Rețete delicioase
Înapoi la

Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante

Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante

Redactor Raluca Margean

Vinul fiert este una dintre cele mai populare băuturi în perioada sărbătorilor de iarnă. Are un gust fabulos, te încălzește rapid într-o seară friguroasă și îți face casa să miroasă incredibil de bine. Îl poți prepara atunci când vrei o seară romantică în doi, dar și când vin prietenii la tine în vizită. Dacă adaugi condimentele potrivite, vinul fiert pregătit în casă este cea mai bună băutură caldă din lume!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Calorii:
400
Condimente pentru vin fiert: care sunt cele mai bune variante

Caracteristici

O scurtă istorie a vinului fiert

Înainte de a afla câteva rețete excelente de vin fiert, este interesant să afli că această băutură caldă își are originile acum mai bine de 2.000 de ani în urmă, în Imperiul Roman, mai exact în anul 20 d.Hr. Pentru a face vin fiert, romanii puneau mierea la fiert în vin, apoi adăugau condimente (piper, dafin, șofran) și curmale.

În secolul al XII-lea, o băutură numită „vin condimentat”, urmând același proces de fabricație ca vinul roman, era foarte răspândită în Franța și Spania.

În secolul al XIII-lea, faima vinului fiert era atât de mare, încât și regele Angliei de la acea vreme, Henric al III-lea, îl servea la masa lui.  

În anii 1890 a început să apară tradiția vinului fiert în perioada Crăciunului, în special datorită piețelor tradiționale de Crăciun din Germania, unde fiecare comerciant oferea vin fiert fabricat de el, cu un design de etichetă specific fiecăruia.

Astăzi, această băutură este populară în toate colțurile lumii, iar fiecare țară are o rețetă specială de vin fiert, cu condimente diverse și gusturi originale.

Oală cu vin roșu fiert
Sursa foto: Pexels.com

Iată câteva exemple de ingrediente specifice pentru mai multe țări:

În Letonia - vinul fiert se face adăugând Black Balsam, un lichior negru de la Riga.

În Ungaria - se folosește vinul local Egri Bikaver, la care se adaugă diverse condimente, precum scorțișoară și cuișoare.

În Bulgaria - se adaugă miere, mere si citrice.

În Moldova - vinul fiert se numește Izvar, se pregătește cu vin roșu de casă, miere, piper negru și scorțișoară.

În Suedia și Scandinavia - ingredientele principale sunt vin roșu, zahăr, scorțișoară, cardamom, ghimbir și cuișoare. Se mai adaugă uneori vodcă, aquavit sau coniac.

În Alsacia - vinul fiert alsacian este făcut în mod tradițional din vin alb, Riesling sau Pinot Blanc.

În Brazilia -vinul este servit în timpul Fiesta Junina și se consumă cu ghimbir, zahăr, scorțișoară și cuișoare.  

În Turcia - vinul fiert se face cu zahăr, portocale și lămâie.​

Cum prepari cel mai bun vin fiert?

Sunt nenumărate moduri de a prepara vinul fiert, în funcție de gusturile fiecăruia. Rețeta de mai jos este împrumutată de la celebrul Jamie Oliver și include ingrediente delicioase precum clementine și condimente savuroase precum anason și scorțișoară. Iată cât de ușor se prepară!

Două pahare cu vin fiert
Sursa foto: Pixabay.com

Ingrediente:

  • 2 clementine
  • 1 lămâie
  • 1 lime
  • 200 g zahăr tos
  • 6 cuișoare întregi
  • 1 baton de scorțișoară
  • 3 frunze de dafin proaspete
  • 1 plic de nucșoară măcinată
  • 1 păstaie de vanilie
  • 2 sticle de Chianti sau alt vin roșu italian
  • 2 steluțe de anason

Mod de preparare:

  1. Spală foarte bine clementinele, lămâia și lime, apoi curăță-le de coajă.
  2. Pune zahărul într-o cratiță mare la foc mediu, adaugă  coaja tăiată și stoarce sucul de la clementine.
  3. Adaugă cuișoarele, batonul de scorțișoară, foile de dafin și nucșoara.
  4. Taie în jumătate păstăia de vanilie pe lungime și adaug-o în tigaie, apoi toarnă vin roșu atât cât să acoperi zahărul.
  5. Amestecă ușor până se dizolvă complet zahărul, apoi adu totul la fierbere. Lasă să fiarbă timp de aproximativ 4 - 5 minute sau până când obții un sirop cu textură groasă. Acesta va crea o bază minunată de aromă pentru vinul tău.  
  6. Când siropul este gata, redu focul la mic și adaugă anasonul stelat și restul de vin.
  7. Lasă vinul pe foc aproximativ 5 minute, iar când devine fierbinte, pune-l în căni termorezistente și servește.​  

Vin fiert cu măr și scorțișoară

Mărul oferă o dulceață aparte vinului fiert, iar condimentele precum scorțișoara și anasonul stelat aduce picanteria de care are nevoie această băutură delicioasă.

Vin fiert cu bucăți de mere
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 sticlă de vin roșu sec
  • 1 1/2 căni de cidru de mere
  • 1/4 cană miere
  • 1/4 cană coniac
  • 1 măr, fără coajă și feliat subțire
  • 1 portocală, tăiată rondele
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 4 steluțe de anason
  • 1/2 linguriță cuișoare întregi
  • 1 felie subțire de ghimbir proaspăt

Pentru garnitură:

  • 1/3 cană semințe de rodie
  • 1 măr, fără coajă și feliat subțire
  • Batoane de scorțișoară

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele și condimentele pentru vinul fiert într-o oală mare și adu totul la fierbere.
  2. Când începe să clocotească, redu focul și fierbe ușor până se simte parfumat, aproximativ 30 de minute. Cu cât vinul este fiert mai mult, cu atât va fi mai picant.
  3. Strecoară și servește cald cu felii de măr, semințe de rodie și un baton de scorțișoară.

Vin fiert cu anason

Mai toate rețetele de vin fiert conțin anason în lista de condimente. Anasonul are un gust dulce-amărui și oferă băuturii un gust deosebit. Iată o rețetă clasică de vin fiert cu acest ingredient special!

Pahar cu vin fiert
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 sticlă de vin roșu de 750 ml
  • 1 baton mare de scorțișoară sau 2 mici
  • 2 steluțe anason
  • 4 cuișoare
  • 2 fâșii de coajă de lămâie, tăiate cu un curățător de legume
  • 4 linguri de zahăr tos

Mod de preparare:

  1. Spală bine lămâia, apoi decojește-o astfel încât să obții 2 fâșii mari de coajă.
  2. Pune într-o tigaie mare vinul roșu, scorțișoara, steluțele de anason, cuișoarele, coaja de lămâie și zahărul. Gătește la foc mic timp de 10 minute.
  3. Ia oala de pe foc, acoperă și lasă la infuzat aproximativ 30 de minute.
  4. Pentru a servi, încălzește vinul fără să fiarbă, apoi toarnă în căni termorezistente.

Vin fiert cu portocală și brandy

Așa cum ai văzut până acum, pentru a face un vin fiert delicios nu ai nevoie de foarte multe condimente. Dacă îți place mai aromat, folosește portocale, iar dacă vrei un gust deosebit, adaugă puțin brandy. Iată o rețetă specială de vin fiert pe care s-o încerci și tu de sărbătorile de iarnă!

Vin fiert cu felii de portocale și anason
Sursa foto: Unsplash.com

Ingrediente:  

  • 2 portocale mici sau 1 mare
  • 1 sticlă de vin roșu
  • ¼ cană de coniac
  • 1 - 2 linguri de sirop de arțar sau miere, după gust
  • 2 batoane întregi de scorțișoară
  • 3 steluțe de anason
  • 4 cuișoare întregi

Opțional pentru garnitură: Merișoare întregi proaspete (aproximativ ¼ cană), batoane de scorțișoară, rondele suplimentare de portocale

Mod de preparare:

  1. Dacă folosești 2 portocale mici, taie o portocală rondele și pe cealaltă în jumătate. Dacă folosești 1 portocală mare, tai-o în jumătate prin mijlocul rotund, apoi taie una dintre jumătăți în rondele.
  2. Pune rondele într-o oală și stoarce sucul de la portocalele rămase în oală.
  3. Toarnă vinul și coniacul, apoi adaugă 1 lingură de sirop de arțar/miere.
  4. Adaugă batoanele de scorțișoară, anasonul stelat și cuișoarele.
  5. Încălzește amestecul la foc mediu timp de aproximativ 5 minute, iar când vezi că apar cele mai mici bule la suprafață, redu focul la cel mai mic.
  6. Adaugă încă o lingură de îndulcitor dacă nu este suficient de dulce și ia-l de pe foc dacă ți se pare că este suficient de picant. Dacă vrei să fie mai picant, continuă să gătești la foc foarte mic timp de încă 5-10 minute.
  7. Servește în căni cu garniturile dorite.
  8. Dacă vrei să mai păstrezi și pentru altă dată, strecoară vinul (îndepărtează condimentele) și păstrează-l la frigider pentru 24 de ore, acoperit.

Sfaturi pentru a obține cel mai bun vin fiert

Dacă vrei o băutură perfectă, ține cont de următoarele sfaturi:

1. Alege vinul cu grijă. Nu ai nevoie de un vin foarte scump, dar trebuie să fie unul de calitate. Cel mai bun vin roșu de folosit pentru vinul fiert este Merlot. Poți folosi și Zinfandel sau Garnacha deoarece sunt puternice, fructate și pline, ceea ce înseamnă că pot susține toate aromele pe care le vei adăuga. În general, este bine să eviți vinurile roșii care sunt bogate în taninuri sau vinurile roșii foarte ușoare,  deoarece nu pot susține toate condimentele.

2. Încălzește la foc mic. Nu trebuie să crești căldura vinului fiert! Vinul este delicat. Dacă se încălzește prea mult sau prea tare, vinul tău va avea un gust prea picant, siropos și aproape asemănător stafidelor, iar alcoolul se va evapora în timp. 

3. Nu exagera cu condimentele pentru vinul fiert. Nu ai nevoie de foarte multe condimente. Cu cât adaugi mai multe, cu atât vinul va fi mai picant. De asemenea, ține cont de faptul că, de multe ori la prima înghițitură, s-ar putea să pară că nu este destul de condimentat. Însă, îți garantăm că nu vei mai gândi asta dacă ajungi la al doilea pahar.

Așadar, vinul fiert este o băutură excelentă pentru sezonul rece, indiferent dacă vrei să ai o seară romantică alături de sufletul tău pereche sau vrei să petreci cu prietenii tăi. Fii atentă la condimentele pe care le adaugi în vinul fiert și ține cont de sfaturile noastre pentru a obține cea mai delicioasă băutură!

Citește și: Vin fiert cu ciocolată, mixul care te va înnebuni în acest sezon

Surse foto: Unsplash.com, Pixabay.com

Surse articol: Jamieoliver.comBbcgoodfood.comChelanfresh.comLesgrappes.com

Articolul urmator
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
8 rețete de paste la cuptor pe care să le încerci
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.