Rețete delicioase
Înapoi la

Chec de post

Chec de post

Geanina Ichim

Postul Pastelui este cel mai lung si mai aspru post din an pentru credinciosi, o perioada de 40 de zile in care fiecare isi testeaza vointa si incearca sa duca o viata cat mai neprihanita. Pentru ca poftele si excesele din bucatarie nu sunt permise, iti recomandam un desert gustos si usor de preparat, cu care sa-ti mai indulcesti zilele: chec de post.

Pregateste un desert delicios si pufos in mai putin de o ora - checul de post are nevoie sa stea la cuptor timp de 30-40 de minute, iar prepararea nu ar trebui sa-ti ia mai mult de 20 de minute.

Reteta chec de post

Ingrediente pentru chec de post:


- 600 de grame de faina (trei cani)
- 400 ml de apa rece (doua cani)
- 400 de grame de zahar (doua cani)
- 3/4 cana de ulei
- 3 linguri de cacao
- 1/2 de lingurita de sare
- doua linguri de otet
- doua pliculete de praf de copt
- doua pliculete de zahar vanilat
- un pliculet de amoniu pentru prajituri (bicarbonat de amoniu)

Aceste ingrediente sunt baza unei retete de chec de post, insa aceasta nu inseamna ca este obligatoriu sa te limitezi la ele. Simte-te libera sa experimentezi lucruri noi si sa improvizezi conform propriului stil.

La cantitatile mentionate poti adauga urmatoarele ingrediente: doua linguri de miere sau de dulceata, jumatate de pahar de nuci macinate, alune sau fistic, 50 de grame de stafide, fructe confiate, scortisoara, zeama de lamaie, coaja rasa de lamaie sau de portocala, esente diverse etc.

Cum prepari checul de post:


Intr-un vas suficient de incapator toarna uleiul, apa si zaharul, apoi amesteca pana se dizolva. Pentru a grabi acest proces, poti folosi un vas termorezistent pe care-l pui la baie de aburi. Stinge bicarbonatul de amoniu cu otet si adauga-l la compozitia de zahar. Pentru a obtine o aroma mai placuta poti folosi zeama de lamaie in loc de otet.

Cerne faina si adauga praful de copt, cele trei linguri de cacao, sarea si zaharul vanilat. Toarna acest amestec peste compozitia de mai sus si asigura-te ca aluatul de chec de post nu are cocoloase.

Pentru aceste cantitati vei avea nevoie de doua tavi dreptunghiulare mici sau de una mare. Asaza hartie de copt pe fundul tavii si pe margine, apoi toarna aluatul. Pe deasupra checului poti adauga bucati de fructe sau il poti lasa simplu.

Pune prajitura la cuptor si las-o sa se coaca la foc mediu, timp de 30-40 de minute, pana este rumenita. Daca nu esti sigura ca este gata, verifica acest lucru cu o scobitoare sau cu un un pai de chibrit - checul este copt in momentul in care batul iese fara urme de aluat.

Dupa ce scoti checul de la cuptor poti adauga si zahar pudra pe deasupra. Inainte sa-l portionezi, lasa-l sa se raceasca. Cantitatile folosite in aceasta reteta sunt potrivite pentru doua checuri, din care obtii 24 de felii (12 felii pe chec).

Nutritie


Pentru ca este important sa arati bine chiar si in post, trebuie sa stii cate calorii contine aceasta reteta si ce valoare nutritionala are. Totalul de calorii pentru un chec de post este de 1688, cu urmatoarele proprietati: 24.4 gr proteine, 88.05 gr grasimi, 0 colesterol, 231.6 gr carbohidrati, 7 grame fibre, 4.2 gr sodiu, 0.35 gr zahar.

O felie medie dintr-un chec de post contine: 140.7 calorii, 2.03 gr proteine, 7.3 gr grasimi, 0 colesterol, 19.3 gr carbohidrati, 0.5 gr fibre, 0.35 gr sodiu, 0.02 gr zahar.

Bucura-te de Postul Pastelui cu aceasta reteta simpla si deloc costisitoare de chec de post. Pofta buna!


Articolul urmator
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Cele mai bune rețete de chiftele de post cu cartofi și morcovi
Vei deveni sefa in viitor?
Incepe quiz
Vei deveni sefa in viitor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.