Cum sa faci cozonaci ardelenesti ca la carte

Cuprins
Craciunul se apropie, iar tu esti in dilema atunci cand vine vorba despre preparatele traditionale ce urmeaza sa iti imbogateasca masa festiva. Daca aperitivele si felurile principale au fost deja hotarate, la capitolul deserturi inca esti in cumpana. Cum retetele de cozonaci se dovedesc pretentioase, ne-am gandit sa iti oferim secretul cozonacului ardelenesc, unul dintre cele mai bune preparate din tara. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru ca rezultatul sa fie unul de succes!
Timp de pregatire: 60 de minute
Timp
de gatire: 40-45 de minute
Timp de asteptare:90 de minute
Timp
total: peste 3 ore
Metoda
de preparare: coacere
Dificultatea
retetei: medie
Ingrediente pentru cozonacul ardelenesc
Pentru aluat: - 1 kg de faina; - 200 g de zahar; - o cana de lapte; - 1-2 pliculete de zahar vanilat; - 8 galbenusuri; - 50 g de drojdie; - un pachet de unt; - doua linguri de ulei; - esenta de rom; - un praf de sare; - coaja rasa de portocala; |
![]() |
Pentru umplutura:
- 8 albusuri;
- 350 g de zahar;
- 300 g miez de nuca macinat;
- esenta de rom;
Iata cum poti sa prepari cozonac ardelenesc
Pune o parte din lapte la fiert. Asteapta sa dea in clocot, apoi adauga trei linguri de faina in el. Da recipientul de pe foc, asteapta sa se raceasca putin, apoi pune drojdia si o lingurita de zahar, amestecand bine compozitia. Lasa deoparte si asteapta sa creasca.
Separa galbenusurile de albusuri, lasandu-le pe cele din urma pentru umplutura. Bate galbenusurile cu sare, zahar tos, zahar vanilat, coaja de portocala, esenta de rom, ulei si o jumatate de pachet de unt la temperatura camerei. Pune si compozitia cu drojdie peste aceste ingrediente si restul de lapte. Amesteca bine, dupa care completeaza cu restul de faina. Framanta aluatul pana se desprinde de pe mana. Pune untul ramas si continua sa framanti aluatul cu miscari ample. Lasa compozitia sa isi dubleze volumul si pregateste umplutura.
Bate albusurile bine, apoi combina-le cu zahar, esenta de rom si miez de nuca macinat. Verifica starea aluatului si daca totul este in ordine, imparte-l in patru, intinzand fiecare foaie. Aplica umplutura pe fiecare foaie, ruleaza cozonacii ardelenesti si pune-i in formele tapetate cu hartie de copt sau unse cu unt. Poti sa astepti sa mai creasca putin in tava, aproximativ o jumatate de ora, sau sa ii bagi direct in cuptor. Lasa-i la foc potrivit cam 40-45 de minute. Dupa ce sunt gata, depoziteaza-i cu grija pentru zilele de sarbatoare sau testeaza unul dintre ei.
Rasfata-te cu cea mai buna reteta de cozonac ardelenesc de Craciun! Cei dragi vor fi incantati de alegerea ta gastronomica, astfel ca te vei alege cu o multime de complimente.
Invata sa pregatesti si o reteta de cozonaci moldovenesti!


