Rețete delicioase Înapoi la

Baci di dama – un desert tradițional Italian

Joi, 17.08.2017
de Andreea Marinescu
Timp de gătire:
Peste 60 minute
Porții:
8-10 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Modalitate de preparare:
Retețe la cuptor
Baci di dama – un desert tradițional Italian

Caracteristici

Baci di dama este desertul pe care ți-l dorești atunci când ești cu persoana iubită lângă tine. Este acea înghițitură care combină gustul de migdale cu ciocolată și care îți răscolește toate simțurile.

Este un desert tradițional italian. Născut pe la mijlocul anilor 1800 la Tortona, este unul dintre produsele piemonteze cele mai cunoscute. Legenda spune că a fost creat de un cofetar la cererea lui Vittorio Emanuele II, regele Italiei din acea vreme, care își dorea un desert nou. Numele l-a primit ca urmare a formei pe care o are: doi biscuiți mici, rotunzi, uniți de un strat de ciocolată, ca într-un sărut.

Pentru mine, Baci di dama reprezintă Italia, cu tot ce are mai bun în ea. Italia nu înseamnă doar pizza și paste sau poate faimoasa gelato. Italia înseamnă cucina italiana – bucătăria de acasă care a ajuns la nivel de ”fine dining”. Și ce bucătărie nu are și o cofetărie-patiserie de înaltă clasă? Unul dintre deliciile aceste cofetarii este prezentat mai jos și puteți să îl faceți acasă.

Baci di dama

Ingrediente:

-migdale blanșate 150g; 
-unt 150 g; 
-făină 150g; 
-coaja de la o portocală (eu am folosit lime); 
-zahăr 110g; 
-vanilie extract 1 linguriță; 
-ciocolată 200g (eu am folosit 140g cicolata neagră 74% și ciocolată pralină 60g); 
-smântână lichidă 35% 200g; 
-unt 30g; 
-puțină nucșoară rasă.

Mod de preparare

1. Migdalele fără coajă, blanșate, crude, se pun împreună cu zahărul într-un blender (food processor) și se toacă cât mai mărunt. Zahărul preia astfel o parte din uleiul pe care îl eliberează migdalele.

2. Într-un vas separat, se pun făina și untul tăiat cubulețe ușor înmuiat. Peste acestea, se adaugă amestecul de zahăr și migdale, coajă rasă de lime, vanilie și un vârf de sare. Se frământă cu degetele amestecul din vas pană se obține o cocă consistentă și omogenă.

3. Aceasta se învelește într-o folie alimentară și se dă cel puțin o oră la frigider. Eu am lăsat să stea peste noapte.

4. Coca scoasă de la frigider se face bastonașe din care se taie bucăți de 5-7 g. Cu mâna, se formează bile care se pun într-o tavă pe hârtie de copt. Bilele se dau la frigider pentru 30 de minute.

5. După ce au stat la răcit, biscuiții se scot de la frigider și se pun în cuptorul încins la 160 C pentru 20 de minute. Dacă e cuptor cu ventilație, se poate reduce temperatura la 135-140 C și se lasă cam 25 de minute. Trebuie urmărit ca biscuiții să nu capete culoarea aurie și să rămână albi, cu o culoare galben-aurie doar la bază.

6. În timp ce stau la cuptor, se prepară o cremă ganache cu ciocolată. Se pun smântâna și untul la fiert într-un vas rezistent la foc. În alt vas se pune ciocolata tăiată bucăți. În momentul în care smântâna începe să fiarbă, se ia de pe foc și se adaugă peste ciocolata bucăți. Se amestecă până se topește toată ciocolata și se obține o cremă lucioasă și omogenă.

7.Lăsați crema și biscuiții la răcit. După ce crema și biscuiții s-au răcit, puteți începe să montați prăjiturile.

8. Cu un poș se pune o cantitate mică de ganache între doi biscuiți. Se continuă așa până sunt ”împerecheați” toți.

Merită să încercați acest desert! Doar așa papilele voastre vor fi răsfățate cu cele mai fine arome ale Italiei. 

Dacă te-au cucerit ”baci di dama” și vrei să încerci și alte rețete intră aici.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!