie capătul ardeilor, scoate semințele, apoi umple-i cu mixul de humus.

Abia așteptăm să aflăm dacă ți-au plăcut rețetele noastre de amuse bouche! Vei încerca aceste aperitive?

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    Ai nevoie de un SFAT?

    Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

    întreabă

    LIKE si intra in universul divelor!