Rețete delicioase
Înapoi la

Cozonacul cu ciocolata si nuca, un rasfat pascal de neuitat

Cozonacul cu ciocolata si nuca, un rasfat pascal de neuitat

Viorica Ghinea, redactor

Cozonacul nu lipseste niciodata de pe masa de Paste, numarandu-se printre retetele de top ale sarbatorilor pascale. Daca in acest an iti doresti sa renunti la variantele clasice si sa incerci una moderna, avem pentru tine o idee de umplutura extrem de apetisanta: ciocolata si nuca.

Iata cum poti sa pregatesti cozonac cu ciocolata si nuca!

Timp de pregatire: 30 de minute

Timp de gatire: 35-40 de minute

Timp de asteptare: aproximativ doua ore

Timp total: peste 3 ore

Metoda de preparare: coacere

Dificultatea retetei: medie

Cantitate: doi cozonaci

cozonaci cu ciocolata si nuca

Ingrediente pentru cozonacul cu ciocolata si nuca

Pentru aluat:

- 1 kg de faina;

- 25 g de drojdie;

- 500 ml de lapte;

- 100 g de smanatana;

- un ou intreg;

- 4 galbenusuri;

- 5-6 linguri de zahar;

- esenta de rom;

- coaja rasa de citrice;

- un praf de sare;

- ulei;

Pentru umplutura:

- 700 g de nuca macinata (optional - poti sa inlocuiesti cu alune);

- 200 g de ciocolata neagra sau cu lapte (pentru varianta mai dulce);

- 100 ml de lapte;

- 100 g de zahar;

- un plic de zahar vanilat;

- 4 albusuri.

Iata cum poti sa prepari cozonac cu ciocolata si nuca

Incalzeste putin 100 ml de lapte, adauga o lingura de zahar si cantitatea de drojdie indicata la ingrediente, apoi lasa compozitia intr-un loc cald. Intre timp, pune faina intr-un recipient mare, facand o adancitura in mijlocul ei, dupa care pregateste si restul de ingrediente. Amesteca oul intreg cu galbenusurile, smantana, sarea, restul de zahar, esenta de rom si cojile de citrice. Toarna laptele cu drojdie in mijlocul fainii, apoi adauga si compozitia din galbensuri si framanta aluatul. Toarna laptele ramas treptat. Completeaza pe parcurs cu faina pana obtii rezultatul dorit. Aluatul nu ar trebui sa fie lipicios, ci usor de framantat. Uleiul este ultimul ingredient adaugat. Incorporeaza-l amestecand compozitia cu mainile. Presara faina peste aluat, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l intr-un loc cald timp de o ora.

Pregateste umplutura pentru cozonacul cu ciocolata si nuca intre timp. Pune laptele, zaharul si ciocolata pe foc. Dupa ce s-a topit ciocolata, adauga zaharul vanilat si nuca maruntita. Amesteca bine compozitia si la final incorporeaza si albusurile batute. Lasa umplutura la racit.

cozonaci cu ciocolata si nuca

Imparte aluatul in doua parti egale, apoi injumatateste fiecare bucata, obtinand 4. Intinde fiecare bucata pana cand obtii forma unui dreptunghi. Imparte si crema in patru parti egale si intinde-o pe fiecare fasie de aluat, apoi ruleaza-le la final. Impleteste bucatile de aluat in doua, strangandu-le bine. Pune cozonacii in doua tavi unse cu ulei, apoi lasa-i inca o ora la dospit. Optional ii poti unge cu ou batut sau poti sa pui deasupra un sirop din apa si zahar, apoi sa presari nuca de cocos peste ei. Introdu tavile in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute, timp in care ii poti verifica. Dupa ce sunt gata, scoate-i din cuptor si lasa-i la racit. Feliaza-i la servire si aranjeaza-i pe un platou festiv.

Rasfata-te cu cea mai buna reteta de cozonac cu ciocolata si nuca. Cu siguranta cei dragi nu vor regreta ca ai ales in acest an sa inlocuiesti o reteta clasica cu aceasta varianta delicioasa.

Spor la pregatirile pentru Paste!

Sursa: enjoy-dessert.com

Articolul urmator
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Orez lipicios: cum îl poți prepara
Ce fel de ciocolata esti?
Incepe quiz
Ce fel de ciocolata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.